fbpx

Dva Norové čelí v Kongu trestu smrti

Soud v Demokratické republice Kongo včera odsoudil dva Nory k trestu smrti. Tento případ se táhne od května a má řadu prapodivných aspektů. Joshua French (27) a Tjostolv Moland (28) byli obviněni z vraždy řidiče, pašování zbraní a špionáže. Oba všechna obvinění odmítli. Jak píše BBC:

The two were ordered to pay $60m damages. There was reportedly applause when the sentence was handed down at a military tribunal in Kisangani city. Authorities back in Oslo have denied French and Moland were involved in espionage for Norway, and have expressed concern they were not receiving a fair trial.

Oba Norové sloužili v ozbrojených silách a pravděpodobně jde o dva dobrodruhy, kteří si chtěli v Kongu založit bezpečnostní firmu. Podle stránek Private Military Herald, které případ už několik měsíců sledují, ugandská policie při prohlídce bytu, kde oba bydleli, objevila norské vojenské průkazy, čepice OSN a firemní průkazy s pravými i falešnými jmény.

The employee badges were believed to use the logo of a Norwegian security company, Special Interventions Group (SIG), on false pretences. A source at SIG said: “We were supposed to have a partnership with these guys a year ago but it didn’t happen. They decided to try it for themselves and start their own company. Unfortunately they chose our name and used our ID cards.” The source added: “We don’t believe for a second these guys killed anyone. They’re just kids who went abroad, tried to think big and set up a company. I don’t have a bad word to say about them. They loved Africa and they did not want to be mercenaries.”

Odsouzení k smrti ještě neznamená, že budou skutečně popraveni, ale konžské vězení nebude nic příjemného. Uvidíme za co budou vyměněni.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře