fbpx

Úkolové (ne)uskupení AČR v Afghánistánu

Před pár dny jsem se dostal po delší době k tomu, abych opět podrobněji prošel internetové stránky AČR týkající se zahraničních misí – zejména těch v Afghánistánu. Co ihned upoutalo moji pozornost (kromě nového designu) je nové uskupení AČR v misi ISAF.

„Vzhledem k mezinárodním závazkům a především k maximálnímu nárůstu schopností komplexního zabezpečení nasazených českých jednotek v misi ISAF v Afghánistánu bylo vytvořeno Úkolové uskupení AČR ISAF (dále jen ÚU AČR ISAF). Úkolové uskupení AČR ISAF organizačně zastřešuje všechny jednotky a prvky Armády České republiky působící na území Afghánistánu s jasným cílem racionalizace a centralizace systému komplexní podpory českých jednotek nasazených ve prospěch operace ISAF. Byla vytvořena zcela nová struktura velení a řízení všech českých jednotek nasazených v mírové misi v Afghánistánu pod jednotným velením velitele ÚU AČR ISAF.

Bližší pohled na jeho strukturu, ale přináší pocit, že se jedná spíše o úkolové (ne)uskupení a nebo možná také (ne)úkolové uskupení. Proč tyto nelichotivé přezdívky? Odpověď je velice jednoduchá – centralizace a racionalizace se týká pouze jedné části sil AČR v Afghánistánu, zbytek je „velitelsky nezávislý“ a značně decentralizovaný. Aby tyto mé výroky nebyly pouhým „výkřikem do větru“, zde je přehled nové struktury sil AČR v misi ISAF.

Úkolové uskupení AČR ISAF

  • velitelství a štáb
  • Národní podpůrný prvek
  • skupina Vojenské policie
  • jednotka chemické a biologické ochrany
  • letecký poradní tým
  • této jednotce velí důstojník v hodnosti podplukovníka.

ÚU AČR ISAF tak prakticky nahradilo kontingent AČR ISAF na letišti KAIA v Kábulu, který tam působil po dobu 3 rotací. Jeho složení bylo následující:

  • jednotka chemické a biologické ochrany
  • Národní podpůrný prvek
  • Skupina řízení letového provozu a leteckých operací
  • letecký poradní tým

Ve skutečnosti tak byla jedna (fungující) struktura nahrazena novou a nic se nezměnilo. Kontingent PRT Lógar i vrtulníkové uskupení na základně Šarana jsou nadále „velitelsky“ nezávislé. Jak je vidět „centralizace“ se nekoná, a to ani v době kdy AČR oficiálně oznamuje, že v následujících měsících posílí svou přítomnost v Afghánistánu.

Při pohledu na tiskovou zprávu, kde se jasně a zřetelně mluví o nasazení bojových vozidel Pandur v Afghánistánu, si nemohu nevzpomenout na vášnivou debatu k článku Dušana Rovenského Nepřipraveni na ztráty techniky – Poláci (Češi?) v Afghánistánu. V této diskusi zaznělo mnoho zajímavých názorů a v souvislosti s výše uvedeným se vyplatí si je připomenout, protože je možné, že v nejbližších měsících budeme svědky něčeho podobného. Aby doopravdy došlo v souvislosti s navýšením počtů vojáků a techniky v Afghánistánu i k růstu vlivu jednotek AČR na dění v této zemi, prezentuji zde svůj návrh (opět?) na strukturu v Lógaru (potažmo ve východním Afghánistánu).

Úkolové uskupení AČR v misi ISAF

Velitelství a štáb
– velitel: důstojník v hodnosti plk. nebo plk. gšt

Úkolová skupina na letišti KAIA

  • velitel: důstojník v hodnosti pplk.
  • jednotka VP
  • jednotka CBRN
  • Národní podpůrný prvek
  • letecký poradní tým

Úkolová skupina PRT Lógar

  • velitel: důstojník v hodnosti pplk.
  • Velitelství a štáb (pro jednotku na úrovni prapor)
  • 3x manévrová rota
  • Rota bojové podpory
  • Průzkumná rota (stavěná 43.vpr v spolupráci s 102.pzpr)
  • Rota bojových služeb (CIMIC, PSYOPS, POMLT)
  • Výcvikový a poradní tým

Úkolová (vrtulníková) skupina

  • velitel: důstojník v hodnosti pplk.
  • Velitelství a štáb (pro jednotku na úrovni letka)
  • Roj transportních vrtulníků (4x Mi-171Š)
  • Roj bitevních vrtulníků (4x Mi-24/35)

Zde pouze v bodech uvedu některé důležité součásti, které by měly být splněny, aby bylo zaručené efektivní fungování úkolového uskupení:

  • vrtulníková úkolová skupina by byla úkolována hlavně v souvislosti s misemi PRT Lógar. Možnost nasadit vlastní bitevní vrtulníky by umožnila operovat více flexibilně bez přílišné závislosti na dostupnosti či nedostupnosti vrtulníků amerických sil;
  • zrušení „Roty ochrany“, která je ve skutečnosti jednotkou složenou z mobilních pozorovacích týmů a její nahrazení třemi manévrovými rotami (byť ne na tabulkových počtech ale minimálně s dvěma četami, které budou pro dané nasazení cvičit minimálně 1-1,5 roku dopředu) umožní veliteli PRT více ovlivňovat bezpečnostní situaci v provincii;
  • osamostatnění Průzkumného odřadu a navýšení jeho počtů tak, aby dosáhl úrovně roty umožní jeho nasazení nejen jako jednotky pro průzkum v „rizikovějších“ distriktech, ale také pro její použití při kinetických operacích;
  • začlenění OMLT do sestavy PRT Lógar umožní nejen veliteli PRT ale i veliteli uskupení plánovat operace PRT tak, aby doplňovaly operace ANA (ano, operace PRT budou doplňkem operací praporu ANA v provincii. Ne obráceně!)
40 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

40 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    15. 6. 2010, 16:53

    Ačkoliv se na tomto fóru jistě najdou povolanější k tomuto tématu, pokusím se prozatím vyjasnit pár pojmů.

    1. Smysl vytvoření Českého TF ISAF. Na http://www.army.cz to zmíněno je, přesto:

    „Nový systém řízení neznamená převzetí velitelských kompetencí od jednotlivých velitelů samostatných jednotek Úkolového uskupení, jako jsou PRT Lógar, vrtulníková jednotka HELI UNIT na základně Šarana a posléze i jednotka OMLT v provincii Wardak, ale snaha o zabezpečení komplexní administrativní a logistické podpory nasazených jednotek AČR. Velitel ÚU AČR ISAF má větší pravomoci při pořizování materiálu a služeb v místě nasazení.

    Již z prvního přečtení je tedy jané, že je to opatření administrativní, nikoliv velitelské. Vzhledem k tomu, že v ISAF již nějakou dobu jsme, nejde jen tak přehodit výhybku a najednou vše přemístit např. do Logaru. Smyslem optření bylo dle mého názoru racionalizovat množství nebojových podpůrných prvků každého kontingentu. Nesmyslnost toho, že každý kontingent musel mít personalistu, finančáka, pracovníka ochrany informací atd. plně vyplynula při stavbě jednotky OMLT, kde by vzhledem k malým počtům dosáhl poměr groteskních rozměrů. Sečteno a podtrženo – jedná se o snahu o racionalizaci již stávajících struktur. Prakticky všechny české jednotky, i když se o tom v TV moc nehovoří, jsou vAfghánistánu velitelsky podřízeny nějakému americkému veliteli.

    2. Návrh k ideálnímu nasazení AČR. Vcelku se mi líbí, proto se zaměřím pouze na body, které jsou neproveditelné.

    a. Výcvikový a poradní tým v provincii Logar. AČR není tak hloupá, aby si neuvědomovala synergii PRT a praporu ANA pod vedením českých instruktorů. Jenomže v současné době již prapor/y ANA v provincii své OMLT mají a současná direktiva je jasná. OMLT přebírá zcela nově vytvářený prapor, se kterým jen následně nasazen. Pokud nebude tedy nově formovaný prapor českého OMLT dislokován v Logaru (což nejspíš nebude), nemá smysl s tím dál plánovat.

    b. Nahrazení 3x MOT třemi manévrovými rotami. Pokud tohle někdy projde přes MZV, tak Františkovi zaplatím bednu šampaňského :-). O svou sázku se rozhodně nebojím. Tohle jde přece zcela proti filosofii MZV, kdy vojáci jsou v provincii POUZE na ochranu civilistů. Sekundárním problémem je personální náročnost, kterou bude schopen bez problémů zvládat dle mého názoru jen 43. vpr (AJ, prověrky, velitelské posty, výzbroj+výstroj aj.)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    15. 6. 2010, 18:48

    Překvapuje mě, že plk. gšt je považován za vojenskou hodnost. Nikde jsem v zákonech, ani v Zákl-1 takovou hodnost nenašel.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    15. 6. 2010, 20:32

    K zamyšlení je také velmi pofidérní názvosloví, které se v AČR používá při označování jednotek působících v zahraničí. Podle mě by mělo být označení „kontingent“ pro VEŠKERÉ jednotky daného státu (v našem případě ČR) působící na konkrétním území (v tomto případě Afghánistánu). Např. „Kontingent ČR – Afghánistán“, „Kontingent ČR-Kosovo“ atd. Ne AČR, neboť tam často působí i jiné složky než jenom AČR – např. 601.skss, která je pod VZ. Součástí kontingentu by potom měly být jednotlivá úkolová uskupení. Např. ÚU Logar – 5. rotace, ÚU Wardak – 1. rotace, ÚU Paktika – 3. rotace atd.

    Současné názvy jednotek jsou často velmi zmatečné, špatně pochopitelné a češtinářské paskvily (např. nyní již zaniklý „5. kontingent AČR polní nemocnice a chemické jednotky v silách ISAF“, „2. jednotka AČR HELI UNIT ISAF“, „5. kontingent AČR ISAF PRT Logar“, „16. kontingent AČR v sestavě KFOR“ atd.). Myslím, že by bylo velice dobré navodit v tomto zmatku určitý systém.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    ota
    15. 6. 2010, 22:39

    K úkolovému uskupení AČR v ISA: Ivo u toho sice v momentě vzniku nebyl (rád bych, aby byl), ale jako obvykle je jeho příspěvek zcela přesný. Hlavním účelem je skutečně racionalizace administrativní a logistické podpory a to především v oblasti nakládání s materiálem. Účelem není a ani nemohlo být centralizování velení, protože jednotlivé jednotky mají své místo v řetězci velení ISAF a jakékoliv duplicity by byly nežádoucí a konec konců i nesmyslné. Že bude nějakou dobu trvat, než si to „sedne“ je v českém prostředí holt normální, ale koncept je dobrý. Jestli se podaří odstranit absurdity naší adminitrativní džungle, které jsou nesmyslné i v mírovém životě a tím více v operaci nevím (někteří zkamenělí úředníci jsou v tomhle směru těžko k poražení). Příprava OMLT byla navíc argument používaný docela často k prosazení TF, protže u takhle malé jednotky by provádění velké části standardní administrativy za hranicí absurdity. Převedení co nejvíce činností nesouvisejících přímo z úkolem mimo jednotku v operaci je potřeba, i když to mimo OMLT další jednotky bohužel zatím příliš necítí.

    Co se týče pojmu úkolové uskupení čili „Task Force“ je to sice pojem původně z US NAVY a měl diametrálně odlišný význam než když je v současné době používán v pozemních silách. Hlavní důvod proč ho používat v AČR ale je nasnadě: poslední novelou zákona č. 221/1999 Sb., byl mimo jiné zařazen § 40a, přičemž dle jeho odst. 3 se „Úkolovým uskupením se rozumí dočasné uskupení vojenských útvarů, jednotek, jejich částí nebo jednotlivých vojáků pod velením stanoveného velitele, které je sestaveno za účelem provedení konkrétní operace nebo splnění konkrétního úkolu a které nemá stálou organizační strukturu. Velitel má vůči vojákům úkolového uskupení postavení služebního orgánu.“ Tím pádem slovy Cimrmana o tom můžeme diskutovat, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co s tím můžeme dělat.

    Ke 3 manévrovým rotám atd.: K sázce o bednu šampaňského se rád připojím a zaplatím další bednu, i když si nemyslím, že by všichni na MZV nechápali, že vojáci v PRT mají i jiné úkoly než jen hlídat experty. Je ale fakt, že z mnoha důvodů (při…st, pohodlnost atd.) k tomu politická vůle nebude.Navíc je to i otázka kapacit, které jsou už teď využívány celkem intezivně, (např. 43. toho víc než požehnaně).

    REPLY
  • Profilový obrázek
    soldato
    17. 6. 2010, 9:30

    Osobně si myslím, že do začátku bude bohatě stačit, aby každá jednotka dělala skutečně svoji práci. Aby 601.skss dělala práci pro speciální jednotky. Aby výsadkáři dělali to, na co jsou cvičeni. Aby jednotky PRT nedělali jen taxikáře. Zatím to vypadá tak, že každá jednotka dělá práci o level níže. Aby tomu tak nebylo, chybí dle mého názoru hlavně politická vůle. Dokud politici (a samozřejmě i AČR) nepřesvědčí širokou veřejnost o prospěšnosti působení našich jednotek v Afg, tak nemůžeme čekat žádnou popularitu. A pokud nebude tato mise populární u civilního obyvatelstva, tak samozřejmě nebude populární ani u politiků (známé ohánění se některých levicových politiků o tom, že mise v afg nepodporuje 3/4 obyvatel ČR, a proto je špatná…). Je potřeba nastartovat kvalitní PR o této misi. Funkce tiskového mluvčího je nesmírně důležitá, ale ne každý TM a ne každý velitel kontingentu to chápe.

    A k zvýšení popularity mise také samozřejmě patří i logické úkolové uskupení, rozmístění a velení. Civilní obyvatelstvo by mělo vědět co tam armáda dělá, kde a hlavně proč je rozmístěná tam a tam. Bavil jsem se o afg s dost lidmi, a málo kdo ví, co se tam vůbec děje, proč tam jaké jednotka je atd. To si myslím není dobré.

    REPLY

Nejnovější komentáře