fbpx

Boj s pravicovým extremismem se nedaří, levicový už je vymícen…

A zde je druhý slibovaný příspěvek, jehož autor si nepřál zveřejnit své jméno.

Extremismus, ať už ten pravicový nebo levicový, podobně jako alkoholismus nebo zneužívání drog, či úplatkářství a klientismus, jsou řazeny k sociálně nežádoucím jevům. To je eufemické označení toho, co se dříve označovalo jako sociálně patologické jevy, jevy rozkládající společnost, jevy považované odborníky z oblasti sociálních věd za nezdravé pro vývoj společnosti.

Česká vláda se snaží proti těmto jevům bojovat. Snaží se s nimi dlouhodobě bojovat i Ministerstvo obrany. Činí tak prostřednictvím Programu sociální prevence a prevence kriminality a Programu protidrogové politiky a snaží se tak činit i výchovou vojáků k vlastenectví, historickým tradicím a bojovým hodnotám.

Na boji s pronikáním a mýcením sociálně nežádoucím jevům v armádě se tak podílí hned několik resortních centrálních složek schopných výchovného, preventivního, působení na vojáky, represe i monitoringu takových jevů, jako je extremismus v podobě viditelného nošení znaků příslušnosti k hnutím potlačujícím lidská práva. Jak se však zdá, výchovné působení na své občany v uniformě se ministerstvu ne tak zcela daří.

Vojáci si v zahraničí na své přilby nemalují znaky svých mateřských útvarů navrhnutých heraldickou komisí a prověřených a schválených Vojenským historickým ústavem, nehlásí se k legionářským tradicím tolik zvýrazňovaným VHÚ a nechávají je chladnými i sbírky obrněné techniky v péči VHÚ – dokonce i český tank LT-35, který ve wehrmachtu sloužil pod označením Panzerkampfwagen 35(t).

Než k těm bojovým tradicím Československé branné moci se raději veřejně hlásí k sympatiím k jednotkám SS. Nabízí se tak otázka, kde Ministerstvo obrany dělá chybu? V každém případě vojáci si na přilby nenakreslili žádný ze symbolů levicového extremismu, dokonce ani znak Československé socialistické republiky nebo rudou hvězdu…

(v tisících Kč)

2004

2005

2006

2007

2008

Program protidrogové politiky

3 484

3 968

4 919

3 597

5 276

Program sociální prevence

5 848

8 351

7 916

6 894

6 307

celkem

9 332

12 319

12 935

10 491

11 583

Pramen: Návrh státního závěrečného účtu státního rozpočtu ČR – kapitola MO (2004 – 2008)

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    pawluscha
    16. 11. 2009, 21:23

    Mimochodem, pokud jde o malůvky na přilbách, měli tam čeští vojáci leccos. Co jsem měl možnost vidět i posoudit já (Pavel Novotný, MF Dnes), nešlo o nacistické kresbičky. Pokud jde ovšem o ty dva kreslíře: netuším, nakolik jsou opravdovými stoupenci nasimsu. Mám ale dojem, že směšný kult chlapácké nadřazenosti vůči zbytku (civilního) světa k podobným projevům přispívá. Vždyť ti esesmani přece také bojovali za záchranu západního světa (pro posluchače neohrožených, ryze českých umělců v maskačích – to je vtip). Takový kult jsem v Lógaru několikrát zaregistroval, byť rozhodně ne u všech vojáků.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    20. 11. 2009, 16:47

    Ale Pavluso, ten kult k tomu všemu patří. A bavili jsme se o tom několikrát. Existují na to i pěkné knížky. Zmíním nejvíce profláknutou Johna Keegana a jeho Historii válečnictví, ale dá se mluvit třeba i o pracich Martina van Crevelda, Liddella Harta a dalších. Zkrátka jde o dva světy, které z podstaty nemohou být stejné. To neznamená, že nemohou žít v symbióze, ale jsou kulturně odlišné. A mimochodem, znám Tvou jízlivost, tak si jednu neodpustím (na usmířenou Ti koupím panáka, hahaha) – Ty se dopouštíš naprosto stejného vyjadřování nadřazenosti (i když nepoužíváš onu chlapáckost), jako ti, které za to kritizuješ. To je přeci nejlepší důkaz toho, co jsem psal o dvou světech…

    REPLY

Nejnovější komentáře