fbpx

Indie i Pákistán se zapojují do výcviku Afghánců

Afghánští vojáci cvičí zastavení krvácení (9. června 2010); Foto Chief Mass Communication Specialist Jeremy L. Wood, U.S. Navy

Afghánský prezident Hámid Karzáí souhlasil s tím, že skupina afghánských důstojníků dostane výcvik v Pákistánu. Jde o průlom, protože dosavadní vztahy mezi Karzáím a Pákistánci nebyly nikterak dobré. Karzáí například Pákistán obviňoval z toho, že torpéduje jeho snahu o dohodu s některými Talibanci tím, že zatýká ty, se kterými chce jednat.

Vzájemná nedůvěra byla poměrně velká, i kvůli vlivu tajné služby Inter-Services Intelligence (ISI) na Taliban a na dění v Afghánistánu. Nicméně, situace je prý horší a horší a tak si Karzáí s Pákistánci nakonec potřásl rukama. Důstojníků neprojde výcvikem mnoho, ale tento krok má význam pro vzájemné vztahy a neměl by zůstat nepovšimnutý Západem.

Some key U.S. officials involved in Afghanistan said they knew nothing of the arrangement. „We are neither aware of nor have we been asked to facilitate training of the Afghan officer corps with the Pakistani military,“ Lt. Gen. William B. Caldwell IV, head of the NATO training command in Afghanistan, said in an e-mail. But Afghanistan, he said, „is a sovereign nation and can make bilateral agreements with other nations to provide training.“

Jen Spojené státy údajně doposud utratily od roku 2002 za výcvik a vybavení afghánských bezpečnostních sil 27 miliard dolarů. Do podzimu příštího roku má být počet afghánských vojáků a policistů dvojnásobný.  Američané, kteří o dohodě příliš nevěděli, nejsou nikterak proti, i když z toho někdo může mít nepříjemný pocit, že nemají věci příliš pod kontrolou, když jim Hámid Karzáí zamlčí takovou „novinu“.

V této souvislosti je zajímavý ještě jeden aspekt. Před pár týdny se objevila informace, že Indie bude od srpna cvičit důstojníky a mužstvo afghánské armády. Půjde o pár desítek lidí a v Indii jim má být poskytnut především výcvik v protipovstaleckém boji. Ani nemusím připomínat, že Indie je tradiční rival Pákistánu a podle Washington Postu Pákistán tlačil na Afghánce, aby s výcvikem souhlasili, několik týdnů.

While ANA personnel have attended courses at Indian military training establishments before, this is the first time basic training is being provided to them. And while the first batch consists of 55 ANA personnel, it is unclear whether this number is likely to go up later and would depend on requests from the ANA, available vacancies in regimental training centers and Indian government policy.

Indie údajně zvažovala, že vyšle do Afghánistánu instruktory, ale kvůli obnoveným útokům na Indy a indická zařízení a zároveň kvůli silné Pákistánské opozici se jí do toho nechce. Tyto události jsou dalším důkazem toho, že regionální hra o Afghánistán je v plném proudu. A pokud bych měl být hodně hrubý, asi bych to zhodnotil tak, že se Západem nikdo moc do budoucna nepočítá.

Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Nejnovější komentáře