fbpx

McChrystal for the city, Biden for the country

Americký prezident Barack Obama by měl své rozhodnutí o nové strategii pro Afghánistán (především, jestli navýšit počty vojáků, nebo ne a pokud ano, jak budou využity) mezi 7. a 11. listopadem. Sedmého by mělo proběhnout druhé kolo prapodivných prezidentských voleb a 11. prezident odlétá do Japonska. Podle ABC ale oznámení může být pozdrženo až do 20. listopadu, což je datum, kdy se prezident vrátí z Asie. I když, jak se zdá, v zásadě se už Bílý dům rozhodl:

Sources emphasize that no decision has yet been made, but as of now it looks as though the president is leaning towards sending more troops to Afghanistan, though not as many as Gen. Stanley McChrystal requested, 40,000… The strategy will be a mixture of counterinsurgency – which would include some elements of nation-building and partnering with the Afghan government – and counterterrorism, which is more focused on defeating al Qaeda and its extremist allies.

Jak by mohl vypadat výsledný plán, který Obama schválí a představí naznačují The New York Times. Pokud by to byla pravda, jde skutečně o velký kompromis mezi Stanleym McChrystalem a viceprezidentem Josephem Bidenem. Dá se k tomu dodat jedno – po přečtení textu pouze vzrostl můj pesimismus. Spojenci by se měli totiž soustředit na ochranu deseti velkých center a venkov přenechat Talibanu, bezpilotním letounům a speciálním silám.

Mr. Obama has yet to make a decision and has other options available to him, but as officials described it, the debate is no longer over whether to send more troops, but how many more will be needed. The question of how much of the country should fall under the direct protection of American and NATOforces will be central to deciding how many troops will be sent.  At the moment, the administration is looking at protecting Kabul, Kandahar, Mazar-i-Sharif, Kunduz, Herat, Jalalabad and a few other village clusters, officials said. The first of any new troops sent to Afghanistan would be assigned to Kandahar, the Taliban’s spiritual capital, seen as a center of gravity in pushing back insurgent advances.

Jeden ze zdrojů označil tuto strategii jako „McChrystal for the city, Biden for the country“. Je to docela trefné. Předpoklad je, že prosazení principů counterinsurgency ve zmiňovaných oblastech by mělo uklidnit situaci a zároveň dát čas na to, aby se zlepšily schopnosti afghánských sil. Ty by nakonec měly být schopné získat pod kontrolu části země, které by obsadil Taliban a další skupiny odmítající centrální vládu. V mezidobí by na „neobsazených“ územích operovaly speciální síly a bezpilotní letouny a zároveň by se spojenci snažili uzavírat dohody s umírněnými odpůrci vlády. Jinými slovy – kupovali by se ti, kteří se koupit dají.

Když to takhle člověk poskládá za sebe, tento plán zní dosti šíleně. Snad je to jenom balónek a výsledek bude vypadat zcela jinak. Stažení se do „hradů“ nevede ke zvýšení bezpečnosti a nepřítele nikdy nezastavilo. To je největší slabina této úvahy. Jakmile Talibanu budou uvolněny ruce a zapustí kořeny, těžko bude vytlačen. Tento plán neznamená nic jiného, než opuštění větší části Afghánistánu, kde dominují vesnice a zároveň předání zdrojů Talibanu. A co víc, dosti věrně kopíruje sovětský přístup.

Historical analogies are imperfect, but the strategy being put in place can be viewed as a rejection of arguments that individual villages have a strategic importance — a Vietnam-era mistake — instead building on the lessons of the Iraq troop increase, when large population areas received the most reinforcements.

A kolikrát má člověk opakovat, že Afhánistán není Irák…

Prezident je ale pod velkým tlakem nejenom veřejnosti, která o smyslu mise v Afghánistánu už není přesvědčena, ale především členů demokratické strany. Třeba vlivný senátor John Kerry a předseda výboru pro zahraniční vztahy v pondělí prohlásil, že nepodpoří vyslání dalších vojáků do Afghánistánu, dokud jeho vláda a ozbrojené síly nezlepší svou výkonnost. Kerry, který se právě vrátil z Afghánistánu ale není ani pro stahování, důraz podle všeho klade především na civilní prvky.

He (Kerry) said Gen. Stanley A. McChrystal’s plan, which calls for 44,000 troops to carry out a counterinsurgency campaign, „reaches too far, too fast.“ „We do not yet have the critical guarantees of governance and development capacity,“ Kerry said. He added that he has „serious concerns about the ability to produce effective Afghan forces to partner with“ in military operations. Kerry said, however, that „under the right circumstances, if we can be confident that military efforts can be sustained and built upon, then I would support the president“ sending additional troops.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře