fbpx

Dánská armáda: menší a silnější

Rakve s těly Dánů zabitých v Afghánistánu; Foto dánské ministerstvo obrany

Dánsko: 43 094 km čtverečních, počet obyvatel 5 500 510, ozbrojené síly čítají okolo 22 000 mužů a žen, výdaje na obranu činí 1,3 % HDP (aktuálně cca 4,4 mld. amerických dolarů), v Afghánistánu od roku 2002 ztratilo 25 lidí (čtyři letos).

To je jenom několik základních informací o Dánsku, aby se dalo kdykoli srovnávat. Jak píší DefenseNews, Dánové provádějí docela zajímavé změny v ozbrojených silách. Podle podplukovníka Per Lysse Rasmussena (neplést s Andersem Foghem Rasmussenem ani Larsem Lokkem Rasmussenem – kvízová otázka, který je který?) dánské ozbrojené síly snižují stavy. A to dle pětiletého plánu na léta 2010-2014, který prošel v červnu parlamentem a který popisuje jak redukci stavů, tak i hlavní cíle, kterých má být dosaženo při nákupech.

Škrty se dotknou například Leopardů 2 (z 57 na 34), letounů F-16 (z 48 na 30), dělostřelectva (houfnice M109 zmizí z výzbroje) a sníží se i počet lodí. Vědomě navíc dánské ozbrojené síly zruší protitankové jednotky a také pozemní protiletadlovou obranu (už to zůstane jen na letectvu). Nakupovat se mají věci, které budou mít využití v poli, především v Afghánistánu.

But those cuts don’t mean Denmark isn’t shopping for military equipment. Rasmussen specifically cited the Raven UAV, made by AeroVironment, saying it has proven very useful to Danish troops operating in Afghanistan and that the Army wants to add more to its fleet. Electronic warfare equipment, including jammers and electronic countermeasures, are also needed for the Army’s operations in Afghanistan.

Ale hlavně mi přišel velice zajímavý tento citát pronesený podplukovníkem Rasmussenem před pár dny na konferenci ve Washingtonu:

„We will have some reductions and closures to make the [military] more efficient and more lean,“ Rasmussen said. The aim is for a stronger, but smaller force, and for Denmark to be able to maintain 2,000 personnel on expeditions outside the country, he said.

Dva tisíce lidí udržitelně v zahraničních misích? Kolik, že má Dánsko obyvatel? A jak velkou má armádu? A proč jsem to asi tak psal?

No, možná by si toho někdo mohl všimnout. Dánský přístup mi přijde velice inspirativní – dohodou v parlamentu počínaje (samozřejmě, že se musí dodržet…), přes chytré investování až po odvahu řezat až na kost.

10 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

10 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    20. 3. 2011, 17:33

    Udělal jsem si trochu čas a našel si tento starší článek. Ačkoliv je staršího data, nabízí pěkné srovnaní čísel.

    Česká republika: 10,7 miliónů obyvatel, 259 miliard USD HDP
    Dánsko: 5,5 miliónů obyvatel, 208 miliard USD HDP

    AČR: 22261 vojáků
    Dánsko: cca 22000 vojáků

    AČR: 1,15 % HDP na obranu
    Dánsko: 1,3 % HDP na obranu

    AČR: 12 nadzvukových letounů
    Dánsko: 30 nadzvukových letounů (po redukci, dříve 2×24)

    To je tak pro ilustraci, až se bude v dohledné době (do roku 2013-15) vést debata, že si Česká republika nemůže dovolit například 24 stíhacích letounů…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Honza
    20. 3. 2011, 19:02

    Dánové možná neživí svoje „rodinné stříbro“ po babičce Varšavské smlouvě – fabriky vyrábějící moderní analogie letounů A-4. Jo sorry, Skyhawk lítal skoro nadzvuk a operoval z lodí. ne jako ty naše zakuklený můry bez kanonu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    121BAT
    20. 3. 2011, 20:03

    odpověď je možná tady:
    ČR 24 205 USD na hlavu
    Dánsko 37 818 USD na hlavu
    větší neznamená bohatší

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    21. 3. 2011, 13:11

    121BAT: Něco na tom je. ČR nakupuje zbrojní technologie, munice, palivo apod. za evropské/světové ceny, kdežto personál najímá za ceny odpovídající národnímu trhu práce. Jsme-li např. oproti Německu o 40% levnější, lze u nás vojáka pro potřeby nasazení pořídit levněji. Na druhou stranu za jeho vybavení a fungování v nasazení platíme stejně jako to Německo.
    Pokud jde o Dánsko, pak je možná dobré se podívat, v jaké fázi životního cyklu je jeho technická stránka schopností. My vlastně musíme „všechno“ obměnit, abychom se dostali pokud možno na shodu se západními státy NATO s jejich standardem. Takto jsme ukončili Mig-21, takto dobíhají i další systémy pořízené během účinkování ČSSR ve Varšavské smlouvě.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    21. 3. 2011, 17:33

    Ovšem, nikdy jsem netvrdil, že Česká republika má vyšší životní úroveň než Dánsko.

    Ale pokud je jejich HDP téměř totožné s naším a HDP na hlavu o 1/3 vyšší a při tom si mohli dovolit provozovat 48 nadzvukových letounů a po škrtech 30, stále to nijak nevyvrací moji tezi, že stát naší velikosti si může dovolit provozovat řádově 24 nadzvukových letounů.

    REPLY

Nejnovější komentáře