fbpx

Smolař dravec (UPDATED)

F-22 Raptor se připravuje ke startu na Letecké základně Andrews v Marylandu; Foto U.S. Army - Spc. Jean-Paul G. Li

Již jsem o kauze hádek kolem F-22 Raptor psal na OWOP dvakrát (zde a zde). V úterý přišlo řešení – americký senát hlasoval poměrem 58-40 pro zákon, ze kterého vyškrtl finance na sedm (resp. 12) strojů 4,5 generace F-22 Raptor. Tyto peníze navíc do zákona přidal sněmovní výbor pro ozbrojené síly proti vůli ministra obrany a Bílého domu. Prezident Barack Obama dokonce vyhrožoval, že bude vetovat rozpočet na obranu, pokud Kongres rozhodnutí výboru nezruší. I stalo se.

Výsledkem tahanic je tedy to, že počet zakoupených Raptorů se zastaví na čísle 187 a jejich výroba bude postupně utlumena. jak poznamenávají The New York Times:

Lockheed Martin, the prime contractor for the F-22, has estimated that work on the plane provides 25,000 jobs and indirectly supports about 70,000 others. But Robert M. Gates, the defense secretary, has said that the Pentagon needs to accelerate a new plane, the F-35, and that doing so would offset the job losses. About 1,000 suppliers in 44 states provide the jobs, which will gradually be phased out as some of the 187 F-22s that have been ordered are completed.

Vypadá to, že i sněmovní výbory (kromě toho pro ozbrojené síly to byl i rozpočtový), které hlasovaly pro zachování výroby Raptorů nad rámec toho, co chtěl ministr obrany Robert Gates, ale i letectvo, schválí návrh Senátu. To ovšem nemusí znamenat konec celé věci, protože se objevují hlasy, že pro Sněmovnu reprezentantů jako celek může být zastavení výroby velice problematické a není tedy stoprocentně jisté, že sněmovna bude následovat Senát. Jak píše DefenseNews:

It may be difficult to get the full House to vote against funding more F-22s, said Mandy Smithberger, an investigator for the Project on Government Oversight. House lawmakers, who face re-election next year, may be reluctant to vote to eliminate a program that supports 95,000 jobs across the nation, she said. On the other hand, there is a tendency for party-line votes in the House, said Travis Sharp of the Center for Arms Control and Non-Proliferation. „If the Democratic leadership says they don’t want F-22 money in the appropriations bill, there will be extreme pressure on Democrats to keep the money out,“ he said. But „when it comes to weapons systems, you never want to say anything is dead. There are a number of opportunities for the F-22 to come back to life,“ Sharp said. The plane could be saved when the House and Senate appoint a conference committee to work out differences between their two Defense Authorization bills. The House includes money to begin building 12 more F-22s, the Senate does not.

To, co se stalo má poměrně slušný politický význam, protože je to vítězství Baracka Obamy v prvním vážném střetu s Kongresem (i když, jak jsem psal výše, ještě není vše hotovo, ale pravděpodobnost, že dojde k velkému zvratu je malá). Hrozba vetem je poměrně silný nástroj, který se nepoužívá každý den. Zároveň se ukazuje, že Obama, i přes určitým způsobem oslabenou pozici především kvůli ekonomice, je stále schopen kontrolovat zákonodárce za Demokratickou stranu. Pokud se totiž oni nepřidají na stranu v Kongresu menšinových republikánů (prosazujících zachování výroby F-22), není možné aby návrh prošel.

Ale stejně velký význam to má i z hlediska obranného. Konkrétně jde o změnu v přístupu k bezpečnosti, použivání ozbrojených sil a v myšlení v Pentagonu v posledních letech, což prosazují Robert Gates či jeho náměstkyně Michèle Flournoy a vysocí důstojníci jako jsou generál Petraeus, generál Odierno a další. F-22 se nehodí do současných koceptů, které budou „kodifikovány“ příští rok v Quadrennial Defense Review (QDR, viz OWOP Pentagon goes hybrid (probably) a Hybridní tahoun Michèle A. Flournoy). Jde samozřejmě o hybrid warfare, které má nahradit myšlení spjaté se Studenou válkou. To stále ovládalo mysl mnoha lidí, přestože už bylo už mnohokrát ohlášeno jeho ukončení a zahrála k tomu i muzika.

Raptor má v tomto trochu smůlu. Začal se zavádět ve chvíli, kdy vzrostla poptávka po jiných zbrojních systémech – především kvůli Iráku a Afghánistánu a zároveň měl silného konkurenta v podobě F-35. Program JSF, byť náročnější a komplikovanější než F-22, by mohl mít lepší využití v budoucích konfliktech. Pokud přesně člověk F-22 pojmenuje, jde o relikt Studené války. Jak poznamenávají The New York Times:

Critics have long portrayed the F-22 as a cold war relic. The plane was designed in the late 1980s and can perform tactical operations at higher altitudes than other fighters. It can cruise at supersonic speeds without using telltale afterburners, and it has a stealthy skin that scatters radar detection signals. Proponents see it as a form of insurance against possible wars with countries like China. But the F-22 has never been used in war, and the Pentagon’s focus has shifted to simpler weapons needed in Iraq and Afghanistan.

Samozřejmě zdaleka ne všichni si to myslí. Především konzervativní kruhy jsou proti rušení tohoto programu a hovoří o tom, že to oslabí Ameriku v případném střetu s Čínou. Ale kdy vyrazí Amerika do války s Čínou? Za rok? Za dva? Zní to dosti bláznivě. nicméně, například Michael Goldfarb z The Weekly Standard po hlasování Senátu, který zarazil další výrobu F-22, na svém blogu napsal, že „Amerika je nyní méně bezpečná, než byla před hodinou“:

If there is any consolation to be had here it comes from the fact that there will be a time when this administration’s weakness on defense, and the subservience of their enablers in Congress, will reemerge as a national political issue. And at that time, some Republican will run an ad that shows the trillions this government has wasted on pet projects and social experiments and contrast that with the determination that same government showed in killing a crucial weapons system — because they decided there isn’t enough money left for our military to have the very best equipment money can buy.

Poměrně zajímavé bylo sledovat reakce letectva, které bylo proti pokračování Raptoru. Samozřejmě, že ne všichni, ale stejně šlo o důležité hlasy. Důvodem je to, že se i Air Force snaží alespoň nějak přizpůsobovat současnému trendu (vítanému zdaleka ne všemi) připravit americké ozbrojené síly (a tlačit na spojence) na aplikaci Irregular Warfare (IW)/Counterinsurgency (COIN). Poměrně se zajímavým textem „COIN Air Force on its way“ včera přišel Christian na DefenseTech. Popisuje v něm posezení s Michaelem Vickersem z Pentagonu. Ten tvrdí, že nové QDR, které má být schváleno příští rok, pravděpodobně bude obsahovat návrh na vytvoření složky v rámci letectva, která by měla být zaměřena pouze na COIN (přesně jako v manuálu pro hybrid warfare – každá složka ozrbojených sil musí být schopna bojovat jak v konvenčním nasazení, tak i v tom asymetrickém):

The Pentagon’s guru for special operations and low intensity conflict, the renowned Michael Vickers, told us that he believes a light strike, light reconnaissance aircraft would be useful to troops in an unconventional fight. „That’s one of the issues that this QDR is looking at about how to create these sort of irregular warfare air units — should we do that, number one, because nothing has been decided — then what that mix might be. But it might not reside in the special operations forces, it might reside in the general purpose forces as sort of a counterinsurgency capability,“ Vickers said.

A malá poznámka na konec. Letectvo, podobně jako námořnictvo nikdy z těchto konceptů vycházejících historicky především od námořní pěchoty a taktéž pěchoty. Nicméně zdá se, že už přistoupily na hru a že v řadách těchto složek jsou lidé, přesvědčeni o správnosti aplikace těchto „intelektuálních“ a „teoretických“ konceptů. A tak dostávají zelenou různé projekty, které v minulosti buď živořily na okraji zájmu či rovnou byly odmítány.

To se týká například i trimaranu označovaného jako LCS-2 od Lockheedu Martin, který by mohl splňovat nároky námořnictva. Zatímco má americké námořnictvo množství velkých a sofistikovaných lodí schopných vést rozsáhlé konvenční operace, chybí mu (a nejnom jemu) rychlé a malé lodě schopné hlídkovat v pobřežních vodách a zadržovat či bojovat s nepřítelem ať už jsou to pašeráci či třeba piráti. Tento problém se krásně vyjevil třeba při mezinárodní operaci proti pirátům u somálských břehů.

UPDATE: docela zajimava zpráva v souvislosti s ukončenim produkce F-22. Jak píše David Axe v Danger Roomu, podle vnitřní zprávy Pentagonu by se mělo zpozdit zahájení sériové výroby F-35 o dva roky. A právě F-22 uvolňuje místo sofistikovanějšímu F-35:

The Joint Estimate Team “determined that the fighter won’t be able to move out of the development phase and into full production until 2016,” CQ’s Josh Rogin noted. The F-35 program office has promised full production in 2014, ramping up to around a jet per day.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře