fbpx

Britové a Dánové – a co my?

Dánští vojáci v afghánském Hílmandu; Foto dánské ministerstvo obrany

V článku Extrémní léto se na OWOP psalo o tom, čím si v létě 2009 prošla britská 19 Light Brigade. Já bych se v tomto článku rád zmínil o vojácích dánské armády a na jejich příkladu pak zkusím reflektovat současnou situaci ve střední Evropě ve vztahu k misi ISAF a k válce v Afghánistánu.

Co se týče operací v Hílmandu, Dánové se soustředí v tzv. Danish Battlegroup (DABG). V rámci tohoto úkolového uskupení působila i 2nd Light Recce Squadron, která se podílela na operaci Ring of Steel. Tato akce je dobře popsána na stránce dánské ambasády v Británii.

Jakkoliv je tato operace a dánská účast v ní zajímavá, nechci se pouštět do jejích detailů. Chci zmínit několik jiných věcí. Dánská armáda vysílá do DABG kolem 650 vojáků podporovaných obrněnými vozidly Piranha, tanky Leopard a dalšími prvky. Takové zapojení je, v poměru k geografickým a politickým dispozicím státu jakým je Dánsko, opravdu intenzivní.

CIA World Factbook uvádí, že Dánsko má v současnosti něco málo přes pět a půl milionu obyvatel, kteří obývají území o rozloze asi 43 tisíc kilometrů čtverečních. To je porovnatelné se Slovenskem (5,463,000 obyvatel a 48 tisíc km čtverečních) a podstatně méně než Česká republika (10,210 000 obyvatel a 78 870 kilometrů čtverečních).

Nerad to dělám, ale při pouhém pohledu na tyto čísla vyvstává otázka, jak je možné, že jak Česká tak i Slovenská republika při větším geografickém rozměru nedokáže vyslat do Afghánistánu stejný, nebo vyšší počet vojáků? A ve světle nedávného setkání ministrů obrany států NATO v Bratislavě je tato otázka ještě důležitější.

Jsem si vědom, že se pokouším dát dohromady dvě zdánlivě nesouvisející věci. Ale přesto, proč se do toho nepustit. Je totiž dost dobře možné, ba i pravděpodobné, že nám něco uniká. Vojáci AČR v PRT Lógar působí v jedné z těch bezpečnějších provincií. I když mluvit o bezpečí v Afghánistánu je trochu zavádějící, a i tak jsou omezeni ve své činnosti, protože nesmějí provádět ofenzivní operace.

Slovensko se zřejmě zapojí do operací v Afghánistánu o něco více, ale… Vždy je zde nějaké ale. V tomto případě to je známá a opakovaně demonstrovaná nejednotnost politických špiček na Slovensku. Po „chaosu“ v názorech jak je demonstrovali premiér Fico a prezident Gašparovič v roce 2007 ohledně vyslání vojáků do Afghánistánu a jak jsem o tom psal v článku Slovenskí horskí strelci?, se tento „názorový chaos“ objevuje znovu.

Internetový deník novinky.cz uveřejnil článek Slovensko zvažuje vyslání bojových jednotek do Afghánistánu kde se mimo jiné píše:

„Měl by se posílit mandát slovenských vojáků. Politicky to ještě není definitivní. Ze strany ministerstva se jedná v podstatě o hotovou věc,“ uvedl zdroj.

Následně se pak hovoří o tom, že 5. pluk zvláštního určení dostává novou výzbroj z čeho se vyvozuje závěr o možných přípravách této speciální jednotky na misi v Afghánistánu. To je podloženo ještě vyjádřením mluvčího Ministerstva obrany:

„Slovenská republika považuje operaci v Afghánistánu za misi s nejvyšší prioritou. Resort obrany zvažuje možnosti, jak nadále adekvátně přispívat k této operaci,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Vladimír Gemela.

Tato celkem optimistická zpráva byla o necelý měsíc později doslova „roztrhána na kusy“ vyjádřením premiéra Fica, který řekl:

„Do Afganistanu by mala naša krajina poslať ženistov, lekárov a vojakov, ktorí budú cvičiť afganskú armádu a nie bojovú jednotku.“

Osobně nevím, co si mám o tom myslet. Zda se předseda SMERu snaží v posledních měsících před parlamentními volbami (ty by měly být v létě 2010) sbírat hlasy těch, kteří jsou proti plnění spojeneckých závazků? Nebo je to pouze jedna z vln neklidných nálad způsobených nespokojeností, které nejsou jasně definovány, jak to ve svém projevu k 28. říjnu pojmenoval prezident Klaus?

3 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    5. 11. 2009, 15:59

    Zakopaný pes je jednoznačně v politicích a jejich dlouhodobé vizi (respektive v její absenci).

    Premiér Gordon Brown si je samozřejmě jistý, že pokud by v tuhle chvíli stáhnul vojáky z Afghánistánu, tak mu to může zachránit volby. Udělá to ale? Samozřejmě, že ne. Ačkoliv levicový (v britském kontextu, u nás by strčil do kapsy ODS) politik, je si dobře vědom, že určité závazky se musí dodržovat (operace v Afghánistánu je operací NATO, nikoliv USA) i přesto, že se tím lidu nezavděčí. Kontinuální zahraniční politika je jedním ze znaků vyspělé demokracie (Gordon Brown samozřejmě nebyl ten, kdo britské vojáky do Afghánistánu vyslal).

    Druhá věc je nedůvěra politické reprezentace ke schopnostem armády jako takové. Možná to z pohledu civilisty tak nevypadá, ale celá armáda je díky tomu posunutá o jeden stupeň. Speciální síly v misi dělají práci elitní lehké pěchoty, elitní lehká pěchota dělá práci mechanizovaných jednotek, mechanizované jednotky baby sitting pro civilní experty. To samé platí ve struktuře hodnostních sborů. Majoři dělají v misích velitele rot, kapitáni a nadporučíci velitele čet. To je bohužel dáno našťastným způsobem, jakým vysílání vojáků do zahraničí vůbec začalo. Celý koncept „misí“ je od počátku pomýlený, něco podobného v anglosaských armádách neexistuje. Dokud se nestane standardem fakt, že každý vyjíždí do Afghánistánu se svou jednotkou, zbraní i funkcí, nic výrazného se v armádě nezmění.

    Dokud nebude v politickém systému dlohodobě přijímáno, že někdy je třeba jít i proti momentální náladě obyvatelstva, protože je to správné, nic se nemůže v politickém systému dlouhodobě změnit. Pokud by zítra bylo referendum o tom, zda má být znovuzaveden trest smrti, jeho zastánci stoprocentně vyhrají. Z toho samého důvodu nejsou referenda o výši daní, nákupu zbraňových systémů apod. V obou případech jsou výsledky naprosto předvídatelné.

    Některé politické otázky jsou zkrátka tak složité a s imlikacemi daleko do budoucna (nikoliv jen zahraničně-politické), že jim nemůže většina obyvatelstva skutečně porozumět.

    Zpět k vyslání slovenských bojových jednotek. Pokud bych si měl vsadit, tak bych vsadil jednoznačně na nevyslání. Nevěřím, že by je tam vyslal premiér Fico, když toho nebyl schopen premiér Dzurinda. Následující názor si rád nechám vymluvit někým kdo je buď Slovák, nebo se o tamější politickou scému zabývá, ale Fico je slovenský Paroubek, u kterého si rovněž zásadový postoj představit nedokážu.

    Rád podiskutuju o kterémkoliv ze svých názorů, ale obávám se, že taková je smutná pravda.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 11. 2009, 21:56

    Co jsem četl slovenskou tlač,tak by to měla být ochranka ženistů kteří zatím vysedávají v Kandahar AF.Fico jim chce povolit operace mimo základnu.Odminovací četa by se velmi hodila třeba Britům v Sanginu.Jsou tam prakticky ve stavu obležení,Talibánci pokládají IED kousek od plotu.Každá hlídka musí mít v čele chlápka s minohledačkou.No a kdy by tam měli slovenskou Boženu,tak by tam ty cesty tralovali pěkně z dálky.Tak težká že by jí Chinook neuvezl není.Nedávno ji předváděli generálovi ISAF.No,je to pouze moje hypotéza.
    Co se týče těch Dánů,mají v Battle group i Estonskou rotu.Teď během voleb vyslali mimořádně posilu,další rotu která taky slouží v Helmandu ale pod USMC.Celkem 289 vojáků.Jejich armáda má 3000 vojáků komplet,na národ 1,4 milionů.
    http://washingtontimes.com/news/2009/nov/05/estonian-troops-boost-nato-forces/
    Nemyslím si, že čím více vojáků tím lépe.Gruzínci chtějí vyslat 1000 vojáků ale to bude spíše přítěž.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    6. 11. 2009, 20:24

    DENMARK’S TOP-DOG STATUS IN NATO…The extensive Danish willingness to deploy a signifcant number of forces in high-risk areas in Afghanistan has been met with much appreciation and applause inside NATO…

    http://www.diis.dk/graphics/Publications/Books2008/Yearbook08/DIIS_Yearbook_2008.pdf

    Mno a když mají Rasmussena jako politického leadra Aliance, kdo by se nesnažil, že? Nimcéně jsou náznaky, že tohle poměrně zběsilé tempo, nebudou schopni vydržet. Více viz report, který vám řekne více než já ;)

    REPLY

Nejnovější komentáře