fbpx

Proč je tak málo pozitivních zpráv z Afghánistánu?

PSYOPS v Iráku, 2003; Foto František Šulc

Ať už se čtenář zpráv z Afghánistánu řadí mezi laiky nebo odborníky, tak si nepochybně ve velké míře všimne, že převažují negativní zprávy. Před několika málo dny to byl útok na britské vojáky v provincii Hílmand po jejich návratu z patroly. Před tím to byl útok na budovu OSN v Kábulu, útoky nástražnými výbušnými systémy na patroly sil ISAF a přestřelky mezi povstaleckými bojovníky a vojáky ISAF. Pak si každý z těchto čtenářů, ať už kvůli nedostatku informací, nebo z nedostatku optimismu musí položit otázku: Je to v Afghánistánu opravdu tak špatné? To vojáci ISAF nic nedělají? A pokud dělají, tak co?

Z informací, které jsou dostupné na internetu se pokusím podat trochu méně pesimistický pohled na dění v Afghánistánu (ani já nejsem natolik odvážný, abych se dokázal dívat na situaci v této zemi zcela optimisticky).

Sociální síť Facebook, která v posledních měsících a letech zaznamenává výrazný rozmach je jeden z několika takovýchto „ne zcela pesimistických“ zdrojů. Na Facebooku funguje i stránka sil ISAF v Afghánistánu, na které je každý den Operational Update, o operacích které proběhly v předešlém dni. Jsem si vědom toho, že se z velké části jedná o informace, které prošly selekcí a jistou cenzurou (kvůli OPSEC a PERSEC). Ale stejně to je jeden z „hlasů které hlásají“ úspěchy sil ISAF. Pro případné zájemce jsou zde informace za posledních několik dnů a týdnů. Jednou z těchto zpráv je i informace o přepadu, který vykonaly oddíly australského Special Air Service Regiment.

Dalším zdrojem je The Helmand Blog – Afghanistan, který je dílem britského Media Ops Team v provincii Hílmand. Tento blog mi připadá podstatně objektivnější, ale také emotivnější – prezentuje britské vojáky a jejich spojence v provincii Hílmand často jako hrdiny. I když se zde neprezentují pouze pozitivní zprávy a informace, ale také ztráty v boji a informace o tom jak k nim došlo.

Ke zprávám které mohu vřele doporučit jsou popisy operací na kterých se podílejí Dánové a Australané. Další ze zajímavých informací přímo z bojů jsou zprávy o operaci Panther Claw a o útoku 3 SCOTS (3rd Battalion, The Royal Regiment of Scotland) na „safe house“ ve kterém byly vyráběny IED.

Toto jsou pouze dvě stránky, které patří mezi mé nejoblíbenější a které nejčastěji sleduji. Jsem si jist, že oficiální stránky britského MoD, amerického DoD a jednotlivých složek jejich ozbrojených sil podávají také relevantní informace, ale nemohou to dělat v takovém rozsahu. Za to, že si udržuji téměř optimistický pohled na situaci v Afghánistánu vděčím právě těmto dvěma zdrojům a to z prostého důvodu. Ukazují, že vojáci ISAF „něco“ dělají a že to „něco“ i když není vidět a často se nedostane na titulní stránky světových deníků, tak je důležité a potřebné pro zlepšení situace v Afghánistánu.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments


Nejnovější komentáře