fbpx

Je to dilema: jak (ne)spolupracovat s Karzáím

Afghánské prezidentské volby vyhraje Hámid Karzáí. To není nejlepší zpráva, ale podle všeho se s ní snaží sžít i Washington, respektive nalézt způsob přijatelné spolupráce/nespolupráce s ním. Jak píše The Washington Post, administrativa Baracka Obamy chce především snížit svou závislost na staronovém prezidentovi. Jednou z cest je užší spolupráce s vybranými ministry a posilování autority provinčních a místních představitelů.

The goals reflect frustration among U.S. officials over Karzai’s performance in the past five years, particularly his seeming indifference to the widespread corruption within his government. But as it increasingly appears that Karzai will be its partner over the next five years, the United States has also sought to preserve a relationship with him… The United States is „actively impartial“ in the Aug. 20 vote, said Jane Marriott, a senior adviser to U.S. special representative Richard C. Holbrooke. But according to Afghan Foreign Minister Rangin Dadfar Spanta, U.S. officials back the idea of a new chief executive position under Karzai to add coherence and competence to his struggling bureaucracy…

A podle průzkumu zveřejněného v pátek nevládní organizací The International Republican Institute na tyto plány dojde. Čtyřicetčtyři procent Afghánců by v polovině července, kdy byl výzkum prováděn hlasovalo pro Hámida Karzáího (31 % v květnu), 26 % pro Abduláha Abduláha (7 % v květnu), populistický reformátor Ramazan Bašardost by skončil třetí s 10 % (tři procenta v květnu) a jako čtvrtý by se umístil Ašraf Ghání s šesti procenty (tři v květnu).

Pokud by bylo druhé kolo mezi Karzáím a Abdulláhem, zvítězil by současný prezident s 50 procenty oproti 39 % jeho soka. Kdyby bylo druhé kolo mezi Karzáím a Gháním, zvítězil by prvně jmenovaný poměrem 60 % ku 22 %.

A pro zvídavé, pěkné profily hlavních kandidátů jsou zde.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře