fbpx

Plovoucí radar vyráží na moře (Update)

MDA_SEA_BAND_X_mensi

Sea-based X-band radar, plovoucí obdaba radaru, který by mohl stát v Česku; Photo Missile Defense Agency

Zatímco první reakce na severokerejské provokace ze strany Spojených států byla relativně vlažná, nyní se situace mění. V současnosti se objevují informace, že by Severní Korea mohla zkusit odpálit balistickou raketu, která by mohla zaasáhnout Havaj. Součásti protireaketové obrany se připravují na případnou obranu. K Havaji je dokonce přesouvána i námořní obdoba pozemního X-band radaru (Sea-based X-band Radar, SBX). Jde o obdobný radar, o jehož výstavbě se uvažuje ve středočeských Brdech. SBX je ovšem stále experimentální verzí, takže případná obrana by byla jeho první bojová zátěž.

Protiraketová obrana je už řadu měsíců ve fázi: „úplně to zrušit nechceme, ale vlastně příliš nevíme co s ní“. Bude proto nyní zajímavé sledovat jestli a jaký budou mít na budoucnost protiraketové obrany tři věci: 1) Severní Korea (Vystřelí? Nevystřeli? Povede tato hrozba k posílení námořní části protiraketové obrany, zvláště když z pozemní části Evropané nejsou nadšení?); 2) Írán (povedou současné události když už ne k pádu teokracie, tak k větší liberalizaci nebo naopak čeká Íránce místo „sametové revoluce“ obdoba „normalizace“? A jaký dopad to bude mít na budoucí ohrožení Evropy balistickými raketami?) a 3) Obamovo nadcházející jednání v Rusku.

UPDATE: Ad bod číslo tři, ve Financial Times vyšel v sobotu 20. června zajímavý text o tom, kterak je prezident Medveděv, respektive Rusko připraveno provést „dramatické snížení počtu jaderných zbraní“ v rámci nové dohody se Spojenými státy (Russia ready for deep nuclear arms cuts). V separátním tiskovém prohlášení Kremlu se poté objevila tato slova prezidenta Medveděva:

We cannot agree to the US plans of a global Missile defence system… I would want to stress that cuts proposed by us are only possible if the United States lift Russia’s concerns (about missile defence)… In any case, the connection between offensive and defensive strategic weapons should be reflected in the new treaty.

Uvidíme, ale dohoda v bodě tři s Ruskem může učinit první dva body irelevantní.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře