fbpx

Vítěz? Drone

Jestli se něco v posledních osmi letech výrazně prosadilo při vedení konfliktů v Iráku, Afghánistánu, ale i na dalších místech, pak jsou to bezpilotní letouny. Zvláště ty ozbrojené dokáží likvidovat cíle, zatímco operátor sedí i tisíce kilometrů daleko. Jeho cena je přitom ve srovnání s normálním letadlem velice nízká.

Včera například Bill Regio na The Long War Journal psal o dalším útoku Predátora proti teroristům v Severním Waziristánu. Údajně při něm bylo zabito dvanáct Talibanců z Afghánistánu.

The strike in Danda Darpa Khel is the third in the town since September 2008. The Haqqani Network has a strong presence in the town. The Haqqanis‘ madrassa, known as the Manba Ulom, is in the town of Danda Darpa Khel. In the two strikes last year, the Manba Ulom compound was struck both times.

Šlo o třetí americký útok bezpilotním letounem od 17. července. Během prvních 17 dnů prázdnin provedli Američanů v Pákistánu sedm útoků. Ozbrojené i neozbrojené UAV prokazují své výhody, takže je chtějí všichni. Rusové v loňské válce s Gruzií zjistili, že mají problémy s průzkumem a tak se letos na jaře rozhodli nakoupit „nespecifikované“ množství bezpilotních strojů v Izraeli. Ukázalo se prý, že letoun ruské provinience měl značné problémy:

According to the reports, Deputy Defense Minister Vladimir Popovkin said Russia has no plans to use the Israeli drones in combat. It wants to study the technology in an effort to improve its own flawed fledgling drones, he said. Popovkin said Russia had used a drone called the Tipchak toward the end of the conflict over Georgia’s separatist South Ossetia region, but it had very many problems, RIA-Novosti reported. „You could hear it flying from 100 kilometers away,“ RIA-Novosti quoted Popovkin as saying. And because of flaws in the system that is supposed to identify it to Russian forces as friendly, it was hit by both Georgian and Russian fire, he said. „It returned all shot up,“ Popovkin was quoted as saying.

Podle Haaretzu ruský náměstek vtipkoval, že se Rusové zachovají k izraleskému stroji jako Číňané – okopírují jej a vylepší si jím vlastní kapacity. Mimochodem, neodpustím si v této souvislosti zmínit, že se zdá (nejenom kvůli bezpilotním strojům) jakoby Rusové v poslední době zlepšovali své vztahy s Izraelem. Těžko se dá jinak chápat tři dny staré prohlášení izraleského prezidenta, že Moskva znovu zváží dodávku protiletadlového systému S-300 Íránu (samozřejmě, nejde o slib).

Před deseti dny, poté co Polsko oznámilo, že zvýší počet vojáků v Afhánistánu, řekl polský ministr obrany, že jeho země uvažuje o nákupu bezpilotních letounů taktéž v Izraeli:

Defence Minister Bogdan Klich told reporters he had recently traveled to Israel to visit arms manufacturers. „Three companies there produce top-quality pilotless aircraft,“ he said. „Without predicting which of the three – or even another, non-Israeli firm – will win the tender, I can’t imagine that we’ll buy them one by one. We’re going to buy a whole range of drones, from short- to medium-range,“ he added.

Poláci doposud používají americké RQ-7 Shadow, které získali v rámci Foreign Military Sales (FMS) před třemi lety od Spojených států. Není to tak dlouho, co Pákistán požadoval, aby mu bezpilotní letouny prodaly Spojené státy. Těm se do toho příliš nechtělo a tak se Pákistánci pustili spolu s italským Selex Galileo do vývoje vlastního, prý nevyzbrojeného, stroje nazvaného Falco.

Unlike the US-produced drones armed with advanced missiles and used to attack suspected militant sites in the Pakistan-Afghanistan region, the air force will produce the Falco unmanned aerial vehicle with Italian company Selex Galileo, mainly for reconnaissance and gathering intelligence. Western defence officials in Islamabad said any initiative to produce such aircraft would eventually allow Pakistan to develop more sophisticated drones including those armed with weapons.

A nakonec jedna skutečně pěkná věc týkající se bezpilotních prostředků. Na Military.com a na DefenseTech.org se objevilo video z kontrolní místnosti, ze které se řídí Predátory, či zlepšená varianta Reaper. Skutečně doporučuji, byť se podle všeho jedná o simulaci útoku. Přesto to vypadá hodně realisticky.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    18. 10. 2009, 17:17

    Nutná oprava,Poláci sice o nákupu RQ-7 několik let jednali ale nedohodli se.To je ale v rámci FMS úplně normální.Peníze na tenhle program pocházejí z kompenzací za polskou účast v GWOT.Americké zákony neumožňují přímou finanční náhradu nákladů jiným státům.Program FMS toto nařízení obchází.Polákům ale například i nám alespoň částečně hradí operační náklady na mise.Má to ale své háčky,nakupovat se může je americká technika a to většinou za vyší cenu než kdyby jste ji kupovali přímo+samozřejmě administrativní poplatek který jde z vaší kapsy.Náklady na nákup RQ7 dosáhli takové výše že od toho Poláci ustoupili.No,uvidíte sami v rámci FMS jednáme o koupi starších C-130.Možná se nakonec ukážou levnější nové C-130j.
    Polské ISAF používají pouze malé UAV Orbiter Izraelské výroby.

    REPLY

Nejnovější komentáře