fbpx

Afghánistán, prezidentův odchod a Evropa a ČR

František Kříž působil řadu let v ozbrojených silách. Po odchodu z armády byl do letošního jara bezpečnostním expertem českého PRT v Lógaru. Toto je jeho první příspěvek na OWOP, kde jej vítám.

Po přečtení několika článků, názorů týkajících se rezignace německého prezidenta Horsta Köhlera kvůli výrokům o německých vojácích, nebo, možná lépe řečeno, kvůli „přítomnosti a činnosti“ Bundeswehru v Afghánistánu, si musím položit jednu otázku (v žádném případě ne zaujatě a xenofobně): Neztrácí Evropa pud sebezáchovy? Není tato věc další ústupek Evropské unie vůči islámskému světu? Nevyjádřil německý prezident to, co se snaží většina politiků a diplomatů maskovat a zaobalovat?

Současná „riziková společnost“ musí z globálního pohledu čelit novým hrozbám a novým rizikům. Proto vznikají i nové koncepty a přístupy k řízení bezpečnosti na národní a mezinárodní úrovni. Nejen Česká republika prochází, především pod tlakem zemí Evropského společenství, obdobím politické, ekonomické a sociální integrace. Jedná se o složitý proces, ve kterém sehrává bezpečností politika státu, jako jeho neoddělitelná součást, klíčovou roli.

V Německu sílí tlak na to, aby byla mise v Afghánistánu ukončena a Bundeswehr stažen. Zde na OWOP zaznělo, že

„debata v Německu je o tom, že by němečtí vojáci neměli sloužit v misích, kde mohou zabíjet civilisty“.

Ale to je diskuse, která jde špatným směrem. Nikdo nechce zabíjet civilisty, obecně řečeno, nikdo nechce zabíjet lidí, pokud to není poslední možnost a pokud k tomu není vzhledem k okolnostem (ochrana osob, ochrana majetku, zamezení velké škody na lidských životech apod.) přinucen. Na obranu má legální právo.

Podstatou konfliktu současnosti není střet regulérních armád s řádným označením (oděv, hodnosti, státní a jednotkové označení, označení techniky apod.). V Afghánistánu stojí proti regulérní armádě „ozbrojenec“, který až na zbraň či výbušninu vypadá stejně jako další miliony obyvatel oblasti. Z výše uvedeného důvodu by debata měla být jasná a především otevřená a měl by být jasně definován cíl proč tam Bundeswehr je a případně bude. (Poznámka na okraj: to stejné se týká MO, MZV a AČR po současných volbách.)

Reakce v Německu je stáhnout se, neboť všichni byli přesvědčeni o tom, že to je mise mírovo-budovatelská a humanitární. Proč si to mysleli, když Američané, a nejen oni, celou dobu vedou bojové operace za použití bojových vrtulníků a s podporou dělostřelectva a bitevního letectva?

Podívejme se nyní na stav v Afghánistánu, kde již padl tisící voják amerických ozbrojených sil. Vláda prezidenta Karzáího je zkorumpovaná, slabá, neúčinná a dá se říci i neschopná. Policii (ANP) chybí základní dovednosti a její práce je více vojenská než policejní. Armáda (ANA) nehraje v terénu rozhodující roli, i přesto, že je vyzdvihována ze strany ISAF a EUPOL. Jinými slovy, není jedním z hlavních hráčů v Afghánistánu. Taliban a jiné protivládní a protikoaliční síly (HQN) prokazují svou odolnost a odhodlanost (viz útoky na americké základny v Bagramu a Kábulu) a hraje pro ně čas. O tom by se měla vést diskuse.

Abych ilustroval svůj pohled na věc, uvedu jeden příklad. V minulosti přední představitelé tajných a bezpečnostních služeb ČR, včetně ředitele Vojenského zpravodajství, informovali zahraniční výbor Poslanecké sněmovny o rozruchu kolem karikatur proroka Mohameda a o pohledu a vlivu muslimského světa na Evropu a na Českou republiku. Jeden ze závěrů byl, že Evropa čelí určitým skrytým snahám posílení islamizace. Na druhé straně se několik týdnů po zveřejnění karikatur objevilo prohlášení ministrů zahraničí zemí EU, které bylo nepřímou omluvou. Nic na tom nemohlo změnit to, že některé země s formulacemi nesouhlasily a braly je jako ústupek muslimským zemím.

Můj pohled na odstoupení, kritiku německého prezidenta Horsta Köhlera a různé zprávy ohledně Afghánistánu je následující:

  1. Přikláním se spíše k bonmotu syrského presidenta Asada, že neexistuje konflikt civilizací, ale pouze střet mezi těmi, kdo civilizovaní jsou a mezi těmi, kteří civilizovaní nejsou. V určitém ohledu jakoby Evropa ztrácela pud sebezáchovy. Někdo dokonce říká, že jej již ztratila. V posledních dvaceti letech se západní civilizace stala obětí zvláštní ideologie, která pod vlajkou demokracie a zachování klidu chce ve všem vytvářet harmonii a soulad. Proto se dnes dozvídáme, že původní obyvatelstvo a starousedlíci se musejí chovat tak, aby nepobuřovali imigranty, aby byli tolerantní apod. Jedná se o to, že Evropská unie vykazuje mimořádnou toleranci jak vůči diktaturám, extremismu, tak vůči teroristům. Radikálové všeho druhu mohou nerušeně působit a využívat výhody evropského systému – pokojný život, krytí, sociální dávky, podpora různých komunit apod. V případě, že někdo zakročí, okamžitě dochází k protestům, ničení majetku (Francie), organizování řízených protestů. Viz poslední události ohledně volna pro děti ze školy, aby mohli jít protestovat. Je nutné se ptát v čím jménu a pro koho, v jakou věc a v jaký prospěch?
  2. Pokud by chtěl někdo vymýtit terorismus a antisemitismus, musel by začít také u evropských ministerstev sociálních věcí. My (Evropané) si myslíme, že naše vstřícnost je součástí velkorysého přístupu moderních demokracií. Naopak. Podle různých hodnocení jsou Evropané požitkáři, kteří myslí jen na svůj luxus a pohodlí a již dávno nejsou vládcové imperií. Evropa nezvládá svoji obranu a je zralá na dobytí. V mnoha zemích Evropy jsou již oblasti, kde neplatí zákon dotyčné země, ale například šaríja. Současná Evropa je natolik tolerantní, že to hraničí se ztrátou vlastní identity.
  3. V Evropě v současné době neexistuje shoda nad tím, jak čelit dnešním hrozbám. Ba naopak, v některých zemích dochází k určitému ustupování zlu a to by mělo být varování. Evropa se stává pacifistickou a je známo, že pacifismus není schopen vnímat některá nebezpečí a podceňuje je. Představa, že by se EU mohla dostat do válečného konfliktu ve stejném rozsahu jako USA (i s oběťmi), je pro mnoho evropských politiků nepředstavitelná. EU zkrátka není připravena na silová řešení.

Jakýkoliv emotivní a především negativní poměr k islámskému světu, muslimským zemím a jejich obyvatelům musí ustoupit stranou. Je nutné definovat skutečného nepřítele a bezpečnostní politika by měla být jasně a profesionálně nasměrována na místa, odkud může především přijít ohrožení. Všechny bezpečnostní a zpravodajské studie a hodnocení posledních let definují několik skupin rizik – od proliferačních, přes destabilizace oblastí (etnické, náboženské, ekonomické), globalizační rizika, působení terorismu až po snahu prosazovat své požadavky (etnické, náboženské, územní, ekonomické) silou. Výčet rizik se podstatně nemění, pouze se mění jejich důležitost a jejich hodnota.

Na letáku by mělo být napsáno: "Vážení spoluobčané: Teroristé z Al Kajdy jsou naši nepřátelé. Jsou nepřátelé naší nezávislosti a svobody. Pomožte nám s nalezením jejich úkrytů. Vyhledejte je a informujte zpravodajské orgány provincie a získejte vysokou odměnu".

Tragické události posledních let – atentáty a únosy – potvrdily správnost hodnocení a klasifikace rizik. Především došlo k mimořádnému zvýraznění rizika terorismu a všech dalších rizik s ním spojených. Důležité je pochopit jejich vzájemnou provázanost. Je také nutné jim čelit komplexně prostřednictvím fungujícího světového, evropského i státních bezpečnostních systémů. S tím souvisí i schopnost umět najít rizika tam, kde zdánlivě v současné době nejsou, či závisí na splnění jiných podmínek.

Kromě boje s terorismem a jeho důsledky se však projevuje nejednota v tom, jak jej vlastně definovat a co do něj zahrnout. Od počátku je jasné, že je zapotřebí terorismus (boj proti terorismu) definovat nikoli mlhavě politicky, ale striktně právnicky a vojensky. Terorismus v pojetí západní filosofie zahrnuje násilí i všechny formy národně osvobozeneckého boje, tedy bojové aktivity k obraně proti agresi. Přistoupení Ruska na tento výklad antagonismus anuluje.

Je pravděpodobné, že vůdci současných teroristů s tímto základním rozporem mezi východem a západem původně počítali, o to více jsou vztahem Západ – Rusko překvapeni. Celosvětová shoda panuje v názoru, že terorismus v jakékoliv podobě, jako metodu prosazování cílů nelze akceptovat. Veškeré problémy si určitá část politických představitelů Evropy uvědomuje a proto v poslední době začala Evropa hledat zákony, jež přivřou dveře imigrantům, usnadní vypovídání potencionálních teroristů a extremistů, omezí vytváření muslimského a nebo neevropského prostředí, ale naopak usnadní zaměstnávání schopných a bezproblémových cizinců. Členové EU se taktéž zavázali ke sjednocení trestních zákoníků s jednotnou definicí terorismu a sjednocením trestů.

Nikdo nechce být militantní ani xenofobní, ale je nutné si uvědomit, že mezi jakýmkoliv radikalismem a teroristickou akcí je velmi tenká linie a že i v Evropě existuje nabádání k islámskému extremismu, antisemitismu, odmítání integrace do nemuslimského prostředí a zneužívání evropského systému demokracie. Proto je nutné si uvědomit, že v dnešní globalizované době není situace Afghánistánu, Iráku, Izraeli, Palestině, Rusku, nebo Jemenu jen záležitost USA, nebo jen některých států Evropy.

Prognóza bezpečnostní situace ukazuje, že první dvě dekády 21. století budou charakteristické dominancí bezpečnostních problémů nad ekonomickými. Aktuální problém představují islámští radikálové. Západní svět je proti nim nesjednocen a nelze předpokládat, že odejdou ze scény bez ozbrojené srážky. Počet islámských věřících vzroste do roku 2025 z 18 na 30 procent světové populace. Předpokládá se vznik nových teroristických center.

Není pochyb, že terorismus je pouze jeden a není žádný jiný, který by bylo možno omlouvat nebo hájit. Proto je jediným řešením boj proti němu, ať se vyskytne kdekoliv ve světě, boj, k němuž se naše země a především zpravodajské služby otevřeně přihlásily.

A otázka na úplný závěr: Jak by se k tomu mělo Česko postavit?

8 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    13. 6. 2010, 21:57

    Zdravím Frantu, skvěle napsaný článek, celkově nelze než souhlasit. Pokud jsem četl pozorně, zabývá se především 2 body:

    1. Odsudek multikulturalismu a pacifismu.

    Zatímco nad zastánci doktríny pacifismu si rozumný člověk může leda tak povzdychnout, jelikož je stejně proveditelná jako nastolení celosvětového spontánního komunismu, multikulturalismus má zcela jiné postavení. Přinejmenším v posledních dvou dekádách patřil k hlavním názorovým proudům, v západní Evropě dle mého názoru dokonce převažujícím. O to je zrádnější. Proč si to myslím?

    Multikulturalismus funguje na principu představy, že jakékoliv kultury spolu mohou na vymezeném prostoru koexistovat, vzájemně se respektovat a obohacovat. O co více vznešeně to zní, o to větší problémy vyvstávají v praktické aplikaci. Vztaženo na soužití islámu a křesťanství v Evropě, jedná se o klasickou jednosměrku. Imigranti pochopitelně využívají veškerá práva, která jim z pobytu na daném území vyplývají, na druhou stranu jejich loajalita k tomuto státu je ve většině případů v krizových situacích výrazně nižší než u starousedlíků. K integraci do většinové společnosti dochází omezeně. Je to problém? Dle doktríny multikulturalismu nikoliv, všichni jsme nejprve lidé, následně Evropané a až potom Češi, Němci, Britové apod. Každý má právo vyznávat jakékoliv hodnoty, které uzná za vhodné. Ač to zní hezky, domnívám se, že při prvním problému se tato představa rozpadá jako domeček z karet.

    Jak byl tento problém řešen v minulosti? Dle S. Huntingtona, který vcelku přesně popisuje imigrační politiku USA od jejich vzniku až do současnosti, byl postup v minulosti velmi odlišný. Každý z nás důvěrně zná politiku „Tavícího kotlíku“ při které se ve třetí generaci z přistěhovalecké komunity stávají 100% Američané. Konkrétně tato politika zabránila konfederativním snahám irských přistěhovalců, pokusu o bilingvní uspořádání země na SV USA (Pensylvánie) ad. To, že tato politika fungovala, lze doložit na postoji Američanů během 1. sv. Ačkoliv se o to například Německá tajná služba snažila, žádnou z imigrantských komunit se nepodařilo poštvat proti vládě, a to ani tehdy ještě částečně německy mluvící německou komunitu v Pensylvánii, ani irskou roztoušenou po celém území.

    Zkuste sami porovnat postoj arabské komunity ve Francii během války v Zálivu v roce 1991. Rčení o Páté koloně se přímo nabízí… Zde dochází dle mého názoru k praktickému popření doktríny multikulturalismu.

    2. Ztráta pudu sebezáchovy Evropy. Evropa skutečně hledá samu sebe. Nedokáže najít společný hlas, ani se jasně postavit na jednu stranu sporu. Vzhlíží se v roli mediátora, spoléhá výhradně na soft power. Nebýt NATO, byla by mocenským trpaslíkem.

    Ačkoliv snaha pokládat důraz na diplomatická řešení nemusí být nutně špatná, vždy musí existovat reálná možnost uchýlit se k jinému scénáři, pokud jednání selžou. Pokud však vsázíme vše na jednu kartu, a to opakovaně, protivník při vyjednávání si je toho samozřejmě vědom a snižuje to účinnost samotného vyjednávání. Reálpolitika zkrátka nemůže nikdy ustoupit té idealistické.

    Na závěr. Ačkoliv pro bezpečnost samotné České republiky není v současné době největším nebezpečím islámský terorismus, u našich aliančních a unijních partnerů to tak ve všech případech není. A jelikož je celá naše bezpečnostní strategie postavená na kolektivní bezpečnosti, nemůžeme se k těmto hrozbám postavit zády. To si samozřejmě vyžádá nejenom revizi bezpečnostní strategie, ale i regulace cílené imigrační politiky, integrační politiky imigrantských komunit apod. Ve své celosti se evidentně jedná spíše o soubor politických než vojenských opatření, tedy mimo moje pole odbornosti. Možná se však na tomto fóru najde někdo, u něhož to tak není…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Karel S
    16. 6. 2010, 1:42

    To je problem. Zatím se dle mého teprve zlepšuje politická vůle hledat bez „nasazených růžových“ brýlí ideové příčiny jak konfliktů s radikálním islámem, tak problém s různými typy imigrantů a jejich včleňování do evropské společnosti. Ale první vlašťovky se objevují, viz. Wilders v Holandsku. Ale zatím jsou informace o něm mediálně zkreslené (viz. např. extremista, populista). Ovšem je jen otázkou času, kdy se v obecném povědomí odehraje posun a toto nálepkování se odstraní a o těchto problémech se začne bavit více racionálně a věcně.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    16. 6. 2010, 1:59

    Evropa má dlouhou tradici v tzv. apeasementu (podbízení se a ustupování nátlaku). Proto není od věci si připomenout, jakou hrozbu pro západní civilizaci představuje islamistický iránský režim a jeho vývoz extrémního islámu do Evropy (dalším vývozcem je Saúdská Arábie). Snad nebude vadit, když se umístím odkazy na mé starší články:

    http://rovensky.blog.idnes.cz/c/82586/Islamsti-detsti-bojovnici-aneb-nepotrestany-valecny-zlocin-Iranu.html

    a

    http://rovensky.blog.idnes.cz/c/116618/Islamismus-je-nebezpecim-pro-Evropu.html

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    16. 6. 2010, 9:40

    Nevím, jestli je Geert Wilders úplně nejlepším příkladem politika, který nabídne řešení zmiňované problematiky. Jeho problém, resp. jeho strany je, že je populista (není myšleno jako nadávka ale politický proud), tudíž nutně musí nabízet jednoduchá řešení. Mám několik známých v Holandsku a dle nich důvodem proč Geert Wilders získávám na popularitě je změněné klima v zemi. Holandsko již není koloniální mocnost jako do 60. let, ani kosmopolitní země let 80. Je čím dál tím víc země s mentalitou obklíčeného města. A začíná se to jednoznačně projevovat i v jeho zahraniční politice – viz stažení z Afghánistánu, které mělo jednoznačně vnitropolitické důvody.

    Holandsko není v tomto osamoceno. Stačí se podívat na vývoj ve Francii, Německu, Spojeném Království ale i Švýcarsku. Strach z muslimských přistěhovalců trvale narůstá.

    Proto by se tohoto tématu měly dle mého názoru chytit bez předsudků etablované politické strany. Pokud to neudělají, převalcují je jiní (viz Holandsko). Nelze voličům nabízet to samé zboží, když se poptávka vlivem vnějších okolností mění.

    Poznámka na odlehčenou – když jsme se oněch holandských známých ptali, proč si kupují nemovitosti v Čechách, očekával jsem žertovnou odpověď s globálním oteplováním a Nizozemím pod vodou. Dostal jsem ale jinou. Byt v Čechách si koupili na důchod. Mají strach, že až se do důchodu dostanou, nebude pro ně již v Holandsku místo. A u tak dlouho izolovaných Čech tuhle obavu za jejich života zatím nemají (všichni jsou čtyřicátnící a výše).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Karel S
    16. 6. 2010, 23:46

    Řekl bych, že Wilders se chopil tématu, kterému se zavedené strany zdráhaly věnovat. Nejspíš z nedostatku politické odvahy a zároveň ze sevření multukulturní ideologií. Četl jsem alespoň tři obsáhlejší proslovy a rozhovory s Wildersem a zatím se jednoznačně nechci klonit k závěru, že Wilders je populista, alespoň ne standardní. Jeho obhajoby svobody slova před soudy byly brilantní, to musím uznat. Z velké části je určitě libertarián. Nevím co myslíte jednoduchá řešení‘? Možná onen zákaz Koránu? Ale zajímavé a rozumné mi přijde stop imigraci z problémových muslimských států na 5 let a pak se uvidí, zda Holandsko vstřebalo již ty, kteří tam jsou.

    Jinak s tou mentalitou, to s Vámi souhlasím a taktéž s poznámkou na odlehčenou – již jsem se s tím také setkal. Dle mě to ovšem je velmi vážný symptom holandské společnosti.

    REPLY

Nejnovější komentáře