fbpx

Problémy izraelsko-amerického šípu

Israel_Arrow_2_DoD_mensi

"Antiraketa" izraelsko-amerického protiraketového systému Arrow-2 během testu 29. července 2004. Foto U.S. Department of Defense

Byť se zdá, že nejaktivnější na poli budování protiraketových systémů byly v posledních letech Spojené státy (samozřejmě viděno z České republiky, kde zmínka o radaru vyvolává bouřlivé emoce), možná ještě více se snaží o zavedení těchto systémů do praxe z pochopitelných důvodů Izraleci. Samozřejmě s americkou pomocí. Úzká spolupráce probíhá už od 80. let.

Již v roce 2000 byla za operační vyhlášena první baterie systému Arrow. Dnes jsou k dispozici dvě baterie a přibližně stovka „antiraket“. Jedna baterie vyjde na 170 milionů dolarů. Arrow je určený k likvidaci raket krátkého doletu, konkrétně do 500 kilometrů. A dopředu je nutné říct, že proti Kaťuším odpalovaným Palestinci příliš nepomohou, protože ty už mají až příliš krátký dolet.

V současnosti je ve fázi testování vylepšená verze Arrow 2, která by mohla zasahovat rakety s doletem až 700 kilometrů. A zároveň v květnu letošního roku Američané oznámili, že budou financovat Arrow 3, což má být systém schopný ničit nepřátelské hlavice ve větších výškách a ve větší vzdálenosti od izraelského území. Co si nalhávat, veškerá tato snaha je namířena proti Íránu.

Projekt Arrow 2 má však problémy při testování, což může zkomplikovat jeho budoucnost. Zvláště s ohledem na nechuť administrativy Baracka Obamy zabývat se rozvojem protiraketových technologiích tak, jako tomu bylo v éře George W. Bushe. Naposledy došlo k selhání třikrát odloženého testu před několika dny.  Jak se píše v textu Arrow 2 test failure a „serious setback“:

The failure of the California tests thus leaves the entire Arrow system unproven. Both the United States and Israel hope that the upgraded Arrow system would serve as a deterrent to any attack on Israel. At the same time, the Americans hope that having a proven defensive system would also persuade Israel not to launch any pre-emptive strikes against Iran.

Izraelci nemohou z geografických důvodů testovat systém doma, proto využívají Kalifornii. Příprava jednoho takového testu trvá šest měsíců a ani Američané, ani Izraelci neoznámili, kdy je naplánován další test. Samozřejmě problémy izraelského Arrowu jsou dobrou zprávou pro Íránce, kteří je mohou propagandisticky využívat a znervózňovat Izraelce. I když, ty asi znervózňuje mnohem více Barack Obama:

Israel’s concerns were compounded by the disclosure by U.S. Secretary of State Hillary Clinton that the United States would extend a „defense umbrella“ over its Arab allies in the Gulf to prevent Iran from dominating the strategic, oil-rich region „once they have a nuclear weapon.“ The Israelis saw that as an indication that the administration of U.S. President Barack Obama was resigned to living with a nuclear Iran, something the Israelis are not prepared to do.

A ještě jedna poznámka, možná rýpavá, ale vypadá to, že jsme se (pokolikáté už?) přehoupli do období, které nebude komplexním protiraketovým systémům příliš přát. Kdy se to promítne do politiky?

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články


Nejnovější komentáře