fbpx

Co bude s Irákem? (Update)

Novinář Tom Ricks na svém skvělém blogu na stránkách Foreign Policy nejenom provokuje (třeba úvahami o zrušení části a přeměně zbytku amerického vojenského školství), ale taktéž přichází s úvahami, které jsou hodny zamyšlení. Dlouhodobě se například snaží prokázat, že tzv. surge vlastně vůbec nefungovalo (jak se tím ostatně zabývá ve své nedávno vydané knize  The Gamble). A jsou události, které nasvědčují, že zčásti uvažuje správně.

Včera se na jeho blogu objevil krátký kometář Adama Silvermana, který působil poslední rok v Iráku jako člen Human Terrain System.  Textik s titulkem „Iraq, the unraveling (XI): Vet says it’s gonna get worse“ rozhodne stoji za přečtení. Irák je nutné dále sledovat. A to nikoli pouze kvůli několika výbuchům v krátkém čase, jak k tomu došlo v pondělí. Problém je hlubší – prezident Barack Obama se možná dopustil stejné chyby jako jeho předchůdce George W. Bush v roce 2003.

Příliš rychlé stahování a chaotický přístup k tzv. Phase IV, tedy postkonfliktní obnově, tehdy vedl k zabřednutí do marasmu. Co nejrychlejší stahování (dané politickými sliby) a koncentrace téměř veškeré pozornosti na Afghánistán může ještě vést k řadě překvapení v Iráku. V Pentagonu i v Bílém domě naslouchají generálu Petraeusovi docela pozorně. Snad slyšeli i jeho mnohokrát pronesené varování: Sitation is fragile, fragile, fragile…

UPDATE: V souvislosti s výše uvedeným, doporučuji článek v The New York Times Spate of Attacks Tests Iraqi City and U.S. Pullout, mimo jiné o Fallúdži, která byla mnohem klidnějším místem, než je nyní. Většina útoků se nesoustředí na americké síly, ale na Iráčany, což je nutné brát v úvahu při hodnocení situace v Iráku. Irácké bezpečnostní síly budou v příštích týdnech procházet testy připravenosti. Pravděpodobně je zvládnout, ale bezbolestné to nebude.

UPDATE 2: Během šesti dnů se mají americké síly stáhnout z iráckých měst a „testování“ iráckých bezpečnostních složek je v plném proudu (viz výše). Další bomba dnes vybuchla v Bagdádu. O život přišlo více než padesát lidí, BBC hovoří dokonce o šedesáti. Irák čeká pár týdnů neklidu. Ale snad to Iráčané dokáží zvládnout sami.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře