fbpx

COIN a význam lehké pěchoty III – rekapitulace

FOB Shank, Logar 2008

FOB Shank, Logar (2008); Foto: F. Š.

Oba články o operacích proti povstalcům a významu lehké pěchoty přinesly nečekané ovoce v podobě rozsáhlé a plodné diskuse. Aby mohla diskuse snadněji pokračovat, zrekapituluji oba články i diskusi, které mi přijdou důležité. Takto bude možné se od něčeho odrazit a pokračovat „hlouběji do neprobádaných vod“ významu jednotek lehké pěchoty v boji proti povstalcům.

COIN a význam lehké pěchoty I

V textu jsem napsal, že je pro velitelství každého kontingentu PRT Lógar nejen výhodné, ale dokonce i potřebné, aby disponovalo oddílem lehké pěchoty, který je schopen provádět průzkumné i bojové patroly. Pokračoval jsem výčtem útvarů AČR schopných provádět tuto činnost a představil možný způsob systematického začlenění rot 43. výsadkového i 102. průzkumného praporu jako jednotek, které budou „stavět“ průzkumný odřad pro PRT. Závěr článku tvořil návrh na využití PzO jako základu pro americký koncept Focused Targeting Force.

V komentářích k tomuto článku se vyskytly tři základní témata, která byla komentována (i jako odpověď na mé doplňující otázky). V první oblasti se jednalo zejména o fakt, že oddíly AČR se v Lógaru vyhýbají kinetickým akcím. A to ze třech možných důvodů:

  1. politický tlak (ať už přímo politickou reprezentací a nebo prostřednictvím veřejného mínění)
  2. tlak z Generálního štábu na zakonzervování současné situace
  3. nakonec i profesními a charakterovými dispozicemi každého velitele kontingentu.

Další oblast se týkala návrhu vytvoření českého FTF v podobě jak ji navrhl Ivo:

  • alespoň 4 skupiny 601. SkSS, tedy 16 operátorů
  • alespoň 4 výsadková družstva, tedy 24 výsadkářů
  • družstvo zbraní (AGS, Carl Gustav)
  • 2-3 prvky odstřelovačů
  • zdravotnický tým
  • 2x letecký návodčí
  • velitelský hlouček

„.. pokud by je měla plnit AČR a mohl bych si vybrat kohokoliv z AČR, ideální sestava by vypadala zhruba takto:
Tato sestava, nejlépe pod velením někoho z 601. SkSS, by byla dostatečně flexibilní i robustní na to, aby mohla plnit plné spektrum úkolů na ni kladených.“

FTF v této podobě by se zřejmě spíše podobalo americkému Společnému úkolovému uskupení pro zvláštní operace (JSOTF), ale i když původní myšlenka byla odlišná, projevil se tento názor jako inspirující.

Třetí oblast se týkala právě profesních (zejména komunikačních) vlastností velitele kontingentu, aby ho američtí kolegové brali jako rovnocenného partnera.

COIN a význam lehké pěchoty II

Druhý článek navazoval na reakci z diskuse u článku prvního a byl zaměřen zejména na schopnosti a způsob jakým je možné využívat PzO při operacích PRT v Lógaru. Hlavní osou byla schopnost PzO operovat v těch okresech provincie kam se Mobilní pozorovací týmy nemohou dostat po zemi kvůli vysokému riziku výskytu nástražných výbušných systémů (IED). Jak bylo řečeno, tato schopnost byla (a pořád je) založena na aeromobilních operacích.

A právě schopnost provádět aeromobilní operace se stalo základem pro diskusi. Abych citoval Iva, který následujícím výrokem podložil argument o rivalitě mezi útvary AČR:

Výraz “nastavování zrcadla” byl bezpochyby nešťastný, ale na místě. Tento efekt není zdaleka omezen na 7. mb. Setkal se s ním PzO 3. i 4. kontingentu (tedy kontingentů postavených na 4. brn). Okřídlený výrok “že aeromobilní operace zvládne přece každý idiot” ještě teď zní příslušníkům PzO v uších… .

Rivalita mezi útvary a institucemi uvnitř AČR se pak v diskusi vyprofilovala jako problém vyššího velení, jak to správně popsal Nemo:

Bojovníci všech jednotek podle mě nemají komunikační problémy a jsou schopni si předávat zkušenosti a na řadě příkladů je vidět, že spolu dokáží vyjít a komunikovat. Nevraživost je udržována zejména na úrovni velitelů rot a praporů, tedy v hodnostním rozpětí kapitán až podplukovník. Na úrovni velitelů brigád se to tolik neprojevuje, protože spolu musí vyjít.

Opět se tedy prokázalo, že diskuse nejsou pouze výsledkem teoretického uvažování, ale také – a o to je tento faktor cennější – odrazem zkušenosti. Zkušenost, nejen s rivalitou v AČR, ale i z rozporu mezi dvěma dalšími institucemi administrativy ČR – a sice MO a MZV – představil Prophet, který napsal, že

Civilní, delegované MZV vidící budoucnost v budování infrastruktury a humanitární pomoci a měřící svůj úspěch počtem otevřených škol a rozdaných kalamářů a té vojenské, měříce svůj úspěch počtem vycvičených jednotek, eventuálně počtem úspěšně zvládnutých přestřelek.

Celkově je tato diskuse mnohem rozsáhlejší a i když jsou zde ty nejdůležitější myšlenky, doporučuji každému koho tento text zaujme si ji přečíst. V pokračování, které chytám budu z diskusí čerpat, ale hlavně chci představit aeromobilní rozměr vedení operací v rámci COIN.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    8. 1. 2010, 22:31

    Ačkoliv jsem oba dva příspěvky četl, a na diskusi k oběma se i podílel, je velmi zajímavé vidět nejdůležitější body vypíchnuté na jedné straně.

    Budu se určitě těšit na pokračování.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    nemo
    16. 1. 2010, 18:44

    Také jsem četl a podílel se na diskusi a souhlasím, že závěr je jasný a zajímyvý. Budu se těšit na 4. kolo, protože to je zajímavé a poučné téma. Pokud by se v tomto důchu vedla vojensko odborná příprava velitelů, budeme určitě dál a to nejen v AFG.

    REPLY

Nejnovější komentáře