fbpx

Na kolik? Na 30, 40, 50…

Tak, a je to venku. Po spekulacích se povrdilo, že komise doporučila armádě útočné pušky ČZ 805 z České zbrojovky. Jak řekl ministr obrany Martin Barták televizi Nova:

Česká zbrojovka vyhrála tendr na dodávku útočných zbraních pro armádu, jen těsně porazila belgickou firmu FN Herstal… Ten proces není zdaleka ukončen. Budeme dále jednat o znění smlouvy a dalších kritériích. To potrvá několik týdnů. Až poté můžeme považovat tento proces za dokončený.

Nákup útočných pušek, které mají nahradit padesátiletý vz. 58, by mohl armádu vyjít na částku okolo 1,5 miliardy korun. V poli poražených zůstalo (tentokrát) Smržovo MPI Group, které zastupovalo FN Herstal se Scarem. Armáda by měla dostat necelých osm tisíc útočných pušek.

Podle toho co vím, ani tento tendr neproběhl bez tlaků, tentokrát politických a hodně silných. Zbrojovka má blízko k ČSSD a zdá se, že tentokrát se této straně podařilo protlačit „svůj produkt“. ČZ 805 je bohužel neodzkoušená, takže bych byl překvapen, kdyby jí neprovázely menší či větší dětské choroby. Povedou se také nekonečné debaty o zvolené ráži, protože nyní v Afghánistánu se více hodí zrovna ráže větší, nebo o tom, zda se vůbec mělo vybrat něco takového atp.

Jelikož se útočná puška kupuje na desítky let (ne jenom na Afghánistán, který dříve či později skončí), tak jde skutečně o závažný výběr. Doufejme proto, že politika nevydlážila cestu do pekel a ČZ 805 bude dobře sloužit těm, jejichž životy na ní budou záviset – vojákům. A že cena také nebude vyšší, než musí být.

16 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

16 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    3. 2. 2010, 2:45

    Pro mě je spíše překvapivá informace, když někdo tvrdí, že FN SCAR, který používá U.S. SOCOM a je bojově prověřený, je horší než nevyzkoušená CZ 805…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Xawer
    8. 12. 2010, 13:31

    Nové pušky pro armádu budou až za rok.
    V čem pušky CZ 805 nevyhovují?
    Nové útočné pušky jsou vybaveny kratší ramenní opěrkou, než vojáci požadovali, při pádové zkoušce se rozlomilo plastové připojení zásobníku a elektronické zaměřovače jsou těžší, než bylo stanoveno. Obecně lze podle odborníků z generálního štábu konstatovat, že kladné výsledky z některých zkoušek bylo možné získat „až po provedených úpravách v opakovaných testech, což neodpovídá nárokům uživatele“.
    Podrobnosti:
    http://www.e15.cz/domaci/udalosti/nove-pusky-pro-armadu-budou-az-za-rok

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ucastnik zkousek
    9. 12. 2010, 6:17

    Pokusim se jit ponekud dal za ramec onoho clanku a zminim dalsi drobnosti, ktere se prihodily na zkouskach.

    1. Vysoka poruchovost zbrani, ktera byla zastupci CZUB svalena na spatne zachazeni uzivatelu. Jednalo se pritom mimo jine o vysadkare s radove destiletou zkusenosti u Vysadkoveho praporu, kteri meli zkusenosti s pouzivanim velke casti aliancnich utocnych pusek. Nechapu co lze zkazit na tom, kdyz se strili jednotlivymi ranami z leze a v polovine zasobniku se zbran sekne. Arognace zastupcu CZUB byla ostatne priznacna pro cele zkousky.

    2. Dalsi drobnost bylo samovolne vypadavani 40mm tristiveho granatu z granatometu pri bezne manipulaci. Vazne vyrobek dotazeny do konce…

    3. Zamerovac zbrane (pruhledovy kolimator) je ve fazi alfa prototypu. Jelikoz misto standardne pouzivanych zdroju do techto typu zarizeni (napr. u AIMPOINT) byly pouzity vyrazne vetsi a tezsi tuzkove baterie, zamerovac celkove pripomina nevzhledny hranol. Pritom firma MEOPTA dodava celou optickou soustavu do vsech zamerovacu svedske firmy AIMPOINT (kdyz uz nekdo chce preferovat narodniho vyrobce). Ty sou standardne pouzivane celou americkou armadou.

    4. O hmotnosti zbrane neni treba prilis mluvit, staci porovnat takticko-technicka data obou zbrani, volne dostupne na intenetu.

    5. O ergonomii zbrane by se rovnez dalo napsat hodne, celkove se totiz jedna o konglomerat dvou pusek, z nichz se z kazde okopirovalo neco (SCAR + G36). Clovek ani nemusi zbranim prilis rozument, staci si na stul dat 3 obrazky vedle sebe. Pikantnim detailem je doslovne okopirovani zasobniku z pusky G36, coz je nejspis nejslabsi konstrukcni cast teto jinak dobre zbrane. Jeho rozmer je temer identicky se zasobnikem na Sa 58 (jenze rozdil velikosti naboje 5,56 vs. 7,62×39 je znacny). Staci porovnat napriklad s vyborne konstrukcne resenym zasobnikem na 5,56 firmy MAGPUL. Rovnez protiprachovy lem tohoto zasobniku byl okamzite vsemi ucastniky zkousek prekrten na „brzditko“ – brani totiz rychlemu vytahnuti zasobniku ze sumky.

    6. Ono vubec samotne vitezstvi teto zbrane stoji znacne na vode. Prvenstvi v takovych srovnavacich kategoriich jako ucinny dostrel – obe dve zbrane pouzivaji stejny naboj a temer stejne dlouhe hlavne, presto CZUB udava v tabulkach vyssi ucinny dostrel. Jeden by si myslel, ze fyzikalni zakony plati pro vsechny… Nebo takova nevyhoda, ze zbran SCAR firmy FN Herstal neni vybavena moznosti nasadit bodak. Jaka to hruza v dnesni dobe….

    Nechci tady vynaset zadne soudy o uplatcich, predpojatosti apod. Neni k tomu duvod, kazdy si nazor umi udelat sam. Pokud to vsak ministr Vondra mysli se zametanim pred vlastnim prahem vazne, tento tendr je horky kandidat.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 12. 2010, 22:04

    Ona proklamovaná „nízká cena“ CZ 805 je podle mě jen takový mýtus a fráze pro novináře a laickou veřejnost. Když se člověk podívá na otevřené zdroje ( http://www.army.cz/informacni-servis/napsali-o-nas/armada-koupi-utocne-pusky-za-1-1-miliardy-korun–37597/ ), tak si lze udělat jednoduché vypočty.

    7937 zbraní (ve verzi útočné pušky i krabiny) s příslušenstvím bude stát 1,1 miliardy Kč. To vychází na cca 138 000 Kč/kus. Dobrá, některé budou s granátometem a přístroji nočního vidění – ale těch bude jen menší část. Takže když odečteme tyto položky, tak se dostaneme na cenu, řekněme. 120 000 Kč/kus.

    Když proti tomu uvážím cenu komerční varianty FN SCAR-H (viz. např. http://dynamicarmament.com/items/long-guns~shotguns/fn/fn-scar-heavy-308-rifle-detail.htm ), se pohybujeme v rozmezi 45 000 – 50 000 Kč/kus. Samozřejmě, je to bez optiky atd. Ale i tak je to značně levnější…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Mr.Unimportant
    18. 12. 2010, 13:02

    Doufejme, že se FN bude soudit, protože pokud ano, musí podle mě vyhrát. Ovšem ani potom nevěřím, že se nákup CZ 805 zruší.

    REPLY

Nejnovější komentáře