fbpx

Dajli mi medajli

Tohle mně zaujalo. Hodně.

Poslanec Jan Vidím a ministr obrany Martin Barták se kamarádí už roky. A teď tohle přátelství ještě utužili: před dvěma týdny připnul ministr Vidímovi na sako kříž za zásluhy. Kolem bronzového vyznamenání s motivem lva se točí však víc zvláštních věcí, nejen kamarádství Bartáka a Vidíma. Předně: kříž mají dostávat hlavně vojáci, a to například za nasazení života nebo za hrdinství v boji. Jenže ministr jej předal i dalším VIP – politikům a vysokým úředníkům, třeba prezidentskému kancléři Jiřímu Weiglovi nebo šéfovi BIS Jiřímu Langovi. Ministerstvo navíc mlčí o tom, čím si konkrétně všichni tihle lidé vyznamenání zaslouží. „Veřejnost by měla vědět, za jaký výjimečný čin ho dostali. Jinak ten kříž ztrácí hodnotu a vypadá jen jako bezcenná bižuterie,“ říká Iveta Jordanová z protikorupční organizace Růžový panter, která s objevem přišla.

Na army.cz se dá nalézt zpráva z dekorování 11. 11., ale jména politiků a úředníků v ní chybí. Nicméně dole uprostřed je alespoň family foto. S trochou nadsázky by se dalo říct, nikdo nic netajil, akorát si toho všimli až teprve teď u Růžových panterů. Možná se skutečně všichni – poslanec Vidím, poslanec Hamáček,  kancléř Weigel, šéf úřadu vlády Novák, hradní protokolář Forejt a další – zasloužili o rezort, o armádu atp.

Hloupé ale je, že pochybnosti zůstanou. Škoda, že není povinnost zveřejnit odůvodnění. Ale ono by se vždycky něco našlo. Třeba to, že díky oceněným sněmovnou projde bez větších debat téměř vše (tedy, pokud se do toho nerozhodne vložit Jiří „Slon“ Paroubek, kterého obrana zajímá pouze tehdy, pokud ji má za co vyhandlovat). To „projde“ se týká hlavně akvizic. Docela mi mezi dekorovanými chybí poslanec Seďa, kromě Jana Vidíma je to totiž v zásadě jediný, kdo se o armádu z poslanců více zajímá. Ale ten si asi medaili nezaslouží…

A ještě jeden citát Jana Vidíma pro Hospodářské noviny:

„Už vidím ty články, že jsme si mezi sebou rozdali metály. Ale já se o armádu zajímám už přes dvacet let,“ vysvětluje Vidím, předseda sněmovního výboru pro obranu. A tvrdí, že neví, za co přesně kříž dostal. „Nepátral jsem po tom. Prostě jsem byl pyšný, že ho mám.“

Gratulujeme pane poslanče. A pro zvídavé, zde je životopis předsedy výboru pro obranu (historka proč se dělil výbor pro obranu a bezpečnost na dva je docela půvabná, ale o tom až jindy).

Konec legrácek. Mám takový divný poct, že zanedlouho se kruh uzavře a toto dekorování je jen epizodka. Můžu se plést, jde jenom o „kremlologii“, ale tuhle jsem „měl sen“, kterak náčelník generálního štábu Picek odchází ze své funkce jako čtyřhvězdičkový generál a na jeho místo přichází dnes už generálporučík Ondrej Páleník. Už bylo ve vzduchu cítit jaro, když generál Picek odcházel rok před vypršením mandátu na jiné slušné místo a nikdo už nepřípomínal ony podzimní „morové rány“. Raketový nástup Ondreje Páleníka, který tři generálské hvězdy získal za za necelé tři roky se tak završil funkcí v armádě nejvyšší.

Ale sny se většinou nevyplňují. Komu se zdálo o tom, že 11. 11. 2009 proběhne tak velké dekorování?

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    25. 11. 2009, 7:55

    Hezká fotka.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Datart
    25. 11. 2009, 16:21

    No, Páleník. Tři generálké hvězdy. Je malej, ale šikovnej. I první šéf Vojenské kontrarozvědky, Bedřich Reicin, měl takový raketový postup. Tradice je tradice. Mgr. Vidím, malej, ale šikovnej. Stačilo se zajímat o armádu a mít tu moc vyjadřovat se za parlament k nominaci na nejvyššího vojenské náčelníka. – Výsledky jeho dlouholetého zájmu o armádu jsou dnes jasně a veřejně vidět. I místopředseda vlády je sice malej, ale šikovnej a nominaci na en-gé-eša předkládá vláda. Má ČR v Brazílii nějaké zastoupení? Možná bude třeba monitorovat BRIC, jehož význam tak stoupá.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    cyberpunx
    25. 11. 2009, 18:57

    Co z plukovníka na generálporučíka za 3 roky, ale z podporučíka na generálporučíka za 18 let – to je fofr. Těch 18 let trvá v normální armádě obvykle dosažení hodnosti majora / podplukovníka…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    dort
    26. 11. 2009, 17:58

    Lepsi nez kdyby tam posadili dalsiho trumberu bez operacni zkusenosti.

    REPLY

Nejnovější komentáře