fbpx

Hitparáda smutku

School_DouakoueZajisté, každý je zcela jiný, každý má jinou metodologii i jinou vypovídací hodnotu. Ale proč je nedat vedle sebe, aniž by člověk tím chtěl cokoli hlubšího naznačovat. Řeč je o dvou žebříčcích, které byly aktuálně zveřejněny: Peoples Under Threat 2009 vypracované organizací Minority Rights Group International a mnohem unikátnější The Failed States Index 2009, který společně vypracovaly Foreign Policy a The Fund for Peace.

Když se člověk na oba žebříčky podívá potvrdí si, že alespoň v některých zemích přímo souvisí kvalita státu s kvalitou života, respektive s ohrožením obyvatelstva. A tento odhad pro zbytek letošního roku není zábavným čtením. V Indexu zhroucených států se třeba píše:

It is a sobering time for the world’s most fragile countries—virulent economic crisis, countless natural disasters, and government collapse. This year, we delve deeper than ever into just what went wrong—and who is to blame.

Obě „hitparády“ upozorňují na řadu států, jejichž obyvatelstvo je ohroženo neschopností centrální vlády i lokálních úřadů zajistit ochranu minorit, či obecně řečeno, prosadit respektování práva, včetně toho základního, lidského. Jak už jsem psal, výchozí momenty jsou pro oba žebříčky různé, ale některé postřehy překvapí podobností. Třeba o Jemenu se v Peoples Under Threat praví:

In Yemen, media attention is focused on the growing role of extremist Islamist groups, but an unresolved sense of grievance among the Zaydi Shia population and the continuing Al Houthi insurgency in the north also combine to threaten stability.

A ve Failed States Index 2009:

Yemen may not yet be front-page news, but it’s being watched intently these days in capitals worldwide. A perfect storm of state failure is now brewing there: disappearing oil and water reserves; a mob of migrants, some allegedly with al Qaeda ties, flooding in from Somalia, the failed state next door; and a weak government increasingly unable to keep things running.

První desítka zemí vypadá podle žebříčků takto:

The 2009 Failed States Index (v závorce je pořadí ve druhém indexu):

1. Somálsko (1)
2. Zimbabwe (13)
3. Súdán (3)
4. Čad (11)
5. Demokraticka Republika Kongo (7)
6. Irák (2)
7. Afghánistán (4)
8. Středoafrická republika (15)
9. Guinea (30)
10.  Pákistán (6)

Peoples Under Threat 2009 (v závorce je pořadí ve druhém indexu):

1. Somálsko (1)
2. Irák (6)
3. Súdán (3)
4. Afghánistán (7)
5. Barma (Myanmar) (13)
6. Pákistán (10)
7. Demokratická republika Kongo (5)
8. Etiopie (16)
9. Nigérie (15)
10. Izrael/Palestinská autonomie (58)

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře