fbpx

Optimističtí Afghánci

Afghánský dělník

Afghánec na stavbě dívčí školy poslouchá rady od stavařů z rekonstrukčního týmu v Pandžšíru (leden 2009); Foto Sgt. Teddy Wade, pěchota USA

Těžko říct, nakolik se dá věřit průzkumům, které si člověk sám nezfalšuje, ale tenhle mně docela překvapil. Možná je to zase potvrzení toho, že zdálky má člověk tendenci některé věci přeceňovat, nebo naopak nedoceňovat. Ale posuďte sami. Afghan Center for Socio-Economic and Opinion Research provedl v prosinci pro BBC, ABC News a ARD průzkum veřejného mínění na 1534 Afgháncích ve 34 provinciích.

Mimo jiné z něj vyplývá, že 70 procent z nich je přesvědčeno, že jejich země směřuje správným směrem. Před rokem to přitom bylo 40 procent. Popravdě, nedosahuje to roku 2005, ale i tak jde o skok:

11/01/10 Afghan Poll 01

Podobně se zdá, že ani kompletně zmanipulované volby nijak zvlášť s Afghánci nepohly (což ostatně už dříve někteří experti zmiňovali). Devadesát procent Afghánců je spokojeno se současným vedením své země (šest procent by chtělo Taliban). Hlavně ale, 74 procent z nich je spokojeno, nebo částečně spokojeno s výsledkem voleb a 72 procent hodnotí Hámida Karzáího jako excelentního, nebo dobrého. Šťastný to Karzáí, pokud tedy nepomohl i tomuto průzkumu.

Na těch 27 stranách je mnoho zajímavých dat. Pokud si dokument chcete prostudovat celý, naleznete jej zde. Ale neodpustím si ještě jeden graf, který ukazuje, že Afghánci zas tak nespěchají na odchod zahraničních vojsk. Byť je, jak vyplývá z jiných otázek, štvou civilní ztráty způsobené koaličními silami.

Afghánci o spojeneckých silách

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Šťoural
    14. 1. 2010, 19:21

    Zajimavá zpráva OSN civilní oběti za rok 2009:2412mrtvých a 3566zraněných,meziročně +14%.
    Taliban odpovídá za 67%,vládní sili za 25%.To se v novinách objevilo ale na to zajímavější už se místo nenašlo:Taliban meziročně zabil o 40% lidí více,vládní sili o MÍNUS 28% MÉNĚ.
    http://unama.unmissions.org/Portals/UNAMA/human%20rights/Protection%20of%20Civilian%202009%20report%20English.pdf
    Další zpráva,Taliban protestuje proti předání Bagramské věznice Afghanské vládě.To je proti Guantanámu dost rozdíl,že?
    Úplně jsem zapoměl být vyvážený,musím to napravit.
    Krvežíznivý američtí okupanti s jejich zbabělími přisluhovači pokračují v nezákonné agresi proti mirumilovnému pokrokovému hnutí afghanských studentů.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    15. 1. 2010, 8:39

    K „Afghan Center for Socio-Economic and Opinion Research“, ktere sidli v Kabulu. On vzorek 1500 lidi na skoro 30 milionu lidi je na hranici dostatecnosti, co je vsak dulezitejsi v uvahu, ze ma sidlo v Kabulu a je pro-Karzaiho orientovan. Nejakym tlakum se zadny vyzkum nevyhne, na tom neni nic az tak hrozneho. Ptali se vicemene 50 lidi z kazde provincie, kdyz provadeji vyzkum tak temer urcite neudelaji representativni vzorek a nezkusi navstivit i ty vice nebezpecpecne oblasti v provincii, muzeme se domnivat, ze proto preferuji mesta, kde je situace ponekud jina. Je nutne proto brat s urcitou rezervou, ale to i muj prispevek.

    REPLY

Nejnovější komentáře