fbpx

Jaderná Barma: Šílené? Vlastně zcela logické

Kolega Pavel Novotný z MF Dnes se uvolil, že pro OWOP napíše o ambicích Barmy/Myanmaru získat jaderné zbraně. A od koho jiného, než od Severokorejců, kteří si šířením jaderných a raketových technologií přivydělávají. Na první pohled se může zdát, že se nás to netýká. To je omyl, týká se nás to více, než by se mohlo zdát.

Toto je první příspěvek Pavla Novotného na OWOP.

Barma_Vlajka_Mapa

Severokorejský příklad táhne. Barma*, jedna z nejhorších i nejcyničtějších diktatur světa, si zřejmě hodlá pořídit atomovou zbraň. Than Šwei, šéf barmské junty, velmi špatně nesl americké, respektive spojenecké invaze do Iráku a Afghánistánu. Zprávy z okruhu jeho blízkých říkají, že se podezřívavý, nevrlý, nedovzdělaný, nemocný a starý voják upřímně bojí útoku zvenčí. (Neoprávněně: USA nemá na Barmě valný strategický zájem; zbytek Západu je mluvý, ale slabý; Indie i Thajsko se s juntou naučilo žít; Čína pak nad vojáky dokonce drží zčásti ochrannou ruku).

Že se Barma spřátelila s bizarními, nebezpečnými ultrastalinisty z KLDR, je jisté. Obě diktatury spojuje vědomí toho, jakou moc získají se zvládnutým jaderným a raketovým programem. Je těžké sesadit tyrany, kteří drží prst na atomovém tlačítku. Takový tyran si může klást vyděračské podmínky a získanou, či spíše vynucenou pomoc rozdělit mezi prominenty: nikoliv náhodou vládci Barmy i KLDR nechali prosté občany v nouzi bez uzradění umírat jen proto, aby světu ukázali, jakou moc nad nimi mají**.

Svítá ale již i Američanům. Letos 30. června přinutili do Barmy směřující severokorejskou loď Kang Nam 1 k návratu domů. Co soudruzi z KLDR uniformovaným přátelům vezli? Ve zpravodajské komunitě se má zato, že i zařízení týkající se jaderného a raketového programu, které jsou – mimochodem – nejžádanějším, ba jediným hi-tech vývozním artiklem KLDR. Byť pro takovou dodávku neexistují přímé důkazy, jak dodávají skeptičtější analytici tajných služeb.

A kde by měl barmský zbrojní program probíhat? Paranoidní Than Šwei se rozhodl vybudovat v džungli nedaleko železniční trati i hlavní silniční tepny nové hlavní město s příznačným názvem Příbytek králů (Neipyijto). To má v budoucnu sloužit vládnoucí vojenské elitě jako dobře izolovaný a tedy dobře hájitelný opěrný bod pro případ, že by jeho poddaní ve městech povstali.

Zde také vzniká soustava podzemních tunelů a prostor. Ze snímků, které se dostaly do rukou exilovým Barmáncům část zpravodajců odhaduje, že právě tady by mohly barmské hrátky s atomem probíhat. Přičteme-li k tomu zprávy o pákistánských, v jaderném programu zběhlých vědcích, kteří měli již před lety najít útočiště v Barmě, na spekulace i obavy je zaděláno.

Hrozí tedy opravdu, že Barma získá z KLDR jaderný argument pro vlastní existenci? Že Asie zažije nukleární závod? Že si po Indii, Pákistánu, Číně a KLDR opatří ničivou zbraň třeba i Barma, Japonsko, či Indonésie? Těžko: analytici opakují, že pro barmské jaderné ambice neexistují přesvědčivé důkazy. Našli se i tací , kteří tvrdí, že Barma jen pokusnými jadernými balónky testuje náladu mezinárodního společenství. Že si připravuje vyjednavací pozici. Cynismus i diletanství, kterým barmští vojáci oplývají, však teorii o cílevědomé zahraniční politice junty znevěrohodňují.

Ať již je pravda jakákoliv, jeden Kim Čong-il světu stačí až až.

*Barma je v Česku obvykle užívaný, zažitý název pro Myanma(r). Nový název Myanma zavedli juntisté proto, že jméno Barma podle jejich soudu odkazuje na koloniální minulost, se kterou se noví vládci verbálně potýkají. Druhý důvod zní méně ideologicky: starý název odkazuje jen na obyvatele barmského původu (zhruba dvě třetiny populace), nikoliv na ostatní etnika.

**KLDR bojuje s hladomory dlouhodobě. I letos prvního července přinesly zpravodajské agentury varování, podle kterého stojí Severní Korea „krůček“ od tragedie. Co se týče Barmy, ta loni odmítla loni vpustit humanitární pomoc k Barmáncům, které zasáhl hurikánu Nagris. Vojenské jednotky pro sebe zabavovaly materiál, které obětem vezli sami Barmánci.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře