fbpx

88 litrů paliva/vojáka/den

Konvoj s palivem v Iráku (2008); Foto Lance Cpl. Kelly R. Chase, U.S. Marine Corps

Vždy jsem obdivoval řidiče cisteren pohybující se v nekonečných konvojích. Některé konvoje byly až kilometry dlouhé. Vojenské cisterny nestačily, tak se najímaly a najímají soukromé, které ovšem narozdíl od těch vojenských nemají vůbec žádné pancéřování. Řidiči i jejich spolujezdci sedí na časované bombě. Stačí jedna dobrá trefa a nemají šanci. Také sem tam lze u cest nalézt ohořelé trosky cisteren.

Dnešní spotřeba paliva americkými ozbrojenými silami je o 175 procent vyšší než byla ve Vietnamu. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte, na kterou upozornil Danger Room via Aviation Week. Americké ministerstvo obrany je institucí s největší spotřebou pohonných hmot ve Spojených státech. Ozbrojené síly spotřebují 88 litrů paliva na vojáka a den (22 galonů). Platí za galon podle situace na trhu mezi dvěma až třemi dolary.

Doprava na místo určení zvýší cenu na 15 dolarů za galon. Bez ochrany. Ta zvýší cenu na 45 dolarů za galon (u pump v USA v letošním roce stojí galon cca 3 dolary). Člověk nemusí být matematik, aby si spočítal, že denně Američané utratí jenom za palivo 990 dolarů na vojáka (cca 17 000 Kč).

V roce 2008 ministerstvo obrany vydalo 16 miliard dolarů za nákup 120 milionů barelů paliva. To je přibližně 1,7 procenta celkové spotřeby Spojených států. A ta není malá. USA jsou největším spotřebitelem pohonných hmot na světě. Denně zkonzumují 19,5 milionu barelů, druhá Čína 7,9 milionu a třetí Japonsko 4,9. Zajímavé je, že nepočítáme-li evropskou část Ruska, do první desítky největších spotřebitelů se vklínilo jenom Německo na šestém místě s 2,6 miliony barely denně. A ještě jedno číslo, v USA se 69 procent paliva spotřebuje na dopravu.

Nakonec dodám ještě jednu věc. Americké ozbrojené síly nikdy příliš nedaly na obnovitelné zdroje energie. To se trochu mění. Například v poušti v Kalifornii vniká 500 megawattová solární elektrárna, která by měla dodávat energii základnám, ale i do sítě, takže by ministerstvo obrany trochu vydělalo.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře