fbpx

Až 65 (83) mrtvých ve smutečním průvodu za Talibance (Update)

U.S._Army_Predator_Night_mensi

Predator v Iráku (2004); U.S. Air Force photo by Tech. Sgt. Rob Jensen

Podle The Long War Journal provedly USA/CIA včera dva útoky v pákistánském jižním Waziristánu. Bezpilotní letoun Predátor (dle pákistánského svědka citovaného The News to byly až tři bezpilotní letouny) zaútočil na smuteční průvod za Khoga Waliho. Ten byl mezi šesti zabitými při jiném útoku bezpilotního letounu ten samý den.

The New York Times uvádí, že při útoku, jehož okolnosti jsou stále nejasné, zemřelo nejméně 60 lidí, podle The News až 65. NYT tvrdí, že útok dokonce nemusel provést ani americký Predator, ale pákistánské letectvo s pomocí informací z bezpilotního stroje. Předpokládá se ale, že mezi smutečními hosty bylo velké množství Talibanců. Predator měl střílet na automobily, ve kterých se snažili Talibanci uprchnout.

Mezi mrtvými by mohl být i velitel Sangín z Afghánistánu. Khog Wali byl lídrem Baitulláhovy armády v jižním Waziristánu. Do této oblasti vstoupila pákistánská armáda v rámci tažení proti pákistánskému Talibanu a dalším skupinán. V hledáčku je mimo jiné i Baitulláh Mahsúd, jehož skupina už léta terorizuje sebevražednými atentáty pákistánská města. Místo, kde došlo k útoku patří k jeho hlavním útočištím.

Podle NYT provedly USA jenom za letošek 22 podobných útoků na cíle v Pákistánu. Při některých z nich byli zabiti i civilisté, což vyvolalo kritiku představitelů armády (např. generála Davida Petraeuse). CIA, která tyto útoky provádí však tvrdí, že jsou efektivní, i přes několik přehmatů. Právě civilisté, kteří byli zabiti při útocích zhoršili obraz Američanů v očích Pákistánců, což například dle bývalého australského důstojníka Davida Kilcullena, Petraeusova bývalého poradce a jednoho z největších odborníků na counterinsurgency (který unikátně propojuje teorii s praxí), komplikuje aplikaci COINu v Pákistánu. Jak uvedl v únoru na Small Wars Journal:

…unilateral strikes against targets inside Pakistan, whatever other purpose they might serve, have an unarguably and entirely negative effect on Pakistani stability. They increase the number and radicalism of Pakistanis who support extremism, and thus undermine the key strategic program of building a willing and capable partner in Pakistan.

UPDATE: Bill Rogio na The Long War Journal píše, že terčem útoku byli představitelé afghánského a pákistánského Talibanu. Počet mrtvých se údajně vyšplhal na 83 a dle nepotvrzených informací byli zabiti dva velitelé Talibanu.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře