fbpx

Kdo by se trápil s nějakými generacemi

Před deseti dny navštívil premiér Vladimir Putin Ústřední aerohydrodynamický ústav. Předváděli mu zde stíhací letoun T-50, který se má stát za nějakých pět let prvním „od základů“ novým typem letounu zaváděným do služby od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. První fáze prý stála už 30 miliard rublů (cca 20,5 miliardy korun) a na druhou fázi bude zapotřebí dalších 30 miliard (pravděpodobně to bude víc, ale o tom se zatím ani nespekuluje).

„This machine will be superior to our main competitor, the F-22, in terms of maneuverability, weaponry and range,“ Putin told the pilot after the flight, according to an account on the government website. Putin said the plane would cost up to three times less than similar aircraft in the West and could remain in service for 30 to 35 years with upgrades, according to the report.

Zdá se, jakoby soupeření se Spojenými státy bylo tím hlavním motorem. Respektive soupeření s jediným stíhacím letounem „páté generace“ ve službě F-22 Raptorem, který zatím ještě sjíždí z výrobní linky, ale s ruským suchojem asi příliš soupeřit nebude, protože výroba bude zanedlouho zastavena.

Když se loni objevily první obrázky nového stroje, všichni čekali, co se z toho vyklube. „Pátá generace“ zněla dobře. Nyní se zdá, že to je všechno trochu komplikovanější. T-50 údajně nesplňuje některé podmínky pro to, aby mohl být považován za letoun zatím poslední generace jako F-22.

The T-50 develops the ultrasonic speed in a regular operation mode. Fourth-generation jets had to use the afterburner for the purpose. The T-50 engine consists of the digital control system and the plasma ignition system. The engine and the advanced construction of glider give the jet extra high maneuvering abilities. Russian specialists are working on the next generation of engines that are said to improve the flight performance of the T-50. The stealth technology, a mandatory requirement for a fifth-generation fighter jet, has not been fully developed for T-50. It is worthy of note that the T-50 is the stealthiest plane among all Russian warplanes. However, US specialists sacrificed additional maneuvering ability to make the F-22 stealthier. Experts say that Russian engineers will most likely choose the maneuvering capability between the two qualities.

Nový stroj také postrádá některou požadovanou elektroniku pro „pátou generaci“. Nicméně, alespoň něco by měli vyvinout Indové, kteří by se také měli podílet na výrobě nového stroje. T-50 předčí v některých charakteristikách F-22 (rychlost, dolet), ale nikdy jím nebude, byť si to premiér Putin přeje. Kdo by se tím ale trápil. Podle všeho má ruský letoun T-50 na rozdíl od amerického Raptora budoucnost zajištěnou. Zvláště když jeden má stát sto milionů dolarů, což je hluboko pod cenou toho, co mohou nabídnout USA.

The jets are slated to be available for countries to buy between the year 2015 and 2017 and expected to be sold for about $100 million each. India is on-track to add up to 250 of these jets to their air force. Ruslan Pukhov from the Centre for Analysis of Strategies and Technologies thinks “some countries will buy it for economical reasons, because the Russian fifth-generation jets would be much cheaper than those from the United States.” Pukhov adds that the jet, being a cornerstone of Russian military hardware, will be used to display to the world Russia’s technological potential. “That’s why it’s so important to show that we are able to innovate; we are able to produce something outstanding,” Pukhov said.

A co Rusové vytáhnou na F-35? Tedy až vstoupí do služby.

5 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

5 Comments

  • Profilový obrázek
    Ivo
    28. 6. 2010, 19:19

    Myslím si, že zde se rýsuje trend ve vývoji nejnovější letecké techniky.

    1. Důraz na cenově dostupné řešení (ve srovnání s USA).
    2. Spolupráce Rusko-Indie-(Brazílie – pouze častečně, nikoliv na samotném vývoji)

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    28. 6. 2010, 21:30

    No jo, čím podpořit národní hrdost, patriotismus, vlastenecké cítění když národ vymírá po meči na samohonku a ceny ropy, na kterých jsem postavil budování HDP, klesají. Rusové a to jim nikdo nemúže upřít vždy mohli čerpat z poměrně zavedené konstrukční školy Mikolajeva či Suchoje..Jejich koncepty přetavené do serivé výroby v podobě mig-21, mig-29 na druhé straně su-27 a jeho následovníci jsou, i díky exportním úspěchům založeným na příznivém poměru cena-výkon, toho důkazem. Na druhou stranu, k čemu je skvělý hardware bez softwaru, k čemu je radiolokátor na su-27 s enormním dosahem a schopností sledování více cílů v jeden okamžik bez odpovídající schopnosti sdílení informací, řízení a velení. Jakýže má praktický význam pro bojové nasazení tzv „útok kobry“?
    Držme se při zemi, již jednou jsme v případě ruska byli svědky převratného vývoje, velkých očekávání či otevření nové éry, chcete-li a to v případě mig 1-42 který snad skončil ještě před relizací fázelétajícího demonstrátoru. Poslení snahy ruského vedení vnímám jako sympatickou snahu prosazení se na mezinárodní scéně, na druhou stranu výsledek ne nepodobný „chytré horákyni“ jako důkaz, že vpravdě spravedlivé budovatelské nadšení nenahradí léta praxe, zkušeností a odpovídající objem investovaných finančních prostředků.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 6. 2010, 23:31

    Pár podobných „převratných“ ruských projektů: bitevní vrtulník Mi-28 (počet kusů v OS RF: 27), bitevní vrtulník Ka-50 (počet kusů v OS RF: 25), tank „Černý orel“ (nikdy sériově nevyráběn), obrněný transportér BTR-90 (počet kusů v OS RF: nespecifikováno – velmi malý), stíhací letoun Su-35 (počet kusů v OS RF: 15), stíhací letoun Su-35 (nikdy sériově nevyráběn), stíhací letoun Su-30 (počet kusů v OS RF: 12) atd.

    Prostě – Rusko nikdy nebylo na špici technologického pokroku. Naprostá většina moderních zbraňových systémů byla i v době Studené války vyvinuta za pomoci špionáže (informací získaných nelegální cestou z USA a Západní Evropy). V současné době se technologická propast ještě zvětšila a Rusko dokonce uvažuje o nákupu západní techniky (čímž de facto otevřeně příznalo, že mu „ujel vlak“).

    Viz http://www.defpro.com/daily/details/507/ a http://www.defpro.com/daily/details/526/

    Dokonce se objevily informace o tom, že OS RF uvažují o nákupu francouzkých kompletů „vojáka budoucnosti“ FELIN.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 6. 2010, 23:36

    Rusko nemá peníze ani na udržování současně zavedené techniky, natož na akvizice moderních systémů. Pokud nějakou techniku přeci jen zavádí, děje se tak ve směšně malém počtu. Zde je odkaz na uvažovaný nákup francouzkého FELINu: http://english.pravda.ru/russia/economics/113930-1/

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    6. 8. 2010, 14:58

    No a tady je to po několika měsících i v českém tisku (Ruská armáda nechce ruské obrněnce, ale italské): http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/ruska-armada-nechce-ruske-obrnence-ale-italske_177601.html

    REPLY

Nejnovější komentáře