fbpx

Revoluce v oblacích

Humvee přenášené Ospreyem, Foto DoD

Tato zpráva dozajista potěší všechny fanoušky nejmodernějších technologií. Výzkumný úřad Pentagonu (DARPA) v jedné ze svých nejnovějších tiskových zpráv pťišel s tím, že by chtěl sestrojit létající bojové vozidlo, které by mohlo sloužit daleko za nepřátelskou linií a tím se stát velmi silným nástrojem pro COIN.

Tento projekt není nijak ojedinělý. Podobné stroje už byly mnohokrát zkonstruovány, ale zatím nikdy se nepodařilo postavit takové vozidlo/letadlo,  které by se vyrábělo masově.

Za zmínku stojí například stroj Terrafugia, který byl postaven v USA mladými leteckými konstruktéry-madšenci. Stroj vypadá velmi slušně, ale pro vojenské účely je zcela nevhodný (samozřejmě k tomu nebyl určen).

Asi nejdále při konstruhování podobných strojů je zřejmě Izrael, který se už přiblížil sériové výrobě s létajícím vozidlem BELL/Urban X-Hawk. Ten má primárně působit jako podpora v městském prostředí.

Oproti Izraeli má však americké ministerstvo obrany zcela opačné představy. Jeho budoucí stroj, který prozatím nese krycí označení Transformer (TX), má být bojový a má splňovat přísná kritéria.

Within the TX program, DARPA seeks to: 1) Develop a robust vehicle design that maximizes military utility at a reasonable cost, 2) Identify and mature the critical enabling technologies necessary to vehicle development, and 3) Build a single prototype vehicle that demonstrates the program goals through ground and flight tests. Technologies relevant to the objectives of the TX program can be found in numerous disciplines and areas of research including: adaptive wing structures, ducted fan propulsion, lightweight composite materials, advanced flight control technology for stable transition from vertical to horizontal flight, hybrid electric drive, advanced batteries, and others.

Jak tyto podmínky ukazují, Transformer se má ode všech podobných strojů v mnohém odlišovat. Asi největším rozdílem oproti urban-letadlům je nosnost a velikost budoucího stroje. Ve svých útrobách by měl být schopný přepravit až čtyři plně vyzbrojené vojáky a materiál o celkové hmotnosti cca 500kg. Další odlišností má být schopnost pohybovat se nejen po zpevněných cestách, ale i v terénu rychlostí až 60 mph. První prototypy tohoto vozidla by měly být zkonstruovány již do roku 2015, který nám odhalí, zda-li bude projekt Transformer projektem revolučním nebo naopak totálním fiaskem.

2 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    16. 4. 2010, 14:16

    Děkuji za seznámení se zajímavou novinkou. Nechápu ovšem větu

    „…bojové vozidlo, které by mohlo sloužit daleko za nepřátelskou linií (sic) a tím se stát velmi silným nástrojem pro COIN.“,

    v čem přesně by mělo být z hlediska COIN důležitější než např. vrtulníky?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Vojtěch Dohnal
    16. 4. 2010, 18:55

    Oproti vrtulníkům má být asi největší rozdíl právě v multifunkčnosti – nový stroj má být velmi silný i v boji na zemi. A oproti podobným obrněným vozidlům, má být zase daleko mobilnější a proto bude moci být nasazován do velmi široké palety prostředí… jinak nikdo netvrdí, že Transformer má být důležitější než vrtulníky…ve vzduchu kvalit vrtulníku zřejmě nedosáhne a na zemi také nebude nejlepším vozidlem…řekl bych, že se bude jednat spíše o takového hybrida, který budou v obou živlech průměrný (ale to je už pouze moje domněnka)

    REPLY

Nejnovější komentáře