fbpx

Rusové nakupují u Francouzů (UPDATED)

essais_a_la_mer_des_bpc_mistral_et_tonnerre_mensi

Francouzská loď třídy Mistral určená k podpoře obojživelných operací; Foto Ministère de la Défense

Rusko včera oznámilo, že chce koupit od Francie jednu loď třídy Mistral. První informace o ruských úvahách nakoupit tuto loď se objevily už na počátku srpna. Jde o bezprecedentní nákup a pokud se podaří, půjde o první tak velký import zřejmě od 2. světové války. Za cara, ale i za Stalina Rusko nakupovalo větší množství zbraní a techniky na Západě. Pak se ale situace změnila.

Loď třídy Mistral je vybavená vznášedlem, vyloďovacím plavidlem, na palubě může nést až 16 vrtulníků, až 70 vozidel (včetně třinácti tanků) a 450 vojáků. Na palubě má nemocnici s 69 lůžky. V případě konfliktu má podporovat obojživelné operace. Kontrakt by měl být dokončen do konce roku a byť cena nebyla oznámena, měla by se pohybovat okolo 700 milionů eur. Podle military.com chce Rusko spolupracovat s Francií na výrobě dalších lodí:

„We also want to establish production of a series of at least four or five ships of this class,“ he (the Russian chief of staff, General Nikolai Makarov) said. Makarov, an influential proponent in Russia of modernizing the country’s conventional armed forces quickly through procurement from Western suppliers, admitted the military needs equipment that Russia cannot produce at present. „No country in the world can do everything“ on its own, he said, adding: „Some things will have to be purchased“ from foreign producers.

Podle expertů je avizovaný nákup i další spolupráce s Francií významným krokem v proklamované modernizaci ruských ozbrojených sil, jak o ní hovořil prezident Medvěděv, ale i premiér Putin.

UPDATE: Francouzské ministerstvo obrany 3. září 2009 potvrdilo, že Rusko má zájem nakoupit lodě třídy Mistral. Mohlo by jít o čtyři až pět lodí.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře