fbpx

S radarem a bez radaru – ohlédnutí 2002-2009

Foto MDA

Předem se musím omluvit, že od chvíle, kdy Barack Obama oznámil, že radar v Česku stát nebude, jsem se tomuto tématu na OWOP nevěnoval.  A to i přesto, že se protiraketovou obranou zabývám už přibližně deset  let. Má to dva důvody: 1) pracovní vytížení, kdy jsem se musel událostem kolem radaru věnovat zpravodajsky v Týdnu a 2) měl jsem pocit, že se k tomuto tématu vyjádřil snad úplně každý; raději jsem četl názory ostatních, přemýšlel a hledal, co bych mohl ještě dodat. A popravdě, není toho mnoho. Na druhou stranu Obamovo rozhodnutí není pro čtenáře OWOP takovým překvapením, už v minulých měsících jsem několikrát psal, že pravděpodobnost rozmístění radaru je stále nižší.

Strávil jsem také docela dost času pokusem zrekonstruovat to, co se odehrávalo při vyjednávání o radarové základně v letech 2002-2009. Výsledek vychazel tento tyden od středy do pátku na serveru tyden.cz. Texty by mohly být samozřejmě mnohem delší, ale na internetu by je těžko někdo učetl. Přesto myslim, že i na relativně malém prostoru má toto ohlédnutí svůj velký význam. Minimálně proto, že člověk v průběhu posledních let na mnohé zapoměl a tak si to může připomenout a znovu o jednotlivých událostech přemýšlet z hlediska historie, nikoli současnosti.

Seriál se jmenuje Dohadování o radaru:

  1. část vyšla pod názvem oťukávání 2002 až 2006 a zabývá se rozhovory, které vedl tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík, utajenými výměnami dat a konstruktivním přístupem sociálních demokratů, díky kterému se USA rozhodly o vybudování radarové stanice v Česku. (Obzvlášť doporučuji video na konci této části, ve kterém Lubomír Zaorálek vysvětluje, proč Jiří Paroubek otočil).
  2. část vyšla pod názvem vyjednávání 2006-2008 a popisuje moment, který negativně ovlivnil vztahy mezi ODS a ČSSD a potažmo i postoj sociálních demokratů k radaru, kdy výkonná rada ODS smetla ze stolu dohodu o velké koalici (v rámci této dohody měl být Jiří Paroubek ministrem zahraničí). Taktéž se zabývá složitými vyjednáváními o slovíčka ve smlouvě s Američany.
  3. část se jmenuje krach 2008-2009 a popisuje cesty poslanců za radarem, marné snahy přesvědčit veřejnost, schůzky Jiřího Paroubka s vlivnými kongresmany a politiky a oznámení prezidenta Baracka Obamy, že radar nebude.

Chystám se už několik dnů na napsání většího textu na OWOP o radaru a protiraketové obraně v angličtině, ale nějak nemůžu pořád najít čas. Tak zatím vám nabízím jeden e-mail, který dostal můj kamarád (díky Karle) ze Spojených států. Jedná se zčásti o reklamu a zčásti o vyjádření nespokojenosti konzervativců s Obamou. A rozhodnutí o radaru jim dodalo další munici.

E-mail dorazil od Paula Wisseho, který pracuje/vlastní/spoluvlastní (nevím a je to vcelku jedno) server s názvem PatriotWebStores, kde najdete hromady antilevicových a antiObamovských triček. Na jednom z nich je vyobrazena karikatura Obamy a pod ní je nápis Zrada. Zde je pro zajimavost zmiňovaný e-mail, kterým se patriot Wisse omlouvá za Obamu:

My name is Paul Wisse and I am a citizen of the USA.  I have been to The Czech Republic and found it to be a lovely country with wonderful people.
I want to apologize for our president’s betrayal of the Czech people by abrogating the missile defense treaty.  The craven cowardice and appeasement of the Russians is inexcusable.  Please be assured that many Americans disagree with our president on this (and many issues) and recognize The Czech Republic as one of our staunchest allies.
We are also very aware of the Czech’s brave struggle against historic Russian and Soviet aggression.  Many of us are mindful of the Munich betrayal, Prague Spring, and the roughly 50 years of Soviet occupation.  As your allies we have the obligation to help The Czech Republic remain safe from external threats whether they come from Russia itself or its allies like Iran.
As you are no doubt aware, there have been many protests this summer in America against the policies of the current administration.  We hope to change the makeup of our Congress in 2010 and we will be working very hard to defeat Obama in 2012.  Please bear with us, in time we will have a stronger president who will work with, rather than against our allies and we promise never to forget The Czech Republic and our other true friends in Central and Eastern Europe.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře