fbpx

Generál, který má zvrátit situaci

Ondřej Rajkovič je student Katedry politologie na Univerzitě Hradec Králové a zabývá se bezpečnostní politikou a bojem proti terorismu. Toto je jeho první příspěvek na OWOP.

Armádní generál Stanley McChrystal ukazuje afghánskému ministrovi zahraničí Spantovi poškození způsobené sebevražedným útočníkem, který se 15. srpna odpálil u velitelství ISAF v Kábulu; Foto seržant David Alvarado, pěchota USA

V předchozím textu je popsána neradostná situace v Afghánistánu. A v tomto, profil muže, který by měl špatné obrátit v lepší. Generál Stanley A. McChrystal se ujal velení nad silami USA i ISAF v Afghánistánu 15. června 2009. Krátce po nástupu začal prosazovat nový přístup k operacím v zemi. Jde o aplikaci teoretického konceptu counterinsurgency (COIN) do praxe, což už přimělo Taliban, aby změnil svůj přístup a strategii.

Popisovat kariéru generála Stanley McChrystala by byla zbytečná práce protože je popsána na řadě míst. Nicméně pro pochopení osobnosti tohoto důstojníka a stratéga je důležité se podívat na pozice na kterých sloužil u různých jednotek a také na to, který z různých směrů vyskytujících se u pěchoty USA si vybral.

Po absolvování vojenské akademie ve West Point v roce 1976 byl – tehdy – podporučík McChrystal přidělen ke střelecké rotě 82. výsadkové divize (C Company, 1st Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division). U této roty za dva roky svého působení zastával tři různé funkce – velitel čety zbraní, velitel střelecké čety a výkonný důstojník roty. V listopadu 1978 byl přijat do Kurzu důstojníků zvláštních sil (Special Forces Officer Course), který úspěšně ukončil v dubnu dalšího roku. Poté byl jako velitel operačního oddílu A (Special Forces Operational Detachment – Alpha) přidělen k 7. skupině zvláštních sil (7th Special Forces Group(Airborne)) ve Fort Benningu.

Odtud, po absolvování čtrnácti měsíční služby, byl přijat do Pokročilého kurzu pro důstojníky pěchoty (Infantry Officer Advance Course). To bylo v únoru 1981 v době jednoho z vrcholů Studené války. Tyto tři kurzy – pochopitelně spolu s kurzem Rangers (Ranger Course) – připravily tehdy kapitána McChrystala na další působiště. Po několika letech služby velel nakonec celému 75. pluku Rangers (75th Ranger Regiment). V této souvislosti je důležité zmínit, že v letech 1990–1993 působil jako operační důstojník Spojeného velení zvláštních operací (Joint Special Operations Command) v Saúdské Arábii při operacích Pouštní štít a Pouštní bouře.

Na přelomu tisíciletí působil plukovník McChrystal jako člen vědecké společnosti Rady pro zahraniční vztahy (Council on Foreign Relations) v New Yorku. Další dva roky strávil u 82.výsadkové divize (82nd Airborne Division) a XVIII. výsadkového sboru (XVIII Airborne Corps) ve Fort Braggu. A poté nasledovala služba u Spojeného velitelství zvláštních operací (Joint Special Operations Command).

Podobně jako další vysocí důstojníci, kteří zaváděli novou strategii v Iráku a nyní se o totéž snaží v Afghánistánu, má i Stanley McChrystal vzdělání na civilní vysoké škole. Studoval na Harvardově univerzitě, což bylo vhodným doplňkem studií na vojenských školách. Další velice důležitou věcí je způsob jakým generál McChrystal pracuje. New York Times o něm napsaly:

He is known for operating on a few hours’ sleep and for running to and from work while listening to audio books on an iPod. In Iraq, where he oversaw secret commando operations for five years, former intelligence officials say that he had an encyclopedic, even obsessive, knowledge about the lives of terrorists, and that he pushed his ranks aggressively to kill as many of them as possible. […] Fellow officers on the Joint Chiefs of Staff, where he is director, and former colleagues at the Council on Foreign Relations describe him as a warrior-scholar, comfortable with diplomats, politicians and the military man who would help promote him to his new job. “He’s lanky, smart, tough, a sneaky stealth soldier,” said Maj. Gen. William Nash, a retired officer. “He’s got all the Special Ops attributes, plus an intellect.”

Proto není překvapením, že tento důstojník, který má teoretický základ i praktické zkušenosti z vedení zvláštních operací, ví jak využívat konvenční pěchotu, výsadkáře, oddíly zvláštních sil a rozumí zpravodajské činnosti, se stal velitelem sil USA i NATO v Afghánistánu. Očekávám, že o generálu McChrystalovi, i jeho novém a nekonvenčním přístupu k boji proti povstalcům uslyšíme v blízké budoucnosti mnohem víc. V této souvislosti ještě jeden citát z New York Times:

General McChrystal has been given carte blanche to handpick a dream team of subordinates, including many Special Operations veterans, as he moves to carry out an ambitious new strategy that envisions stepped-up attacks on Taliban fighters and narcotics networks. The extraordinary leeway granted the commander underscores a view within the administration that the war in Afghanistan has for too long been given low priority and needs to be the focus of a sustained, high-level effort. General McChrystal is assembling a corps of 400 officers and soldiers who will rotate between the United States and Afghanistan for a minimum of three years. That kind of commitment to one theater of combat is unknown in the military today outside Special Operations, but reflects an approach being imported by General McChrystal, who spent five years in charge of secret commando teams in Iraq and Afghanistan.

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře