fbpx

Tam, kde zmizí vše (UPDATED)

Kdybyste nevěděli, co je to za obrázek, jde o černou díru. To je ta věc plující kdesi vesmírem, ve které se všechno ztratí. Napadlo mně, že takovou černou dírou je v současnosti Afghánistán. Nechtěl jsem sice o něm psát, protože většina posledních příspěvků se jej týkala. Ale po oznámení Abdulláha Abdulláha, že odstupuje z druhého kola voleb člověku nezbývá nic jiného.

In a BBC interview, Dr Abdullah said he decided to pull out as „I felt that it might not help the democratic process, it might not restore the faith of the people in (the) democratic process. „It was a hard decision and a painful decision for me, but I did it… I thought that it would be in the best interests of the country if I decide not to participate.“ He added that the decision that a run-off should be held had, in itself, „helped restore the faith of the people in the process“ after concerns over the conduct of the first round of voting.

Zkrátka, Afghánistán se zhroutil do sebe a pomalu se z něj stává černá díra, kde mizí lidé, věci, domy, nápady i chuť cokoli dál podnikat. Ale vážně, Abdulláhovo rozhodnutí je další ranou procesu, které se tam účastníme a zásadně nabourává vše, o co se tam snažíme (i když, to snažení stálo po většinu času za houby). Vím zatím pouze o dvou lidech, kterým to nepřijde zas tak v nepořádku. Prvním je logicky prezident Hámid Karzáí, který si pojistil vítězství, tedy pokud nějaké volby vůbec budou (zapotřebí) a druhým překvapivě americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová:

“We see that happen in our own country where, for whatever combination of reasons, one of the candidates decides not to go forward,” she said. “I don’t think it has anything to do with the legitimacy of the election. It’s a personal choice which may or may not be made.”

Vlastně, když je to v Afghánistánu podobné jako v USA a tedy se nic moc neděje, proč je v té zemi tolik vojáků a Stanley McChrystal už měsíce prosí o posily? A jestli to, co se děje poslední více jak dva měsíce nemá co do činění s „legitimitou voleb“, tak asi bude lepší vůbec žádné volby nepořádat.

To, co se odehrává v Afghánistánu je tragédie v přímém přenostu. Všimněte si, že ještě nejsem v posledním stádiu a nekřičím: „STÁHNOUT!“, ale mám strach, že i na to může dojít. Ce se mohlo pokazit, to se pokazilo. Co se mohlo zvorat, to se zvoralo. A příliš možností nezbývá, ona černá díra sílí rychle.

Pokud Barack Obama čekal s posilami na výsledek voleb a novou vládu v Afghánistánu, tak snad už bude lepší, aby nečekal a rozhodl se okamžitě. Byť je prostředí v zemi krajně nestabilní, bylo by špatné aby McChrystal, a s ním vlastně i my a Afghánistán, nedostal poslední šanci. Třeba se stane zázrak, třeba toto je dno, kterého jsme se dotkli a příští rok se situace zlepší. Nebo také ne a pak bude na čase zatáhnout za záchrannou brzdu. Teď by to ale ještě nemělo smysl.

UPDATE: Jak jsem předpokládal ráno, druhé kolo voleb nebude ani zapotřebí AND THE WINNER IS… Karzáí. Černá díra sílí a sílí. Tak, a teď zapřemýšlet, promnout si bradu, pak oči a poblahopřát Karzáímu vše nejlepší. Co k tomu všemu dodat.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    katerina
    2. 11. 2009, 13:00

    Ja si vcera do letadla koupila novej Spectator a tam nasla tohle:
    http://www.spectator.co.uk/essays/5482223/more-troops-will-just-mean-more-targets.thtml
    Co ty na to, Frantisku?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    katerina
    2. 11. 2009, 13:04

    A kdyz uz jsme u toho vyberu ze zahranicnich zprav, nemohu si odpustit upoutat pozornost i na tuto zpravicku:
    Presidential Nominations Sent to the Senate, 10/28/09

    Nominations sent to the Senate:

    Philip E. Coyle, III, of California, to be an Associate Director of the Office of Science and Technology Policy

    To se tam fakt uz vsichni zblaznili??!!!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    4. 11. 2009, 0:46

    Ahoj Kateřino, naprosto bezvadny článek. Ano, má pravdu a je to dost temná pravda. Nesouhlasím s odporem k navýšení. Vidím to jako nutné kvůli důvodům, které jsem už mnohokrát tady popsal. Důležitá je její poznámka, aby se to neproměnilo v Obamův Vietnam. Proto pléduju za navýšení, ale takové podmínečné. Chýlí se to zkrátka ke konci.
    A co se týče Coyla, proč ty ho vlastně nemáš ráda? Kvůli raketkám? On není úplněj blbec, soudím alespoň posle těch věcí, které jsem od něj čet…

    REPLY

Nejnovější komentáře