fbpx

65 let od konce války II

O tom, že je 9. květen nejvýznamnějším dnem v poměrně rozsáhlé galerii ruských státních svátků není třeba pochybovat. Poměrně významným dokladem je i skutečnost, že ruský vládní denník Rossijskaja Gazeta uveřejnil zprávu, že návštěvníci ruského pavilónu na světové výstavě Expo v Šanghaji budou moci v přímém přenosu sledovat slavnostní vojenskou přehlídku z Rudého náměstí v Moskvě.

V srdci čínského byznysu, ve městě, které má ambici stát se globálním ekonomickým centrem, jež nahradí New York a v zemi, o níž se předpokládá, že v dohledné budoucnosti nahradí Spojené státy na pozici nejsilnější světové mocnosti, se Rusko, mimo jiné, hodlá prezentovat spektakulární podívanou připomínající největší čin v dějinách země. Je otázkou, co přesně v očích a myslích Číňanů, respektive světa, má tato přehlídka vyvolat, přihlédneme-li ke známému stavu dnešních ruských ozbrojených sil (viz například článek Petry Procházkové v posledním čísle Respektu).

Dle mého názoru, a mohu se pochopitelně mýlit, se zaprvé jedná o typickou ruskou maskirovku, což bylo umění, v němž Rusové vždy vynikali.  Zadruhé se bude jednat o nahlas sice nevyřčené, ale paradoxně o to viditelnější „doznání“, že navzdory sebevědomé a asertivní rétorice se Rusko, chce-li si udržet důležité místo ve skupině vlivných zemí, musí stále hlasitěji hlásit o odkazu hrdinské minulosti, protože pro současnost (a natož pak budoucnost) toho je schopno nabídnout čím dál tím méně.

Ze země, jež se v éře Sovětského svazu pyšnila ambicí stát se „majákem“ lidstva, se stala země, jež není schopna pořádně kontrolovat ani sama sebe (Čečna) a zoufale si to snaží nepřipouštět. Ostatně pro účely uchování ruského – jediného správného – pohledu na události, které vedly ke vzniku, průběhu a zejména konci války, pochopitelně včetně nároku na Pobaltí, Besarábii, či olivovou zónu ve střední Evropě, byla zřízena zvláštní komise „historiků“ přímo při úřadu ruského prezidenta. Pokud se podíváme na jména lidí, kteří byli do komise jmenováni, kde najdeme například známou ruskou nacionalistku Natalii Naročnickou, dá se předpokládat, že výsledky jejího bádání budou jistě stát zato.

Vraťme se však zpět k 65. výročí války. Pro všechny, které zajímá ruský pohled na to, co se v letech 1941–45 dělo – dodnes je příznačné, že 2. světová válka začala 22. června 1941 – bude jistě zajímavé podívat se na monumentální webovou prezentaci. Pro badatele, a snad i pro ty, kteří nebudou ochotni akceptovat oficiální ruský pohled z dílny Naročnické a spol. je zajímavá i ta skutečnost, že se Ministerstvo obrany Ruské federace odhodlalo ke zpřístupnění na internetu více než 200 tisíc archivních dokumentů vztahujícím se k válce. Podle sdělení ministerstva se jedná o více než sto milionů stran informací.

По своим масштабам проект уникальный, – считает руководитель департамента продвижений решений и продуктов ЭЛАР Павел Плотников. – В электронный вид переводятся два архива Минобороны России: архив наградных дел с документами о 30 миллионах награждений военного времени и архив документов по оперативному управлению боевыми действиями. Всего в основу базы данных лягут более 200 тысяч архивных дел совокупным объемом около 100 миллионов листов и общим весом около 400 тонн. Оцифровывать эти бесценные материалы будут полторы тысячи наших сотрудников, а анализировать и систематизировать информацию – преподаватели и курсанты военных училищ.
Полностью завершить проект предполагается в декабре 2012 года, однако уже сейчас очевидно – интерес к военным архивам огромный. Своими глазами увидеть пожелтевший от времени приказ о награждении своего деда медалью „За отвагу“ хоть и на экране компьютера – это дорогого стоит, не говоря уже об облегчении поисковой работы. Сайт www.podvig-naroda.ru работает пока в тестовом режиме, но уже вызвал немалый интерес и благодарственные отзывы в Рунете. Специалисты не сомневаются, что в будущем этот ресурс будут посещать более двух миллионов человек в год.

15 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

15 Comments

  • Profilový obrázek
    david
    9. 5. 2010, 13:46

    dobrý den,
    vím že to na co se chci zeptat nepatří zrovna k tématu, ale zajímalo by mě kolik si vydělává profesionální český voják na misi (v Afganistánu, Iráku atd.).A jestli se můžu zeptat jak dlouho ta mise průměrně trvá.
    Nevím jestli to někdo budete vědět ale díky za odpověd
    David

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    9. 5. 2010, 14:25

    To David: Máte pravdu, Vaše otázka nepatří k tématu. Určitou představu si můžete udělat ze státních závěrečných účtů, kde se občas uváděla průměrná výše příplatku v jiné než české měně: http://www.army.cz/finance-a-zakazky/resortni-rozpocet/resortni-rozpocet-5146/ Jinak doporučuji kontaktovat přímo MO na jeho stránkách http://www.army.cz. Před tím si ovšem projděte tisková vyjádření, protože tohle je docela diskutované téma.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    9. 5. 2010, 14:36

    O významu Číny pro Rusko svědčí i „zasedací pořádek“ na dnešní vojenské přehlídce v Moskvě. Právě vedle Medvěděva nalevo seděl čínský prezident a teprve vedle něj Angela Merkelová. Než na ČT24, bylo zajímavější sledovat přehlídku na ruských programech. Komentátoři RTR si sice spletli slovinského a slovenského prezidenta, nicméně u českého prezidenta zvýraznili, že Václav Klaus mluví plynně rusky. Chápu, že to může být v Česku možná přijato s výsměchem, svědčí to však o tom, že hlava českého státu je v Rusku respektovanou osobností.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    9. 5. 2010, 15:18

    Nevím, zda je zrovna dobře, že hlava českého státu je v současném putinovsko-medveděvském Rusku respektovanou osobností. I když o této dedukci (že je respektovanou osobností) si i tak dovolím pochybovat. Spíše si myslím, že si ruští představitelé jsou vědomi jeho podbízivosti a snaze se zalíbit a zavděčit.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Chaindler
    9. 5. 2010, 16:48

    Většina civilizovaných zemí na světě má nějaké významné státní svátky, při jejichž příležitosti se podle tradic pořádají vojenské přehlídky. Některé státy mají ve svých ozbrojených složkách přímo útvary, které se na přehlídky specializují (např. USMC). Na tom přece není nic zvláštního. A to, proč pro Rusko II. světová válka začala 22. června, je ze stejného důvodu, proč pro USA začala 7.12. 1941. Různé země to zkrátka mají jinak, podle toho, kdy byly do konfliktu zataženy, na tom opět neni nic zajimaveho. Nějak tedy nechápu, o čem tento zjevně rusofobní článek je.

    REPLY

Nejnovější komentáře