fbpx

Britské problémy a pár otázek pro vás

Podle statistik Brity čeká nejkrvavější rok od války o Falklandy v roce 1982. Ještě před včerejším incidentem, při kterém zemřelo pět vojáků rukou afghánského vojáka policisty statistika říkala, že Britové letos přišli o 87 lidí. Teď je toto číslo ještě vyšší. Do konce roku zbývají  dva měsíce a v Afghánistánu letos tedy zemřelo 92 britských vojáků. (Následující citát nepočítá s oněmi pěti ztrátami ze včerejška.)

A total of 224 British service personnel have died since the start of operations in Afghanistan in 2001, compared to 255 in the two-month war against Argentina 24 years ago. The number of servicemen and women injured has also been extensive – a total of 940 in the four years of combat.

Včerejší incident je ovšem v mnohém více šokující, než přechozí ztráty v boji. Vojáci, jejichž úkolem byl výcvik ANP zemřeli, když se zastavili na afghánské policejní stanici. Jeden z afghánských policistů po nich začal střílet zřejmě ve chvíli, kdy si sundali neprůstřelné vesty. Útočník uprchl, k útoku se přihlásil Taliban. Britský premiér Gordon Brown řekl:

„While we are assembling evidence, the Taliban have claimed responsibility for this incident,“ Mr Brown told MPs in the Commons on Wednesday. „It may be that the Taliban have used an Afghan police member or they have infiltrated the Afghan police force and that is what we’ve got to look at,“ he said.

Podle některých informací však střelec pracoval pro policii tři roky. Pravděpodobnější bude, že dlouhodobě nepatřil k Talibanu, ale že ho někdo uplatil. Napadlo mně také, že není nemožné, že si vyřizoval osobní účty, například kvůli někomu z bližší či širší rodiny. Ale to je skutečně jenom spekulace. Nic z výše uvedeného však nezmění na tom, že o život přišlo pět lidí, kteří se snažili Afgháncům pomoci. Jsou to:

  1. Sergeant Major Darren Chant, 1st Battalion The Grenadier Guards
  2. Sergeant Matthew Telford, 1st Battalion The Grenadier Guards
  3. Guardsman James Major, 1st Battalion The Grenadier Guards
  4. Acting Corporal Steven Boote, Royal Military Police
  5. Corporal Nicholas Webster-Smith, Royal Military Police

Tato událost má a bude mít velký vliv na veřejné mínění, které je už tak proti britské angažovannosti v Afghánistánu. Jsou obavy, že by mohla být vláda přinucena dříve či později ke stažení. Co by to znamenalo pro misi v Afghánistánu není potřeba zdůrazňovat.

Lord Ashdown writes in The Times: “There is now a real chance that we will lose this struggle in the bars and front-rooms of Britain, before we lose it in the deserts and mountains of Afghanistan.” Lord Powell said that the public wouldn’t accept a strategy that did not include a cut-off point within three years.

Výcvik afghánských sil je klíčový, ale včerejší incident ukazuje na rizika, která jsou s tím spojena. A řekl bych, že toto je jedno z mnoha. Docela by mně proto zajímaly vaše názory a zkušenosti. Předpokládám, že někteří z vás něco podobného v Afghánistánu dělali a nebylo by od věci se podělit o názory na tuto věc. Mohou být velice zajímavé, ale havně mohou i někomu pomoci.

Jaká jsou při výcviku rizika? Dá se podobným incidentům nějak předejít? A jaké jsou dle vás dosavadní lessons learned v oblasti výcviku a spolupráce s ANP a ANA?

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    5. 11. 2009, 15:31

    Jaká jsou při výcviku rizika? Dá se podobným incidentům nějak předejít? A jaké jsou dle vás dosavadní lessons learned v oblasti výcviku a spolupráce s ANP a ANA?

    Myslím, že za všechny, kteří měli možnost se podílet na výcviku a operacích s ANA (ANP jsme nijak necvičili, nemůžu tedy tak úplně soudit), můžu říci následující:

    1) Výcvik – zde žádná „rizika“ nevidím. Výcvik probíhá na poměrně elementární úrovni (mluvím o 4. kandaku v Logaru), nejde o nic hi-tech, tedy zneužitelného. Češi se podíleli pouze jako doplněk činnosti francouzského OMLT týmu, a to v rozsahu jednoho dne v týdnu (střelecká příprava, zdravotnická příprava, řidičská příprava). Doplňovali jsme je v oblastech, které nebyli schopni sami zabezpečit (na příkladu řidičské – vozidla HMMWV nejsou ve francouzské armádě zavedena, v české ano). Obecně lze říci, že by byl nutný mnohem systematičtější výcvik a začít s výcvikem menších jednotek. Toho ale Francouzi nebyli schopní, především díky nevhodné struktuře OMLT týmu – nebyla ambice ani schopnost cvičit menší celky než rota.

    2) Operace s ANA – překvapivě dobré zkušenosti. Veškeré operace, které jsme s vojáky ANA dělali, proběhly bez problémů a splnily svůj účel. Najdou se věci, ve kterých jsou velmi dobří a nopak, které jim vůbec nic neříkají – to je dáno ale jejich výcvikem.

    3) Dá se takovým incidentům zabránit – těžko. To ale neznamená, že bychom neměli ve spolupráci pokračovat. Za prvé je obrovský rozdíl mezi spolehlivostí ANA a ANP, mnohem větší, než se může z Evropy zdát. Za druhé je to incident vytržený z kontextu. Za dobu, co jsme byli v Logaru, se stal pouze jeden incident, který zahrnoval zranění nebo smrt příslušníka US Army od ANA/ANP. Za tu samou dobu jich tam zemřelo minimálně 15 jinými způsoby. Stát se to může, stávat se to bude, ale masivní a kvalitní výcvik ANA a ANP je jedinou exit strategy, kterou NATO vůbec má.

    4) Řešením (tohohle segmentu problému – bezpečnosti) jsou jednoznačně OMLT teamy a něco na způsob „combined platoons“, tak jak byly činné u US Marines ve Vietnamu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Šťoural
    5. 11. 2009, 21:30

    U těch Britů nemuselo jít o zradu ale třeba jen o urážku na cti.Paštuni jsou trochu horkokrevní a čest je pro ně vším.Grenadier Guards jsou v A-stanu jen pár dní,mají specifickou kulturu britské gardy.Na rozdíl od ostatních jednotek se např. zásadně pečlivě holí (Plnovous je pro afghance znamaní vážnosti),jsme garda,holíme se již několik století,je to naše tradice, nebudeme se kvůli nějakým afghancům přizpůsobovat.A jestli policistu před tím gardový seržant trochu cepoval,výsledek se dostavil.Před Gardou tam POMLT dělali Ghurkové civilizačně i kulturně afghancům mnohem bližší.
    Kdo ví jak to bylo.
    Čest jejich památce

    REPLY
  • Profilový obrázek

Nejnovější komentáře