fbpx

Ponorky na prodej? (UPDATED)

Včera jsem v „In the air“ upozorňoval na zprávu agentury AP o tom, že už několik dnů „hlídkují“ u východního prostředí dvě ruské ponorky. Některé komentáře zněly, že jde o krok, který připomíná studenou válku. Američané pohyb ponorek monitorovali, ale protože se pohybovaly v mezinárodních vodách, nebyl důvod zasáhnout.

Officials said they became aware of the most recent submarine activity off the East Coast early on through intelligence sources and were not notified by Moscow in advance of the patrols. They said the submarines have not crossed into U.S. waters, which extend 12 miles out into the ocean. The statement issued by Northern Command and the North American Aerospace Defense Command said, „We have been monitoring them during transit and recognize the right of all nations to exercise freedom of navigation in international waters according to international law.“

Ruské ozbrojené síly v posledních letech zvyšují svou aktivitu a viditelnost, což je plně v souladu se snahou dřívějšího prezidenta a současného premiéra Vladimira Putina vrátit Rusko „na výsluní“. Už před dvěma lety obnovilo ruské letectvo přelety strategických bobardérů Tichý a Atlantický oceán a Arktidu, takže letouny států NATO mají co sledovat, protože občas se Rusové přiblíží příliš. Vzrůstá i obchodní aktivita Ruska. Včera zrovna oznámil venezuelský prezident Hugo Chávez, že nakoupí „několik praporů ruských tanků“, protože se cítí ohrožován Spojenými státy. Jak poznamenává AP:

Chavez’s government has already bought more than $4 billion worth of Russian arms since 2005, including helicopters, fighter jets and Kalashnikov assault rifles. The socialist leader called Colombia’s plan to host more U.S. soldiers a „hostile act“ and a „true threat“ to Venezuela and its leftist allies. He warned that a possible U.S. buildup could lead to the „start of a war in South America,“ but gave no indication that Venezuela’s military is mobilizing in preparation for any conflict.

A právě v souvislosti s hledáním kupců je velice zajímavá analýza, která se objevila na CNN. Podle expertů totiž neměly ruské ponorky v plánu ani provokovat, ani předvádět svou sílu, ale ukázat se potenciálním kupcům. Naznačit: jsme tady, jsme pořád silní a naše výrobky stojí za to. A co víc, jsme ochotni prodávat. Vzkat podle CNN směřoval především k Indii, která se více otevírá americkým zbrojařům a Rusko se obává ztráty tradičního a dobrého zákazníka.

UPDATE: Pavel Felgenhauer přichází v textu Nuclear Submarines Deployed to Deter U.S. Interference in Russia’s Confrontation with Georgia v Eurasia Daily Monitor s dalším vysvětlením. Dvě ponorky byly u amerického východního pobřeží rozmístěny jako varování, aby se USA nepletly do ruských záležitostí v Gruzii. Dnes (7. srpna) je roční výročí gruzínské operace v Osetii a následného ruského vpádu do Gruzie a situace tam rozhodně není klidná. Felgenhauer píše:

The Akula submarines could threaten a sudden limited nuclear attack on Washington and other targets on the eastern seaboard to deter any possible U.S. interference if Russian forces again move deep into Georgia to change the present pro-Western regime of President Mikheil Saakashvili. During the war last August the U.S. and its NATO allies sent warships to the Black Sea to demonstrate solidarity with Georgia. Now Russia seems to be trying to deter such pressure by deploying nuclear attack submarines with long-range cruise missiles off the U.S. coast. Of course, no one in Moscow seriously considers a real nuclear war with the U.S., or even a limited one. However, Moscow believes that the West is meddling in its backyard by supporting a pro-Western regime in Georgia and seems ready to risk a serious confrontation to achieve regime change in Tbilisi.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments


Nejnovější komentáře