fbpx

Zase škrtání, tentokrát v Německu

Stále je ještě na stránkách německého ministerstva obrany text, který vysvětluje výhody základní vojenské služby. Je to prý prostředek, jak Bundeswehr zůstává v kontaktu s každým segmentem společnosti, jak ozbrojené složky zůstávají v myslích lidí.

National and alliance defence are still core elements of the mission of the Bundeswehr. Apart from the socio-political reasons in favour of conscription, there are military necessities. Mobilisation and the build-up capability cannot be accomplished without universal conscription and reservists. The conscription-based army is the more intelligent army; we gain almost half of our future leadership personnel from conscripts who only decide to commit themselves to further service after they have taken up their duties.

Ale jak se zdá, i v Německu přicházejí na chuť tvrdé ekonomické realitě. Pokud se splní nejtvrdší úvahy, základní vojenská služba zmizí i u našich západních sousedů. Jsem zvědav, jaká zdůvodnění pro zrušení služby budou zveřejněna na internetu. No, však jsme si tím také prošli. Nicméně, je nutné podotknout, že tak žhavé to asi nebude, protože proti je nejenom opoziční SPD, ale i CDU. Jak řekla kancléřka Angela Merkelová, zrušení základní vojenské služby se rozhodně nedá zdůvodnit pouze nutností škrtů.

Nach FTD-Informationen machte Merkel bei einem Treffen der Unionsminister vor der Kabinettssitzung deutlich, dass eine Aussetzung der Wehrpflicht in der aktuellen Spardebatte nicht infrage komme. „Eine Reform, die das Ende der Wehrpflicht auslöst, lässt sich nun wirklich nicht nur mit der Notwendigkeit des Sparens begründen und erst recht nicht in drei Tagen durchdrücken“, sagte die Kanzlerin nach Angaben aus Regierungskreisen.

Podle některých informací by německé ministerstvo mohlo být přinuceno ušetřit až miliardu eur (25 miliard korun) ročně. Mimo jiné by to mohlo znamenat, že by se německé ozbrojené síly zmenšily z 250 tisíc na 150 tisíc mužů a žen. Jasněji bude příští týden. V neděli 6. června má totiž zasednout vládní skupina pro rozpočet.

A spokesman for the defense department would not confirm or deny the reports: „At the moment different scenarios are investigated as a preparation for the cabinet conclave. In this process there are no thoughts prohibited, but there are also no decisions made,“ said the spokesman, who spoke on condition of anonymity. Defense Secretary Karl-Theodor zu Guttenberg is expected to hold talks with the finance department on June 4 about his position during the budget negotiations.

Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg už varoval minulý týden, že rozpočet ozbrojených sil bude dramaticky seškrtán.

„A symbolic cutting of a few individual projects or orders will not be enough, not by a long shot,“ Guttenberg told reporters after a major speech to soldiers in Hamburg. „If one looks at the current numbers by the Finance Ministry there is a need for a paradigm shift“ when it comes to defense spending.

Mise Bundeswehru nemají být škrtáním v žádném případě dotčeny, protože jde o „základní kameny našich národních zájmů“. Pořád se nějak drží, i když jen tak tak, velké projekty typu A400, Eurofighter, či víceúčelová helikoptéra NH90. Krize kolem transportních A400 byla nějak zažehnána, ale je možné, že by mohla být opět otevřena. Guttenberg alespoň jasně řekl, že navýšení ceny a zdržení „není tolerovatelné“.

Neudělá s tím moc, protože na to je malý pán, ale tyto velké evropské projekty, pokud nedojde k jejich racionalizaci, jsou neudržitelné. Na druou stranu tato situace může napomoci společné evropské obraně, respektive dalšímu prohloubení spolupráce mezi silami a možná v budoucnu i vytvoření společných složek – přepravní letectvo by bylo první na ráně. Ale uvidíme, třeba krize pomine dřív a všichni začnou zase „zvesela“ nakupovat, aby zjistili pár let poté, že na to vlastně nemají a co víc, že dané zboží v takovém množství ani příliš nepotřebují.

2 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

2 Comments

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    5. 6. 2010, 9:37

    Ohledně zrušení povinné vojenské služby bych byl opatrný. Ta fakticky existuje kvůli civilní službě, na kterou je navázáno fungování sociálních služeb. Německo je sice země vykazující velkou míru sociální solidarity, nejsem si však jist, jestli by bylo možné plnohodnotně nahradit německé Zivies dobrovolníky v období rozpočtových úspor a v období stárnutí populace.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    6. 6. 2010, 7:29

    Pro zrušení základní vojenské služby jsou v SRN v levicovém spektru Buendnis 90/Die Gruenen „koalující“ se SPD a v pravicovém spektru FDP „koalující“ zpravidla se CDU/CSU. Argumentovat úsporami při zrušení GWD ve prospěch profesionální armády může dopadnout stejně jako při profesionalizaci belgických OS. Tam se úspory dostavili až následnou redukcí profesionálů. Nemá smysl uspořit 1 euro, i když to v budoucnu stát 100 euro.
    V rozpočtu BMVg na rok 2010 se počítá se 195 tisíci míst pro vojáky z povolání a vojáky na čas, 55 tisíci míst pro vojáky základní služby a 2,5 míst pro vojáky v záloze povolanými na vojenské cvičení. Je třeba vědět, že kategorie vojáků na čas bývá doplňována z řad vojáků základní služby. Navíc se zkrácením GWD v roce 2002 byla zavedena tzv. dobrovolná základní vojenská služba (FWD), kdy lze zůstat „záklaďákem“ až 23 měsíců, přičemž od 10., 13. a 19. měsíce se vojákovi zvyšuje služné. Služné je sice nižší než u vojáka na čas, umožňuje však tzv. „únik z trhu práce“. Těch 55 tisíc míst pro vojáky základní služby je rozděleno na 30 tisíc pro GWD a 25 tisíc pro FWD.
    K uváděným počtům je třeba ještě přidat 75 tisíc občanských zaměstnanců. Bundeswehr je technicky orientovaná armáda a v těch 75 tisíc občanských zaměstnanců je mnoho technických profesí. Je otázkou, jak další navrhovaná redukce jejich stavu (na 65 tisíc do konce roku 2011) ovlivní provozuschopnost Bundeswehru.
    V každém případě, jestli redukce přijde, je to konec původního plánu transformace Bundeswehru z počátku 21. století.

    REPLY

Nejnovější komentáře