fbpx

Laser na střelnici

Chemický laser umístěný na palubě letounu Boeing 747 (Airborne Laser, ABL) je jedním z těch ambicioznějších projektů – technologicky je velice náročný, výzkum a vývoj se protahuje a taktéž stojí více, než měl. Ministr obrany Robert Gates už před několika měsíci nechal v rámci škrtů zastavit výrobu druhého Boeingu vybaveného laserem. Nicméně první stroj pokračuje v testování a podle informací Missile Defense Agency úspěšně.

10. srpna ABL úspěšně simuloval zásah makety rakety a o pár dnů později, 18. srpna byl během letu vystřelen laserový paprsek do palubního „kalorimetru“, který měří charakteristiky paprsku. Při prvním testu nebyl použit vysokoenergetický laser, ale k tomu by, i díky tomuto pokusu, mohlo dojít do konce letošního roku. Danger Room přišel s odkazem na video, které ukazuje zaměření cíle, který se pohybuje zleva doprava.

A tracking laser locks on the target, followed by an atmospheric compensation laser. Then the surrogate high-energy laser — a stand-in for the ABL’s powerful chemical laser — shines on the target. The target missile is a 36-foot-long Terrier Lynx/Black Brandt missile, a.k.a. a Missile Alternative Range Target Instrument.

A zde je video z testu:

Osud protiraketové obrany je stále nejasný. Můj odhad je takový, že v blízké budoucnosti se začne viditelněji sahat do architektury a její proměna samozřejmě povede i ke změně rozpočtu, což povede k úvahám, zda je, nebo není ta či ona část protiraketové obrany smysluplná a životaschopná.

Z jednotlivých úvah, článků a prohlášení vyplývá, že námořnictvo tvrdě bojuje za to, aby byl štít především rozmístěn na moři a letectvo zase samozřejmě nabízí řešení ze vzduchu. Asi nejhůř bych procentuálně v tuto chvíli ohodnotil šance radaru v Česku a antiraket v Polsku, protože důležitým apektem protiraketové obrany má být její mobilita. A samozřejmě, politická přijatelnost. To, jak se k tomuto projektu staví vláda/parlament/politické strany/voličstvo nemá smysl znovu popisovat.

Každopádně, jasněji snad bude během pár měsíců, protože teď by měla probíhat revize dřívějších představ. Jak jinak, revize se samozřejmě může dotknout i rozpočtu. Nebyla by to nová situace, od konce 50. let minulého století to protiraketová obrana zažila už několikrát.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře