fbpx

A ještě jednou ten dravec…

Vypadá to, že F-22 může být tím, na čem se ve větší míře střetne Bílý dům a Kongres. Je to další potvrzení faktu, že největší maléry způsobují relativní drobností. Ale třeba se ještě objeví nějaká dohoda. Už jsem o problému s Raptory na OWOP psal. Za těch pár dnů se ovšem věci ještě posunuly. Včera totiž i senátní Výbor pro ozbrojené síly odhlasoval poměrem hlasů 13:11 částku 1,75 miliardy dolarů na sedm dalších letounů a zároveň požádal Pentagon, aby zvážil zahájení varianty, na kterou by se nevztahovaly vývozní omezení, takže by se dala prodávat spojencům. Především Japonsku, které projevilo eminnentí zájem. Jak napsaly The New York Times:

The Senate committee also joined the House in voting to develop an alternative engine for the F-35 Joint Strike Fighter, another program that the White House wants to eliminate. And the Senate panel voted to let the Navy build nine more F/A-18 strike fighters that the White House had trimmed from next year’s budget. Both the Senate and House bills have to go through appropriations committees, and White House aides are likely to step up the pressure on Congressional leaders to get behind the cuts that Defense Secretary Robert M. Gates announced in April.

Američtí zákonodárci na jednu stranu hovoří o nutnosti reforem, na stranu druhou se chovají stejně, jako jejich kolegové na celém světě – reformovat tak, že zachováme to, co je (byť je to jaksi nadpočetné) a ještě přidáme nějaké ty novoty. Je to nesmysl. V příštích několika letech nebudou Raptory zapotřebí a ve chvíli, kdy by mohly být, budou již létat F-35. Je krize, volby každé dva roky (v případě Sněmovny reprezentantů a třetiny Senátu) a každé místo se může hodit. Horší je, že to nabourává vcelku racionální Gatesovy plány na restrukturalizaci výdajů a nákupů, respektive přístupu k problémům a myšlení obecně. Je krize, musí se šetřit a je skutečně luxus podporovat programy, které nejsou nezbytně nutné, respektive existuje jejich důstojný nástupce.

Kolikrát byla za posledních dvacet let odpískaná Studená válka? Mockrát. O proč zrovna ti, kteří tak rádi vyhlašují její konec zůstávají hluboko v 80. letech minulého století? Docela dobře argumenty (dle mého názoru scestné) shrnuje Mackenzie Eaglen v textu USA’s 56-Year Air Superiority At Risk na stránkách konzervativního Heritage Foundation. mimo jiné vytýká prezidentovi Obamovi, že nenaslouchá vojákům jak slíbil. Zvláštní, kromě lidí v letectvu a firem napojených na projekt je jen málo lidí, kteří tvrdí, že F-22 je klíč k bezpečnosti USA. Ministr obrany Gates mezi ně rozhodně nepatří. A nutno dodat, že každý druh zbraně dokáže absorbovat (a přesvědčovat okolí o tom, že je nezbytně nutná) jakékoli množství a téměř jakýkoli typ techniky. Eaglen tvrdí:

The tremendous strain on America’s Air Force and Navy fighter forces due to a lack of quantity is undeniable. The fighter gap is essentially here now. The lack of available aircraft to provide air superiority, deter potential aggressors, defeat enemy air defenses, protect ground forces from threats, and provide critical intelligence, surveillance, and reconnaissance is not some problem for a future generation to fix. Even the safety of the skies above U.S. cities are at risk within the next few years due to a fighter shortfall in the Air National Guard negatively affecting its ability to complete America’s air sovereignty alert mission instituted after 9/11.

Vždy, když slyším slovo „gap“ ve spojení s „missile“, „fighter“, „tank“ mám z toho zvláštní pocit. A předchozí citát vypadá, jako ukázkové strašení. Nicméně, pokud by mělo tato kauza vyvrcholit tím, že prezident Obama bude vetovat rozpočet, byl by to hodně tvrdý střet. Asi doposud nejtvrdší mezi Bílým domem a Kongresem. Ale nejhorší výsledek by byl, kdyby Bílý dům, potažmo Robert Gates v tomto prohrál.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře