fbpx

Třístupňový systém velení/řízení

Tento text je prvním příspěvkem vojáka z povolání AČR, který si přál zůstat v anonymitě. Jeho vhled do teorie a praxe je natolik velký, že OWOP respektuje jeho přání. Důvodem je i to, že jeho texty (tento a, doufám, budoucí) budou přínosem do debat, které se na tomto webu vedou. OWOP samozřejmě zná pravou totožnost autora.

Napoleon přecházející Alpy; olej na plátně, 1801, Jacques-Louis David (1748-1825); Kunsthistorisches Museum

Třístupňové velení/řízení se často ztotožňuje s dělením hierarchicky uspořádané organizace na tři stupně řízení: strategický, operační a taktický. Toto dělení je používáno pro vojenské organizace. Je třeba jej považovat za relativní, a to zejména ve vztahu k velikosti organizace. Co je například v rámci českých ozbrojených sil považováno za strategické rozhodnutí, může být z pohledu amerických ozbrojených sil považováno za rozhodnutí náležející nižšímu stupni.

Počet stupňů řízení/velení

Dělení na strategický, operační a taktický stupeň řízení v české armádě přetrvává z doby, kdy byla schopna vést rozsáhlou lineární bojovou operaci. Konkrétně přetrvává z doby studené války, kdy měla Československá lidová armáda připravené operační plány na vedení takové operace i za hranicemi tehdejší Československé socialistické republiky.

Při určování počtu stupňů velení/řízení jde o optimalizaci organizační struktury ve vztahu k předpokládanému rušení kanálů potřebných pro plánování a koordinaci operace od centra až na nejnižší výkonnou úroveň. Při lineární bojové operaci spočívající v rozvinování vojska v určitém prostoru tak velitelství, které je bezprostředně nad rozvinovanými útvary, plní roli koordinátora jejich činnosti. Případně disponuje prostředky pro posílení činnosti těchto útvarů. Podobnou roli hraje vyšší velitelství.

Ve zkratce jsou tedy organizační struktura ozbrojených sil a jejich hierarchické dělení určeny charakterem předpokládané nejrozsáhlejší lineární bojové operace a stupněm rozvoje informačních technologií, které jsou z pohledu centra (HQ) schopny alespoň částečně nahradit funkci nižších velitelství zejména ve vztahu jejich odolnosti proti rušení činností protivníka.

To, že tento způsob dělení organizační struktury přetrvává i 20 let po konci studené války ukazuje na fakt, že Česká republika stále deklaruje schopnost vést lineární bojovou operaci. Nicméně již v roce 2001 stanovením násobku válečných počtů na 1,8 mírových počtů Česká republika přiznala, že není schopná takovou operaci vést! Navíc po našem vstupu do NATO a EU není ani proti komu vést obranou operaci na českém území. To, že však dinosauří obsese třístupňového systému velení/řízení stále přetrvává mezi vojenskými plánovači, je jednak způsobena tím, že absolventi západních velitelských a válečných škol tvoří dnes v armádě menšinu, jednak je tento způsob uvažování diktován ze strany sekce personální Ministerstva obrany.

Když je školství překážkou

Většinu absolventů kurzu generálního štábu, kteří mají možnost ovlivňovat způsob výstavby organizačních struktur, obranné plánování a tvorbu strategických dokumentů (šířeji řečeno vyšších důstojníků připisujících  si k hodnosti zkratku „gšt.“, nebo bývalých vojáků, kteří se také honosili zkratkou „gšt.“ a dnes pracují jako občanští zaměstnanci) tvoří absolventi českého vojenského školství tzv. hanácké vorošilovky. Dříve to byla Fakulta velitelsko-štábní Vojenské akademie v Brně, později Ústav operačně taktických studií Univerzity obrany, ještě později Ústav strategických a operačních studií Univerzity obrany a nyní nově vytvářená katedra na Fakultě ekonomiky a managementu Univerzity obrany.

Samotná hanácká vorošilovka poskytovala a poskytuje sice z mezinárodního kvalitativního srovnání vojenské vzdělání asi páté až šesté třídy, protože se však v systému nečiní rozdíl mezi prestižními západními školami a tím, co je produkováno v Brně, je toto studium velmi oblíbené u tzv. šedivé plukovnické hmoty, jak ji jednou nazval jeden z jejich příslušníků a pozdější ministr obrany. Zásluhu na tom má právě sekce personální Ministerstva obrany, protože ta stanovuje tzv. ekvivalenty profesního vzdělání a stanovuje zásady personálního výběru, které doposud nositele skutečné znalosti řízení dnešních ozbrojených sil nezvýhodňují oproti absolventům hanácké vorošilovky.

Ta se navíc po roce proměnila v exkluzivní cestovní kancelář, kdy učí studenty praxe a nikoliv exkluzivní pedagogický sbor, jak je tomu na západních vojenských školách. Vzhledem k tomu, že je praxe založena na produktech této školy, dochází vlastně k zacyklení v celém řetězci poznání: Hloupost jednou vyprodukovaná vzdělávacím systémem je potvrzena praxí, kde však praxe už slouží jako učitelka, neboť původní pedagogický sbor natolik zdegeneroval, že již není schopen přinášet opravdu nové poznání.

Loni byl navíc celý kurs rozšířen o kombinovanou formu, v jejímž rámci několik vybraných funkcionářů Ministerstva obrany a funkcionářů přímo podřízených součástí, kteří mohou ovlivnit společenskou zakázku pro Univerzitu obrany nebo její budoucí postavení, absolvovalo kurs generálního štábu kombinovanou formou. Autor KRAČR byl mezi nimi. Je přirozené, že třístupňový systém velení/řízení vyžadující si „vkladná“, leč zbytečná velitelství, generuje rovněž poptávku po důstojnících vstupujících do armády povětšinou prostřednictvím Univerzity obrany. A kruh se opět uzavírá.

O peníze jde až v první řadě

Pro pochopení motivace proč je třístupňový systém velení/řízení tak oblíbený nelze kalkulovat pouze s vojenskou hloupostí a klientelismem zakořeněným napříč celým rezortem. Je třeba vidět i peněžní prospěch vycházející ze služebního platového řádu. Tak jako pro udržení zvláštního příplatku za třídnost letce v řádu tisícikoruny jsou někteří bývalí piloti schopni odčerpávat letové hodiny za statisíce, tak jsou někteří důstojníci i občanští zaměstnanci schopni stavět co nejvyšší hierarchické struktury generující početnou kohortu loajálních příjemců příplatku za řízení.

Nikoho nepřekvapí, že pouze armáda dnes používá zákon č. 143/1992 Sb. „o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech“. Ten vznikal v době budování trhu a předpokládal, že všichni zaměstnanci státu mohou být odměňováni ve stejném režimu, když jde vlastně o stejnou kategorii osob. Klamnost tohoto předpokladu se ukázala v dalších 15 letech. Co je však důležité, nastavení příplatku za řízení odpovídá třístupňovému systému velení/řízení. A kdo by z vedoucích pracovníků byl ochoten měnit status quo a ekonomicky si ubližovat na platě snižováním stupňů organizační struktury? To by byl asi opravdu blázen.

I proto má vlastně dlouholetý šéf sekce personální Ministerstva obrany a jeho úředníci čas studovat  obor ochrana vojsk a obyvatelstva, než aby přemýšleli nad adekvátností systému odměňování profesionálních vojáků a možnostmi jeho inovace. KRAČR je tak vlastně opravdový produkt dnešních poměrů panujících na Ministerstvu obrany a třístupňový systém velení/řízení je pak jakýmsi Leninem – stále živým.

87 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

87 Comments

  • Profilový obrázek
    Poustnilisticka
    21. 12. 2009, 10:47

    Přečetl jsem si tento nový příspěvek a musím říci, že s některými věcmi mi nezbývá než se ztotožnit. Já si například umím představit (na rozdíl od generality) ozbrojené síly takto: MO ČR-GŠ AČR/bridáda/prapor. Tečka.
    U brigád si umím představit (na rozdíl od šedé masy plukovnicko-podplukovnické) následující: brigáda rychlého nasazení/mechanizovaná brigáda/výcviková brigáda/letecký pluk atd.
    To je moje představa. Trochu bychom zkrouhli počty generálů, posílili jednotky z počtů štábů a zabezpečovacích jednotek zrušených velitelství a některých brigád. Zjednodušil by se tok informací a vypluli bychom komplikátory na velitelstvích. Co Vy na to? Klady a zápory? Co si mysléte, že by byla nejoptimálnější varianta?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mirek Lipowski
    21. 12. 2009, 10:53

    Velmi zajimavy prispevek se zjevnym vhledem do hloubky teto problematiky, i kdyz podle meho nazoru spise deskriptivni roviny.

    Je realne od autora ocekavat i spise preskriptivni prispevek (bez urazky – spise z uprimenho zajmu take o tuto rovinu prispevku)?

    Dekuji.

    Mirek Lipowski

    REPLY
    • Profilový obrázek
      Brano K.@Mirek Lipowski
      10. 6. 2015, 6:53

      Autor článku je po všech stránkách voják z povolání. Ale podle toho co píše, mám pocit já, že je to zrovna jeden z těch, co na hanáckou vorošilovku nedostal a proto ty řádky. Čiší z toho taková zášť. Jakožto bývalý voják si nemyslím, že je v naší armádě vše jak má být. Bují klientelismus, pokud někoho neznáte, tak jste bez šance na nějaké dobré místo a jako všude a vždy jde všem v první řadě o peníze. princip gšt je jistě vodno nějak řešit, což se již i děje, neboť valná část kurzů je vedena v zahraničí, a poplatno dnešní době, v USA. U nás jde vždy o extrém :). Ale je i spousta kurzů v Británii, Itálii…

      REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    21. 12. 2009, 10:58

    pro Poustnilisticka: No, nápad je to pěkný, což o to. Obávám se však komplikací s tradicemi. Co na to řekne VHÚ – vždyť to nemá předválečnou tradici a nepodobá se to Francouzské misi. Ruší to celou koncepci sebeprezantace armády a výchovu k tradicím… Taky je otázka, kde vzít realizátory tohoto rozhodnutí. Šedá hmota do toho nepůjde. Možná, kdyby se na 2 až 3 roky zřídila pod ministrem malá sekcička pro transformaci, pak by šlo šedé hmotě vypálit rybník a vytřít zraky. Dokonce si dokážu představit, že by ji mohl řídit nějaký Halaška…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    21. 12. 2009, 11:03

    pro Marek Lipowski: Já to vnímám jako komentář, nikoliv návod na řešení problému. Problém tak, jak je popsán by byl možná schopen vyřešit kouzelný dědeček mávnutím kouzelného proutku, ale jinak jde sérii postupných kroků, které nesmí destabilizovat systém. Systém nedestabilizujete, když si koupíte pušky, letadla nebo tanky, ale jakmile jdete do lidí, každý se rozhoduje podle výhodnosti v daném okamžiku. My prostě dnes nemáme podmínky, abychom si třeba dovolili další pokusy. Ty se již odehráli…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    21. 12. 2009, 11:07

    Velmi zajímavý příspěvek.

    Souhlasím s názorem Pouštní lištičky, že hierarchie řízení MO-GŠ/brigáda/prapor je naprosto dostačující pro armádu naší velikosti. Je to dáno, velmi zjednodušeně, jednou jedinou proměnou, a tou je počet praporů. Ve cvíli, kdy počet praporů nepřesahuje počet 30 (mimo letectvo), není přece problém je naskládat do 2-3 brigád (přípomínám, že Brigáda rychlého nasazení měla před svým okleštěním v roce 2004 9 praporů a jednu rotu).

    V tom případě, i kdyby přesto z nějakých těžko představitelných důvodů vedla AČR lineární bojovou operaci, nepřesáhne dle mého názoru počet přímo řízených prvků (rozuměj brigád/pluků) magické číslo 7. Proč 7? Jediný člověk je schopen pod časovým tlakem řídit ne více než právě 7 prvků, pokud má všechny řídit efektivně a na žádný nezapomínat. Tomuto pravidlu jsou podřízeny všechny vojenské organizace taktických stupňů a do značné míry to platí i pro vyšší stupně.

    Sečteno a podtrženo, případná změna by nebyla na úkor efektivity prováděných operací i ze striktně vojenských hledisek.

    REPLY

Nejnovější komentáře