fbpx

Falklandská bonanza (?)

Když v roce 1982 potřebovala argentinská junta odvést pozornost od bídného stavu ekonomiky, nechala v dubnu obsadit sporné Falklandské/Malvínské ostrovy. I přes diplomatický nátlak se Argentinci odmítali stáhnout. Tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová se rozhodla vydat pokyn k invazi, i přesto, že mnoho lidí považovalo takovou akci za komplikovanou a riskantní z hlediska přípravy a provedení.

Jednoduché to nebylo, ale 14. června 1982, po 74 dnech bojů zavlála nad Falklandami britská vlajka. Argentinci přišli kromě hrdosti o 649 námořníků, vojáků a letců. Britové ztratili 258 lidí. Byť Britové byli papírově slabší a jejich hlavní zásobovací stan byl tisíce kilometrů daleko, měli nad Argentinci jasnou převahu. Ta byla dána nejenom schopnostmi, vybavením, výcvikem a dávkou štěstí, ale i prohnilostí junty, která nebyla s to kontrolovat a motivovat ozbrojené síly. Každopádně tento pokus odvést pozornost byl pro ni pokusem posledním a vedl k jejímu pádu.

Diplomatické vztahy mezi Británií a Argentinou byly obnoveny o deset let později, ale dodneška nijak vřelé nejsou. A nyní se opět horší kvůli možnému nalezišti ropy nedaleko ostrovů. Nová válka s největší pravděpodobností nevypukne, ale už jsme ve fázi provokací.

Minulý týden k Falklandům ze Skotska dorazila britská loď plošina Ocean Guardian, která má provést průzkum nalezišť ropy a zemního plynu. V reakci na to vláda v Buenos Aires vydala dekret požadující, aby všechny lodě mezi proplouvající mezi ostrovy a pevninou měly argentinské povolení. Argentinci jsou si vědomi, že pokud by se skutečně u ostrovů začalo těžit, k podílům by se asi nedostali. Proto vyhrožují, že zakáží podnikání v Argentině britským společnostem podílejícím se na těžbě či obchodu s ropou od Malvín. A konečně, Argentinci už zadrželi zásilku trubek směřující na ostrovy.

„Prorazit argentinskou blokádu“ se rozhodla obří výletní loď Star Princess, na jejíž palubě se to Britama jenom hemží. Její kapitán rozhodně nehodlá žádat o nějaké povolení a v pondělí by měla princezna přistát v Port Stanley a ve středu zakotvit v přístavu Ushuaia na argentinském pobřeží. A všichni teď se zatajeným dechem čekají, jestli Star Princess propluje, nebo bude zákeřně ze zálohy potopena.

Ale vážně, výletní loď zřejmě propluje bez problémů. A bez výstřelu nakonec skončí toto dohadování. Časy junty jsou pryč, situace je také naprosto odlišná a Britové jsou na ostrovech mnohem lépe vojensky uchycení, než byli na počátku 80. let. Britské ministerstvo obrany o tom alespoň všechny ubezpečuje:

Nevertheless, given the level of interest, it is worth clarifying the military position. As Prime Minister Gordon Brown has said: „we have made all the preparations that are necessary to make sure that the Falkland Islands are properly protected“. The UK has transformed its military presence in the FI compared with the small force in place before the 1982 invasion. The South Atlantic Overseas Territories are now defended to such an extent that such an emergency course of action – such as that taken in 1982 – should never again need to be taken.

Britové mají v současnosti v oblasti jižního Atlantiku mimo jiné torpédoborec HMS York, patrolovací loď HMS Clyde, tanker RFA Wave Ruler a výzkumnou loď HMS Scott. Jak tvrdí ministerstvo:

None of this was the case in 1982, prior to the Argentine invasion, when the Falkland Islands were far less well defended.

Bojovat se ale prý nikdo nechystá, to vše je jen pro každý případ. I s vědomím toho, že tentokrát nejde o nic vážného (nikdy nic není na sto procent, ale v tomto případě je to s pravděpodobností blížící se jistotě) je velice zajímavé a poučné sledovat nejprve válku slov, poté zastrašující gesta  – v některých případech i jistou eskalaci – a následné přeskočení fáze ozbrojeného střetu rovnou do fáze řešení (nikoli zákonitě urovnání).

Na místě je samozřejmě otázka, o co Argentincům jde a kam až jsou ochotni zajít, aniž by riskovali střet a problémy. Pravděpodobně si uvědomili, že průzkum nalezišť, ve kterých by mohlo být 3,5 miliardy barelů ropy a biliony kubických metrů plynu může posloužit k přitažení pozornosti k problému Malvín, respektive Falkland. Argentinci by jej zdá se nějak rádi vyřešili a je možné, že pokud budou „hrát“ tentokrát chytře mohli by na tom i vydělat, což v první řadě pro ně znamená neztratit tvář a být „připuštěn“ k jakékoli debatě o ostrovech.

Ministerstva zahraničí obou zemí tvrdí, že Argentina a Británie jsou důležití partneři. A náměstek argentinského ministra zahraničí Victorio Taccetti se nechal slyšet, že za kroky Buenos Aires je snaha zahájit debatu o suverenitě Falklandských ostrovů (popravdě, to je ale víc, než může čekat):

„This is just something that we have to do in order to protect our rights,“ he said. „We consider that this exploration and eventual exploitation of our natural resources is illegal.“

12 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

12 Comments

  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    22. 2. 2010, 5:25

    Já v tom mám jasno. UK je součástí NATO i EU, tudíž se můžeme těšit na další extra-teritoriální operaci v rámci solidarity mezi zeměmi aliance. Bude to další příležitost pro akvizice a bude to v souladu se všemi dosavadními českými strategickými dokumenty – za lepší zítřky je lepší bojovat mimo území Evropy, mimo území ČR. Jenom škoda, že před rokem bychom to ještě označovalo jako imperialismus…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    22. 2. 2010, 18:16

    1. Nechci být hnidopich, ale je třeba si lépe přečíst severoatlantickou smlouvu. Stejně jako v roce se nejednalo o institut společné obrany (článek 5), nejednalo by se ani tentokrát.

    2. O jako pomoc by UK NATO asi žádala? O stejnou jako v roce 1982 – tudíž žádnou. Jedninou pomoc, kterou obdrželi pocházelo od Chile a byla striktně ve zpravodajské rovině. Ozbrojené síly Velké Británie jsou naprosto perfektně zformovány pro tento typ operací – expediční charakter pozemních sil UK je jasný od jejich vzniku, o roli Royal Navy není třeba ani hovořit. Po horké fázi konfliktu, která by byla rychlá jako předtím, by logicky žádná jiná nenásledovala. Žádný „peacekeeping“ by se nekonal – osídlení je 100% britské (všichni mluví anglicky, jezdí vlevo a pijí irské pivo). Čili skutečně nevím jak by mohly armády NATO (snad vyjma USA) přispět. I ti by z politických důvodů přispěli pravděpodobně pouze nepřímo.

    3. Nic z toho se samozřejmě konat nebude. Argentina nemá zájem o další ostudnou porážku, která by ji bezpochyby čekala, o mezinárodní embarga, narušení obchodních a diplomatických vztahů apod. Nic z toho nemůže vyvážit byť velké naleziště ropy.

    4. Pokud by k tomu přesto došlo, doufám že bude konflikt řádně zdokumentován :-). Je dobré se poučit z brilantně povedených konvenčních operací vedených omezenými silami.

    God Save the Queen

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    22. 2. 2010, 18:49

    Myslím, že článek 5 není na překážku žádnému urgentnímu operačnímu požadavku. To je institut, který tu po dnešním ministru obrany zůstane jako pomník. Nebo Vy víte, proč jsme v Afghánistánu, nebo proč jsme tam šli naprosto nepřipraveni? Mně z toho stále vychází jenom ten urgentní operační požadavek, kde teprve na místě pochopíme, co nám vlastně schází…
    God Save the Czech Taxpayers.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    22. 2. 2010, 19:50

    – RAF už tam navýšila (tj. transporotvala) počet vojáků na 2000, a mám dojem, že několik lodí vyjelo na cvičení.
    – ad Emil Frída, chtěl byste důvody proč tam má smysl být, nebo proč tam jsme? Ono jich není až tak málo, tak ať Vás když tak zbytečně nezatěžuji :c)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Emil Frída
    23. 2. 2010, 4:12

    Důvody mě ani tak nezajímají. Jak jsem si všiml, vždy je lze „tahat“ z rukávu a vždy se najde dostatečně silná skupina ochotná jim (u)věřit. Vzpomínáte na JT, když v Parlamentu ukazoval nějakou zkumavku a přesvědčoval poslance, že je třeba hledat chemické a biologické zbraně do Iráků? Tak nějak nikdo nechtěl brát argumenty o tom, že tento druh zbraní vyžaduje nějaký skladovací režim a infrastrukturu a nelze je prostě zakopat v poušti. Ve světle různých koncepcí zahraniční misí ztrácejí vojenská dobrodružství tohoto státu pomalu jakoukoliv logiku. Až na ty nákupy.
    K největšímu zmatení pak dochází, když se MO snaží konstruovat historickou analogii mezi čs. legionáři a českými misionáři.
    Možná jsou opravdu zaujatý, ale ty pravé důvody nemusíte sdělovat mě, ale můžete je sdělit veřejnosti. Půjdeme na Falklandy šířit demokracii, euroatlantickou civilizaci, rekonstruovat tamní hospodářství? Já tam nic než zájem na surovinách nevidím.

    REPLY

Nejnovější komentáře