fbpx

Armáda a nacistické symboly

Bergen-Belsen; Zdroj: Holocaust Survivors and Remembrance Project

Chtěl jsem o tom napsat už v pondělí, ale nestihl jsem to. Mám na mysli dva vyhozené vojáky ze 4. brigády rychlého nasazení kvůli tomu, že při nasazení v Afghánistánu nosili na přilbách symboly dvou nacistických divizí. V pondělí s tím přišel kolega Jan Gazdík v MF Dnes. Důvody, proč považuji za nutné o tom napsat jsou v zásadě dva: 1) i kdyby se zjistilo, že všechny Pandury jsou bez kol, asi by to nevyvolalo větší pozdvižení a reakce a 2) mám pocit, že debata uniká od podstaty.

V pondělí kdosi napsal na OWOP komentář, který systém z nějakého důvodu nepropustil. Neptejte se mně proč, občas se to stává. Napíšete komentář a já jej musím schválit, byť mám funkci schvalování vypnutou. Většinou tak učiním bez problémů, tentokrát jsem trochu přemýšlel. Nerad zakazuji jakékoli názory, na druhou stranu, když jsem začal s tímto blogem, určil jsem si jedno pravidlo: Můj blog, můj hrad. A hotovo, ať si každý říká co chce. Pokud se to někomu nelíbí, ať si udělá svůj blog.

V tomto případě jsem se rozhodl, že onen komentář použiji v tomto textu, i když ne celý, protože v něm byly odkazy na článek o kauze na novinkách.cz a na symboly obou divizí na wikipedii a já se obávám, že by to mohlo udělat paseku při formátování (kdo chce, může si to najít sám, nic tajného to není):

Extremistická hnutí v AČR
Opravdu náckové na první pohled, Bravo MfDnes, Bravo Barták!!
Zbavit se kvalitních lidí kvůli pár novinářským idiotům.

A pak mi ještě napsal Štoural, e-mailem (doufám, že se nebude zlobit, že zde tuto část použiji):

Jestli takhle vypadá ochrana demokracie, tak se víc obávám ochránců. Společenská nebezpečnost těch kreseb je méně než nulová. V knížce Arnhem od nebožtíka Hrbka jsou ty kresby také, byl snad nacista? Podobně by se dalo prohlásit že každý kdo nakreslí kosočtverec je sexuální maniak. Tohle ohrozí i vzájemné vztahy armády s novináři.

A já musím bohužel s veškerým respektem konstatovat, že s ani jedním názorem nesouhlasím. Důležité je ještě podotknout, že každý z nich vyjadřuje to, co jsem v posledních dvou dnech několikrát slyšel od různých lidí. Proto jsem rád, že se objevily a že je mohu použít.

Co se týče prvního komentáře, problém je v tom, že je mlácen pošťák. Jistě, mezi novináři, jako v jakékoli jiné komunitě,  jsou i lidé, kteří by se dali označit za idioty (spousta lidí si to myslí o mně, například). Ale obviňovat novináře z této kauzy je pěkný alibismus. Kolega Gazdík udělal to, co by udělal kdokoli. V tomto případě není idiotem, idiotský byl nápad nakreslit si na potah znaky divizí SS a nosit je. Zvláště na misi, jejímž cílem je pomáhat a budovat. Nepleťme si příčinu s následkem.

Ani jednoho z těch vojáků neznám, možná plnili dobře svoje úkoly, možná byli dobří vojáci a byli to profíci. Ale tímto překročili hranici. A znovu musím zopakovat, nepřekročil jí Honza Gazdík, ale ti dva vojáci. Možná bych byl ještě ochoten mávnout rukou nad patnáctiletým klukem, ale vzdělaný člověk ve 27 letech musí vědět zcela přesně co činí a co ty symboly znamenají. To není nějaká klukovina, ty znaky mají jasnou symboliku, která má svůj přesný význam. Důležité je, že se za ní skrývá množství krve a nevinných obětí. A pokud si znaky nakreslím při misi na přilbu, zvláště v oblasti, která je oblastí válečnou, symboliku ještě umocňuji. Cítíte ten rozdíl?

Tímto se dostávám ke Šťouralově připomínce. Srovnávat uveřejnění těchto symbolů v knížce s tím, co se stalo, je uhýbání od problému. Mám doma hromadu knížek o 2. světové válce, ale to neznamená, že jsem nácek, nebo militarista (žena by asi nesouhlasila, ale to je pouze její subjektivní pocit). Nakreslil jsem mnohokrát kosočtverec (tedy teď už dlouho ne, to je pravda) a nejsem sexuální maniak. Ale jakou to má vypovídací hodnotu? Nulovou. My se přeci nebavíme o nějaké hypotetické situaci, ale o konkrétní, velice konkrétní. A ta v sobě nese jasnou symboliku. Proto se to nedá směšovat.

Nacismus, stejně jako komunismus a rasismus jsou zhoubné. Je to dvacet let od pádu komunistů a přitom jsme se ještě nebyli schopni vypořádat se s tou spouští, která tady zbyla. A tím myslím nejenom fyzickou, ale především mentální. Máme zmatek v hlavě. Jak jinak chápat to, že jen jsme vyměnili komunisty, už spousta lidí volá po pořádku za každou cenu? Po nacionalismu, po vyhánění Romů, zastavení imigrace? Je to smutné.

K čertu s komunisty a k čertu s nácky. Nechtěl bych žít v zemi spravované pomatenci milujícími konspirační teorie (tak bych shrnul naše zástupce tzv. nacionalistů sympatizujících s Třetí Říší) o nic víc, než jsem chtěl žít ve státě spravovaném komunisty. Armáda je pro mně  jednoznačně jedním z pilířů, který má chránit hodnoty demokracie, svobody vyznání, práva na odlišnost, bílou většinu, stejně jako Romy, Vietnamce a tak podobně. A pokud někdo na přilbě nosí symbol divize SS, za kterým se skrývá konkrétní ideologie popírající vše uvedené v předchozí větě, pak nabourává tyto základní hodnoty, které má bránit. Proto v tom vidím problém.

Bergen-Belsen; Zdroj: Holocaust Survivors and Remembrance Project

A teď trochu odbočím jenom abych zdůvodnil pomatence. To mě náramně baví – čeští náckové vyzývající Třetí říši s její ideologií a symbolikou. Podívejte se na ty nadšence, kteří vítali Hitlera, jak dopadli. Tím mám na mysli české fašisty. Pokud by se to opakovalo, byli byste první, kteří by šli do basy, minimálně. A tak by se dalo pokračovat s rasovými teoriem, konspiracemi týkajícími se židovského a zednářského spiknutí (to by byla tragédie, kdyby nebylo koho obviňovat, to by se člověk musel lépe podívat sám na sebe, co?) apod.

Ale zpátky k věci. V posledních dvou dnech jsem o tom, co se stalo vedl několik debat. Jedna z častých otázek byla: Co je zatím? To je navléknuté proti (plk.) Procházkovi? Nemám tušení. Vím jenom, že manažersky pochybil. Jistě, jak tvrdí jeden můj dobrý kamarád, kterého si velice vážím – udělal totéž, co by udělal každý správný velitel, chránil své lidi. Ale ono se to dá udělat i jinak, než zamést (pokud je pravda to, co se objevilo v MF Dnes) důkazy pod stůl.

Velitel měl situaci řešit, měl vojáky potrestat. Nikoli a priori tím, že by je poslal domů, ale i zpracování referátu třeba na téma „ta a ta divize SS a její civilní oběti a porušování lidských práv“ a jeho přednesení v neděli po mši by bylo lepší, než nechat spálit povlaky. Jsou stovky jiných způsobů, jak podřízené potrestat, neznemožnit je a ještě si zvýšit kredit. Zkrátka bylo zapotřebí upustit páru z hrnce a to se evidentně nestalo. Výsledkem jsou fotky v novinách i v televizi.

Ministr Barták je podle svých prohlášení při chuti. Uvidíme, kde to skončí a kdo vyletí. Jenom doufám, že půjde o lidi do kauzy skutečně namočené. Také doufám, že tohle neposlouží jako záminka k rošádě na nejvyšších místech, těch úplně nejvyšších. Jeden horký adept mně napadá…

Konečně doufám, že nenastane hon na čarodějnice. Ale ať se na mně nikdo nezlobí, jsem přesvědčen, že lidé, kteří si myslí, že jiní lidé jsou méněcení jenom proto, že mají jinou barvu kůže, jsou homosexuální, nebo vyznávají jiné hodnoty by v armádě neměli být. Na druhou stranu se nechci dožít toho, že proběhne čistka, na kterou doplatí nevinní jenom proto, že přišlo zadání zbavit se nácků a s nimi se svezou i nepohodlní. Na závěr si dovolím podotknout, že odhalení „cvičitele“ Sedláčka také moc nepomohlo.

A všem lidem v armádě, kterým o armádu jde, bych vzkázal jednu věc: pokud nebudete ochotni a schopni se sami vypořádávat s tzv. „společensky závadným chováním“ v ozbrojených silách (to je třeba to, že voják cvičí nácky, na veřejnosti hajluje, má na přilbě znaky SS, nebo se opije a pozvrací si uniformu), budou do toho vstupovat civilové a vypořádávat se s tím za vás.

3 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

3 Comments

  • Profilový obrázek
    Vlastimil Herman
    11. 11. 2009, 11:36

    Rozumný, logiský a potřebný článek.Nedovolme jakoukoliv propagaci jakékoliv ideologie v chování vojáků české armády. Je to nepřípustné a velmi nebezpečné. I když tady je společenská nespokojenost, která logicky zasahuje i do struktur armády a policie, není to důvod a omluva nosit na uniformě či jinak se hlásit k ideologiím, které stály mnoho životů (fašismus, komunismus). V tomto případě neplatí a nesmí platit žádné omluvy tzv. klukovin a to i v případě pokud by se jednalo o sebelepší profesionály (i když profesionální již není, když voják nosí na uniformě znaky neslučující se s výstrojním řádem a jiných pravidel). Jednoznačně tito jedinci do armády nepatří.
    Zajímavější spíše je a bude, způsob řešení tohoto problému. Údajně vojenská policie na toto upozorňovala a šlo to až do Prahy. A co Praha? Co udělalo vedení ministerstva obrany a nejvyšší vedení armády? Velitel kontigentu, ale udělal nepochopitelnou hloupost, že nechá zničit a spálit jakékoliv důkazy, i když ví, že v jeho kontigentu jsou členové vojenského zpravodajství a vojenské policie? Nemyslím si, že by byl tak hloupý. Jsem přesvědčen, že spíše dostal pokyn (radu) – vyřešit tak, aby to pokud možno neprasklo a nemuselo se to řešit. Kde je pravda? Proč selhaly všechny kontrolní systémy v armádě? Kdo kontroluje a ovlivňuje práci a nezávislost vojenské policie a vojenského zpravodajství? Nebo, což by bylo horší, bylo toto zájmem určité skupiny ohledně možnosti budoucího ovlivňování schopného velitele kontigentu (jeho vydírání) pro dobu budoucí? Kde je pravda?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Stan
    11. 11. 2009, 20:49

    Zdravím a souhlasím ve všem s autorem článku. Také jsem za posledních několik dnů vedl na toto téma několik diskuzí a argumentace (dá-li se to tak vůbec nazvat) některých lidí je opravdu pokulhávající a je u nich evidentní neznalost či nepochopení hlavního problému této kauzy.

    Nejde až tak o to, jaký konkrétní znak na těch přilbách měli, že si tam dali znak SS, který běžný člověk, detailně se nezabývající II. světovou válkou nepozná, ale jde o to co ten znak představuje (de facto úplně stejný prohřešek by byl pokud by si na ty přilby namalovali hákové kříže či případně SS blesky na klopy). Opravdu nikdo mne asi nepřesvědčí o tom, že vysokoškolsky vzdělaný 27-ti letý člověk-voják, nevěděl co ten znak představuje.

    Dále je diametrální rozdíl, pokud si nějaký civil tady u nás v Česku na sebe navlékne třeba triko s podobným znakem a když si ho tito vojáci v zahraniční misi dali na UNIFORMU, uniformu naší armády, ve které za druhé světové války umíralo spousta československých vojáků v bojích právě proti nacistům.

    Nečekaně svižná reakce ministra obrany při vyhození obou provinilců z armády dle mého názoru trochu zavání snahou o nahnání politických bodů. Neříkám, že by to nebyl spravedlivý trest, ale připadám mi opravdu nezvykle rychlý. Otázkou je jak se vyřeší odpovědnost a pochybení nadřízených a hlavně zda-li se najde a odstraní problém v systému, ve kterém musí řadoví vojáci psát do tisku, místo aby byly podobné situace řešeny mechanismy k tomu určenými, věcně a bez mediální hysterie.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Friend of misery
    8. 12. 2009, 10:32

    Více takových článků a možná kritičtějších a o všech nešvarech v armádě!! Souhlasím s bleskovým řešením v případě těchto poblouzněnců, ale je zajímavé, jak to šlo snadno!! Obávám se, že to v důsledku tak snadné nebude a někudy se nám to vrátí zpět! No stejně tak by bylo zapotřebí zabývat se poněkud nestandartní metodou restrikcí (jak se teď nazývá reforma armády). Koncepce rozvoje armády by možná potřebovala ještě bleskovější řešení. Četl jste někdo ty projevy co měli funconáři Mo a GŠ na vel. shromáždění 12.11? Já jo a být NGŠ a udělat mi ministr to co udělal doktor Pickovi tak ho vezmu za roh, jednu mu vrazím a strhnu si výložky. Potopit celou koncepci jednou větou poté co všichni rozvíjeli teorie o jejím významu a uvádění do praxe je diletantsví a ignorantství hodné pouze mozku „velkého“ myslitele. Všechno co doteď vymysleli si můžou narvat do špic protože pan doktor je odborník na armádu!! To ostatně prokázal v rozhovoru s Viliamem Buchertem v MF Dnes někdy v srpnu 09. Armáda potřebuje nutně provést změny, ale změny které budou funkčí a zvýší její prestiž a akceschopnost ne zajistí její likvidaci!

    REPLY

Nejnovější komentáře