fbpx

A Němci budou moci hned střílet

Jak píší Londýnské Timesy, řada špatných hochů na severu Afghánistánu přežila jenom proto, že než se neměčtí vojáci pustili do akce, museli tlampači ve třech jazycích oznámit, co chystají. To ale končí. Bundeswehr vydal, alespoň podle onlineové verze časopisu Der Spiegel a dalších médií, nové „rules of engagement“, tedy pravidla pro použití síly. Jak poznamenává například Deutsche Welle, němečtí vojáci budou moci použít sílu i preventivně:

The key to the new terms of engagement, Der Spiegel said, is the deletion of one sentence, which said that „the use of deadly force is forbidden as long as an attack has not taken place, or is not immediately imminent. Now the wording has been changed from “immediately imminent” to „recognizable“. A further phrase, referring to appropriate use of force, was also removed from the Bundeswehr’s duty statement, opening the doors for German troops to take a more offensive stance in Afghanistan.

Problémem je totiž to, že počet útoků na německé vojáky na severu Afhánistánu roste, takže svazujícími pravidly jsou vystavováni většímu nebezpečí, než je nutné. Na druhou stranu, byť jsou němečtí vojáci ve válce, a to poprvé od roku 1945, politici se obávají hněvu voličů (vzpoměňme si na podraz Gerharda Schrodera, když zneužil Irák v kampani v roce 2002, což byla další velká rána transatlantickým vztahům), a proto se snaží vyhýbat slovu Krieg (válka) seč to jenom jde. Ale bez přiznání reality je situace neudržitelná. Nová pravidla jsou také důsledkem dlouhodobé kritiky spojenců, jak píší Timesy:

The German Army, mocked and criticised by its Nato partners because of the many caveats limiting its operations, has been taking serious casualties in the north of the country, especially around the Kunduz region.

Dodržování svazujících pravidel bylo psychicky náročné především pro německé vojáky na severu. Buď museli čekat, až po nich skutečně začne někdo střílet, aby mohli palbu opětovat (což, může znamenat, že bude i pozdě), riskovat vězení (v současnosti je jeden voják vyšetřován za to, že zastřelil řidiče a dva pasažéry v autě odmítajícím zastavit u check-pointu) a nebo nedělat nic, sledovat mizérii kolem a poslouchat vtipy na svou adresu. Jako tento:

“How can you identify a German soldier? He is the corpse clutching a pocket guide.”

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    satan
    29. 7. 2009, 21:29

    no panbůh zaplať, především pro němce. Na druhou stranu, s ohledem na vlastní historické zkušenosti, byť „denacifikace“ zlomila tomuto hrdému a slavnému národu vaz na hodně dlouho není to snad lepší?

    REPLY

Nejnovější komentáře