fbpx

Porcování protiraketové obrany

U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Robert Richardson

Letoun F-15C amerického letectva během kontroly; Photo U.S. Air Force - Airman 1st Class Robert Richardson

Systém protiraketové obrany se z fáze budování znovu vrací do fáze úvah o různých alternativách. Samozřejmě, s tím, co je už rozmístěno (to znamená antirakety v silech na Aljašce a v Kalifornii) se už moc neudělá. Ale Missile Defense Agency (MDA) je postižena jak nižším zájmem politiků o tento projekt, tak škrty, které se provádějí v rozpočtu a zároveň i procesem, kdy se jednotlivé složky snaží získat z rozpočtu finance na nové projekty. Respektive, buď na nové a nebo se snaží zachránit peníze ze zrušených projektů.

Podle DefenseNews poslal na začátku června náčelník štábu letectva Norton Schwartz dopis šéfovi MDA generálovi Patrikovi O´Reillymu s tím, že by nebylo od věci vypracovat studii o vyzbrojení strojů F-15 a F-16 speciální municí, která by umožňovala sestřelovat balistické rakety ve vzletové fázi nebo ve vyšší atmosféře. Není těžké odhadnout, proč má letectvo takový zájem na protiraketové obraně – ministr obrany Robert Gates už před několika měsíci oznámil zastavení projektu laseru umístěného na Boeingu 747, který měl sestřelovat nepřátelské střely. Mimochodem, jediný existující prototyp Boeingu vybaveného laseru pokračuje v testování. Podle MDA 6. a 13. června detekoval cvičný cíl, zaměřil jej, sledoval a poté „vypálil“ slabý laserový paprsek který měl simulovat zásah.

Ale zpátky k nově navrhovanému projektu letectva. Podle informací DefenseNews, by projekt měl vypadat následovně:

For high atmospheric interception, the paper suggested the Air Force consider a modified Terminal High Altitude Area Defense missile, a 1,500-pound version of an Army ground-based missile. For use lower in the atmosphere, the paper suggested using an Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile designed to intercept shorter-range ballistic missiles. The missiles, according to the developer, Raytheon Co., would fit into any AMRAAM-capable fighter with minimum modifications.

Čechy – ať už příznivce či odpůrce protiraketové obrany – asi nejvíce zajímá, jestli zde bude stát radar či nikoli. Nikdo nechce dát jasnou odpověď, ale z různých náznaků je jasné, že Obamova administrativa se k projektu s nadšením nestaví, respektive je na žebříčku důležitosti někde hodně, hodně, hodně na chvostu. S výstižnými citáty přišla agentura AFP:

Deputy Defense Secretary William Lynn said the United States is focused on countering threats from Iran’s missile program, but indicated it may opt not to deploy missile defenses in Poland and the Czech Republic, which faces strong Russian opposition. „We think there are a number of ways to address that [Iranian] threat, one of the options is to deploy the missiles in Poland and the radar Czech Republic, and we are certainly evaluating that option as well as other possible options. „We have not made a decision to go forward with that at this point,“ he told the Senate Armed Services Committee.

Příští měsíc má jednat Barack Obama v Moskvě a jak podotýká AFP, ministr obrany Gates se nechal slyšet, že cítí novou ochotu Ruska pomoci s Íránskou hrozbou. Je tedy možné, že se Moskva a Washington dohodnou, což by znamenalo konec rozšiřování projektu tak, jak to plánovala předchozí administrativa George W. Bushe.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře