fbpx

20 let poté

Dnes bude všechno řečeno. Asi toho zůstane málo, co by toho chtěl ještě někdo dodat k proslovům, debatám a oslavám rámujícím 17. listopad 1989. Mám však pocit, že toto datum a léta následující nemohu a nechci na těchto stránkách opomenout. Je to sice pouhý milník, ale dosti důležitý. Znamenal změny, které, ať o nich přemýšlím jak chci, mají více pozitiv než negativ.

Často a rádi (a to nejenom na těchto stránkách) poukazuji/poukazujeme na problémy a nedostatky. Nicméně, stačí odhlédnout od těchto „drobností“, byť jsou sice v určitém okamžiku středobodem naší existence, aby člověk zjistil, že v zásadě si není na co ztěžovat. Máme asi to nejdůležitější, co může lidská bytost mít – svobodu. Svobodu se rozhodovat, svobodu vyjadřování, svobodu pohybu.

Předpokládám, že mnoho lidí nebude s tímto zjednodušením souhlasit – sociální podmínky nejsou férové, jsou chudí lidé, jsou lidi příliš bohatí, jsou nepotrestaní zloději, nevyrovnali jsme se s minulostí,  kolem je mnoho komunistů, prakticky nikdo z lidí, kteří napomáhali minulému režimu nebyl morálně, natož pak fakticky odsouzen, politika se nám vyprázdnila, kam se člověk podívá jsou dluhy atd. atp. Možná, ale já se snažím se podívat dál. Máme demokracii a už zmiňovanou svobodu a to nejdéle v naší historii. Pokud nebudu chtít být zde, mohu se odstěhovat a tak by se dalo pokračovat.

Popravdě se mi chce říct, že posledních dvacet let se všemi minusy bylo báječných a můžeme být vděčni, že jsme měli šanci je prožít. Žijeme v hodně zajímavé době.

Nechci však dohánět v připomínání všechny, kteří tak dnes činí (a že je jich požehnaně, koneckonců, všichni jsme přeci obětí minulého režimu, že pane prezidente…) Proto vám nabídnu něco jiného. Probíral jsem se totiž nějakými starými věcmi a objevil jsem, že mám ještě nějaké „časopisy“ Hlava ´89. Nevadí, že nevíte, co to je.

Zkrátka, v listopadu a prosinci 1989, tehdy jsem ještě byl na Vysoké škole chemicko-technologické, se začaly „vydávat“ školní noviny a já měl štěstí, že jsem se dostal do týmu. Nazvali jsme je, jak se ukazuje dnes, naprosto příznačně – Hlava ´89 (čí to byl nápad si už bohužel nepamatuji). Bylo to hektické. Několik týdnů jsme tento plátek dokonce dokázali vydávat denně – napsat co se děje, běžet na cyklostyl (tehdy se snažil pomáhat každý, takže nikdo nechtěl peníze) a „noviny“ se daly na židli  ve vchodu do budov A i B. A bylo.

Dnes vůbec nechápu, jak se nám to mohlo podařit vydávat denně. Byl to neuvěřitelný výkon, na chemiky ne-novináře. Bohužel se mi nezachovaly žádné nacyklostylované exempláře z roku 1989. Našel jsem nějaké ve vyšší kvalitě až z roku 1990 a několik čísel z let následujících.

Jen pro zajímavost vám chci nabídnout dvě ukázky. První je tzv. mini Hlava ´89 (3/90), kde jsem našel pouoruhodný a prozíravý text Miloslava Niče („Augiášova VŠCHT“). Byť se týká školy, myslím, že je tam pár vět, které se dají generalizovat. Mrkněte se sami.

mini Hlava ´89 (3/90, str. 1, 4,5)

A nakonec pro pamětníky. Především pro ty, kteří zažili vojenské katedry. Na začátku roku 1990 jsem dělal rozhovor s vojáky na vojenské katedře VŠCHT (tehdy jí velel generálmajor, sic!). Vyšel pod titulkem „Co Goodbody nevěděl, aneb jak dál pánové“. Myslím, že je to dobrá exkurzička do tehdejšího myšlení. Zvláště si všimněte upozornění vlevo dole na straně 4 o odevzdávání vojenské výstroje (i podrážky kanad mají být nakrémované…) A ještě jedna drobnost, není od věci si přečíst článeček na stranách 3 a 4 s názvem „Problém Stromovka“ o plánu z 80. let budovat pod Stromovkou tunel pro auta. To byl tehdy nápad, že?

Hlava ´89 (2/90, str. 1, 3, 4, 11, 12)

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    satan
    17. 11. 2009, 21:13

    Františku,
    zrovna dneska jsem o tom přemýšlel jak rychle těch 20 let uteklo. Pamatuji se jako teď, jak koncem listopadu 89, tehdejší náčelník nebo velitel 1. fakulty tehdy známá figurka plukovník Strmeň před námi plamenným hlasem hřímal jak by, pokud by bylo na něm hnal ty všechny pankáče až do Vltavy. Změna světonázoru nám přinesla mnohé a je pravda že to nejdůležitější, svobodu. Něco, co dnes bereme jako samozřejmost a nedokážeme ani docenit. Moje osobní zkušenosti a zážitky ze zahraničí, díky za ně, které mně osobně také přinesl listopad 89 jsem nezaplatitelné a těžko bych je mohl srovnávat se zážitky ze spojeneckých cvičení a v nejlepším případě z postgraduálního studia v Sovětském svazu.
    Zaplať pánbůh že je to pryč!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Japan
    27. 6. 2014, 22:31

    Japan

    Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance…

    REPLY

Nejnovější komentáře