fbpx

Stop starým šrámům

Pryč mají být ty doby, kdy válečného hrdinu poznáme na první pohled. Těla novodobých reků již nemají být nadále zdobena klasickými „mužnými“ jizvami. DARPA a Ministerstvo obrany USA si vloni uvědomili, jak důležité je vyřešit problematiku traumatických zranění.  A hle, letos už jsou na světě první výsledky, které se zatím jeví ve velmi dobrém světle.

Průběh léčby bude diametrálně odlišný od klasického zákroku. V první řadě zapomeňme na  jehly, nítě, následné stehy a podobné klasické „neduhy“.  Moderní léčba má  probíhat pouze za pomocí speciálního barviva a speciálního zeleného světla.  Doteď to zní příliš jednodušše, podívejme se tedy na tento postup více do hloubky.

The process would replace the sutures and staples traditionally used to repair wounded skin. Instead of being sealed up with a needle and thread, a patient’s wound would be coated in a dye, then exposed to green light for 2-3 minutes. The dye absorbs the light and catalyzes molecular bonds between the tissue’s collagen. The bonds instantly create a seal that’s watertight, which prevents inflammation or risk of infection, and speeds up the formation of scar tissue.

Jak se zde píše, jedná se o obnovení a urychlení biologické reakce, která je tělu vlastní, avšak při zranění většího rozsahu nebyla dříve možná. Tato nová metoda má také z velké části eliminovat možné napadení zraněného místa infekcí či tvorbu zánětů, což se často jeví jako nejčastější pooperační problém. Drobným, leč významným bonusem je dozajista i výsledná estetičnost – místo několika centimetrového šrámu by mohlo tělo vojáka být „ozdobeno“ jen několikamilimetrovým škrábancem.

Dalším významným průlomem do budoucna v oblasti vojenského zdravotnictví by měl být i průzkum týkající se rekonstrukcí svalové hmoty, který je součástí megalomanského projektu Restorative Injury Repair (RIR).

Že DARPA nebere tyto projekty na lehkou váhu je zcela zřejmé například z objemu financí, které na tento „drobnější“ projekt se svalovinou uvolnila. Konkrétně se jedná o celých 570 tisíc amerických dolarů na jeden rok. Za tyto peníze však požaduje DARPA i adekvátní výsledky. Cílem zájmu není léčba drobných svalových zranění, ale rovnou možnost rekonstrukce svalů, o které vojáci v boji příjdou. Jakým způsobem a zdali to vůbec bude ve finále možné, je stále ještě hudbou budoucnosti, nicméně tým vědců Worcesterského Polytechnického Institutu (WPI) pracuje pilně a už téměř jistě ví, jakou cestou se vydat, že tato cesta nebude bez trnů si je však šéf týmu Raymond Page jist.

Step one will be trying to get those undifferentiated cells to turn into something like muscle cells. That means making sure the cells have myosin and actin — two proteins that are key to forming the cellular cytoskeleton, and to building muscle filaments. Then, Page and his team will try to get those cells to form around a scaffolding of tiny threads, made of biomaterial. Exactly what will be in thread, Page isn’t quite sure — maybe collagens, maybe fibrinogens. It’s one of many mysteries to unravel, as his team tries to grow body parts from scratch.

18 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Pavel
    10. 5. 2010, 18:00

    Zajímavý článek. Zajímalo by mne, jaké výzkumné projekty podporuje a nebo přímo řídí naše ministerstvo obrany.
    Já si pamatuju létající terč Sojku, Vojáka 21 století s pokrokovými nákoleníky a autobaterií z PV3S na zádech a okopírování SCARu.
    Ale možná se pletu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    10. 5. 2010, 18:20

    Pro Pavla: Např. do zahraničních operací naprosto „nepostradatelnou“ polní pekárnu KPN: http://www.technicalmuseum.cz/content/view/307/285/lang,cz/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pavel
    10. 5. 2010, 18:30

    Jo, na to jsem zapoměl. A ještě si vzpomínám na ten přístroj, co musí obsluhovat nějaký šaman. :-)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    11. 5. 2010, 16:40

    To Pavel:
    Nevím jak je na tom základní výzkum ale aplikovaný v rezortu army popsáná v dokumentu : Koncepce obranného aplikovaného výzkumu a vývoje do roku 2015.(437Kb) .
    Zdroj :www.army.cz/images/id_0000_1000/206/​koncepce.pdf

    A naše výsledky: ( Podzvukový ,,bitevník,, , moderní tank , děla a další projekty …..

    A názor odborné veřejnosti ?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    11. 5. 2010, 16:41

    To už neopravím. No tak nic.

    REPLY

Nejnovější komentáře