fbpx

BAE je největší zbrojovkou na světě

Stockholmský institut SIPRI, který je jistě právem často zmiňován na těchto stránkách, vydal před několika dny nejnovější žebříček největších zbrojních firem světa (TOP 100) s ohledem na prodeje v roce 2008. V čele letošního žebříčku se historicky poprvé objevila neamerická firma. S prodeji ve výši 32,4 mld. dolarů „zvítězila“ britská BAE Systems.

Do první pětky vlajkovou loď britského (i když se chce spíše říci globálního) zbrojního průmyslu doprovodila americká čtveřice – Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman a General Dynamics. Do desítky se spolu s americkými společnostmi Raytheon a United Technologies vešly i evropští giganti EADS, Finmeccanica a Thales.
Také statistika TOP 100 potvrdila zlaté časy zbrojního průmyslu. Oproti roku 2007 obchody stovky největších firem narostly o zhruba 10 % a dosáhly výše 385 mld. dolarů.

Posun korporace BAE Systems symbolizuje trend posilující internacionalizace zbrojního průmyslu. Britská společnost vyrábí více než polovinu své produkce v USA. Velký nárůst zaznamenala především v pozemní a zbrojní sekci, kde se její tržby skoro zdvojnásobily (ze 7 na 12 mld. dolarů). Za tímto vzestupem stojí především americké nákupy zajišťující americké síly v Iráku a Afghánistánu (např. MRAPy).

Zajímavostí je vzestup americkém společnosti Navistar (20. místo) vyrábějící především nákladní automobily, jejíž prodeje vzrostly o 960 % v důsledku nákupů amerického ministerstva obrany. Do první dvacítky se však také vešla historicky první ruská společnost, Almaz Antej, vyrábějící systémy vzdušné obrany S-300/400.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Petr Z.
    22. 4. 2010, 17:40

    o internacionalizaci zbrojniho prumyslu vlemi pekne pojednava Brooks.2005.Producing security:Multinational corporations, globalization, and the changing calculus of conflict.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    22. 4. 2010, 18:07

    Se smutnou slzou v oku hledím za dobami, kdy by v podobném žebříčku bylo několik našich firem a to nepochybně na jeho vrcholu – škodovácká děla a tak. Třeba zase jednou…

    REPLY

Nejnovější komentáře