fbpx

Díky, díky, díky moc, jste skvělé publikum…

Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje předal během slavnostního večera Martinu Bartákovi medaili a pamětní list za přispění k tomu, že Vojenský umělecký soubor Ondráš může být i nadále součástí naší umělecké scény.
V rámci opatření předchozího vedení resortu obrany, týkajícího se redukce vojenských hudeb, hrozilo Ondráši, folklórnímu souboru s dlouholetou tradicí a mezinárodním působením, ukončení činnosti. Dvacet tisíc podpisů pod peticí z června 2008 za záchranu hudebního a tanečního tělesa, které patří mezi špičky ve svém oboru, však napomohlo k tomu, že se otázkou jeho existence začaly zabývat obě komory Parlamentu ČR.
Na základě rozhodnutí ministra obrany Martina Bartáka pak mohla být 29. května 2009 zveřejněna pozitivní informace, že Ondráš bude nadále pokračovat ve své činnosti pod záštitou Armády ČR, která je jeho zřizovatelem.
„Děkujeme vám pane ministře, že jste za vteřinu dvanáct zrušení Ondráše zabránil,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje. „S původním rozhodnutím jsem se nikdy neztotožnil a těší mě, že i touto cestou se armáda může prezentovat a ctít tradice,“ řekl Martin Barták.
Díky tomu mohl letos brněnský folklórní soubor se všemi svými příznivci oslavit 55 let své činnosti, během které získal nejen početné obecenstvo doma i v zahraničí, ale i uznání jako jedno z nejkvalitnějších uměleckých těles tohoto žánru u nás.

Vím, je to neobvyklé začínat citátem a to ještě tak dlouhým. Ale pokud jste se propracovali až sem, zajisté to chápete. Tento text s názvem Díky za záchranu na army.cz si to zaslouží. Socialista předává cenu ODéeSákovi lidovcům navzdory, a ještě v Brně. To jsou paradoxy…

Už tehdy, když Vlasta Parkanová přišla s tím, že Ondráš zruší, jsem si říkal, že jí to čert musel nakukat – jak může lidovkyně zrušit folklórní soubor z oblasti, která se dá považovat za baštu lidoveckého sdružení? Pochopil jsem to, když přestoupila do TOP 09.

Ondráš je přeci důležitá armádní značka, má tradici a často rozdává radost našim vojákům. Jen blázen by něco takového mohl chtít od armády odstřihnout. Stojí to jenom 25 milionů a odpradávna to je tak, že když táhnou ozbrojené jednotky českých zemí do bitvy tancují před nimi hoši a děvčata v krojích. Jaká to podívaná. Bez zábavy ani ránu, v dobách hojnosti i nedostatku. Možná by bylo hezké gesto, kdyby těm, kteří odcházejí v rámci škrtů z armády dalo ministerstvo DVD s vystoupením nepostradatelného souboru.

Ať tak či tak, fandové se mají na co těšit. Jak už před půl rokem vysílala ČT24:

Členové Ondráše berou druhou šanci, kterou jim armáda dala, jako velkou výzvu. Na příští rok proto soubor chystá úplně nový neokoukaný repertoár.

7 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

7 Comments

  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    6. 12. 2009, 13:41

    Tancuj, tancuj vykrůcaj, len tu piecku nezrůcaj… Stojí voják na vartě, v roztrhaném kabátě… Vždyť je to tak hezký, radostný, pro mírově orientovaný:-) Zítra se bude tančit všude!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    soldato
    6. 12. 2009, 17:35

    Jsem voják. V armádě jsem poměrně dlouho a mám za sebou i nějakou tu misi. Štve mě, že si na misi musím kupovat vlastní věci. Když už mi armáda chce dopřát nějakou tu zábavu, rád si poslechnu Landu. Folklór mě moc nebere. Chápu tradice armády. Když na nějakém nástupu hraje kapela, je to celkem pěkný a patří to k tomu. Ondráš jsem nikdy neviděl. I kdybych mohl, asi by mě to stejně nezajímalo. Byl bych raději, kdybych měl pořádný batoh a vestu. A přilbu. Rád bych se taky podíval na nějaké kvalitní cvičení do zahraničí. Taky mě štve, že je stopstav a je málo bojovníků do misí. Když vyhodili kámoše, protože pro ně neměli místo, nechápal jsem to. Do zahraničí je přece pořád málo kvalitních vojáků. No, a když se pak dozvím, že v AČR je nějaké „těleso“, které dostává 25 000 000 ,- kč (kolik dostane normální bojový prapor na rok?), v zahraničí je víc než doma a o platu či odměnách příslušníků raději nechci vědět, tak už vážně ničemu nerozumím…
    (…jen názor jednoho z většiny…)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    cmepba
    6. 12. 2009, 19:02

    „Já na bráchu brácha na mne“. Je to pouze jeden z dalších populistických kroků neurochirurga pro něhož „vojáci v misích „jsou prý na prvním místě.
    Ondráš je balvan, který armáda vláčí za sebou již velmi dlouho. Skupinka, která se vyjímala obzvláště na opulentních oslavách tu toho, jindy onoho. Těleso, které Štefka nezapomněl zmínit snad v žádném ze svých projevů, takže kolem něho vytvářel aureolu vyjímečnosti podobnou té, jenž v současné době obklopuje 601. (každá doba má své hrdiny). V případě Parkánové při vší úctě, nejsem si jistý, že si v té době, stejně jako během celého svého působení, vůbec uvědomovala co se kolem ní děje..

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    7. 12. 2009, 6:47

    Ondráš je skupina, 601. je skupina. Co tak tyto dvě skupiny integrovat. V zásadě patří Ondráš mezi speciály a mohl by jezdit zpívat a tančit do misí. Napadlo už někoho třeba integrovat folklórní soubor do PRT? Školy mohou být zničeny, ale písnička, ta naše písnička česká, ta po nás zůstane. Ta je věčná. Konečně bychom možná mohli do Afghánistánu vyvážet housle. Přece, co Čech to muzikant. Klidně by se mohly aj upravit ty slovácké piesničky. Třeba: Když jsem šel z Logáru, mírového. Potkal jsem vojáky v pěkném zpěvu. Zpívali jsme, výskali jsme. Tak málo radosti není nikde…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Vlastimil Herman
    7. 12. 2009, 9:57

    V době kdy se ruší jednotky vycvičených vojáků z důvodu reformo-reorganizací AČR (SOG, protikorupční jednotka vojenské policie atd.), zdůvodněnou hlavně ekonomickou situací a potřebou šetřit prostředky resortu, je toto rozhodnutí nekoncepční ukázkou toho kde jsou zájmy vedení resortu ministerstva obrany a bezpečnostního výboru ČR. (pánové Barták, Vidím a další bratři-soudruzi podnikatelé v triku). Je to plyvnutí do očí vojákům, kterým je sdělováno, že se musí šetřit všude i na výcviku. Je to jasná ukázka toho jak naše politická representace a civilní kontrola armády funguje a jaké jsou její zájmy. 601. bych do toho netahal, ti za to nemůžou, že jim pan generál Páleník dělá špatnou reklamu, honící se za postem NGŠ a ničící všechna možná ohrožení. On i pan Barták jsou teď těmi mocnými a jak pan Barták už dal najevo i novinářům, že on má tu moc vědět a ovlivňovat. Proto si zavazuje lidi kolem např. šéfa BIS udělováním „vojenských vyznamenání!!!“. Nezdá se vám, že tato garnitura si dělá co chce a plyve na všechny kolem nás z pozice moci? Takto vzniká klientelismus-to známé já na bráchu ta na bráchu – což v bezpečnostních složkách, doufám, že ještě demokratického? státu, je velice nebezpečné. Nic proti souboru Ondráš, ale jako voják jsem nikdy neměl možnost vidět jeho vystoupení pořádané pro obyčejné vojáky (třeba mají obavy že nemají současným vojákům co nabídnout? nevím), slyším jen povídání jak jsou dobří a v zahraničí úspěšní jinak nic.

    REPLY

Nejnovější komentáře