fbpx

Nejžádanější zboží? Dobré nápady

Předem se chci mluvit za odmlku, ale strávil jsem poslední dny manuální prací a mimo dosah internetu. Je to rarita, obojí. A věřte mi, že v prvním případě je to vzhledem k mé šikovnosti i dobře…

 

Před pár dny byla zveřejněna a dnes podepsána koaliční smlouva. Má 57 stránek, a když se do ní člověk začte, zjistí, že je hodně restriktivní. Škrtat se má skoro všude, i když „sociálně citlivě“, alespoň někdy. Pokud jsme někdy před dvanácti lety hovořili o utahování opasků, poznáme nyní, co to znamená. Ne, že by to nebylo smysluplné – čím je menší stát a čím menší jsou jeho zásahy, tím lépe. Na druhu stranu to neznamená, že se má škrtnout celý stát, nebo většina služeb, které poskytuje.

V současnosti je škrtání a šetření velká móda. Dělají to téměř všichni v Evropě. Struktura výdajů (rozežranost) nás totiž postupně přivádí na buben. Důležité ovšem je, kde se škrtá a co. Klíčem by mělo být, aby škrty nebyly nahodilé a byly koncepční. Ne vždy, ale když už tedy politici říkají, co se škrtne, mělo by být zároveň jasné, jaké to bude mít návazné dopady a jak se bude čelit negativním jevům vyplývajícím z toho, či onoho škrtu.

Například, ve zmiňované koaliční dohodě je na samém počátku, mezi různými škrty uvedeno toto:

Zdaníme výsluhový příspěvek ozbrojených sborů jako součást daně z příjmů fyzických osob. Příspěvek na bydlení bude redukován o 36%, nebo méně, ale tak, aby redukce příspěvku a daň z příjmu z něj dosahovala 36%.

Těžko říct, co to znamená, respektive bude přesně znamenat. Obecně z toho samozřejmě vyplývá, že se vojákům ve službě i na odpočinku do budoucna sníží příjmy. Může to mít svůj pozitivní efekt, ale musí být doprovázeno dalšími opatřeními, aby nenastal v příštích měsících, tedy především před schválením výše uvedeného, nekontrolovatelný úprk z ozbrojených sil. Ten by se v případě, pokud někdo nechce ozbrojené síly zlikvidovat, dlouhodobě jedině prodražil.

Redukce příspěvku na bydlení v této míře by měla uspíšit jeho zrušení a nahrazení novým systémem, který nebude plošný a nebude penalizovat lidi, kteří denně dojíždějí apod. Příspěvek se totiž stal až na výjimky paušálním zvýšením platu, což je špatný přístup. Stejně špatné ale je říkat A a nedoříct B, tedy jaká bude kompenzace za snížení příspěvku pro ty, kteří jsou v tomto ohledu „potřební“. Nemá smysl si namlouvat, že se nějaká nebude muset objevit. Jen je otázka, kolik bude stát a kde se na ní vezme.

Na druhou stranu, škrtat se dá řada, mimo jiné investičních, výdajů a většinou to nikomu moc ani nebude chybět. Koaliční dohoda přichází v kapitole „Obrana“ s řadou náznaků nutnosti strukturálních změn a dlouhodobého hlídání efektivity výdajů. To je správné. Naopak snížení rozpočtu na příští rok o 2,1 miliardy a přesun těchto peněz do školství je nesystémová úlitba jedné straně. Činěná takto na rychlo bude mít těžko pozitivní efekt na obranu této země a na tolik zdůrazňované mise a Integrovaný záchranný systém. Jde však o politické rozhodnutí, které je nutné respektovat a jen doufat, že tyto peníze nebudou „prožrány“.

Co se týče hledání úspor, ve fóru je nyní hledání nápadů, kde škrtat, aby to přineslo efekt. Je velké množství výdajů, kterých politická reprezentace na jednotlivých ministerstvech nedohlédne, a které by přitom mohly přinést relativně rychle peníze. V tomto ohledu se dá inspirovat v Británii, kde ministerstvo financí vytvořilo internetový formulář, do kterého mohou lidé přispívat návrhy na šetření. Na ostrovech probíhá tzv. Spending Review, které by mělo vést k restrukturalizaci státních výdajů a ke snížení obřího deficitu.

The first phase of the Spending Challenge was open to people who work in the public sector, to get their professional insights and views on everything from how to cut back on wasteful spending to how to radically change the way services are provided. The response has been overwhelming with over 60,000 ideas in just two weeks.

Nápady jsou rozčleněny podle jednotlivých oblastí. Pod tagem „defence“ se tak dnes skrývalo 131 položek. Některé z nich jsou zajímavější, jiné jsou k pousmání. Třeba ta vyzývající ke zrušení hudby v ozbrojených silách:

Surely we don’t need soldier „X“ to be able to play a bugle, when he/she  should be fighting? We should focus our Money on more important areas such as the Infantry and Bomb Disposal.

Úvaha správným směrem je zaměřit se na PR a marketingová oddělení ve státní správě a na jejich fungování, či návrh týkající se penzí a struktury ozbrojených sil. Jeden z navrhovatelů by chtěl, aby byly sloučeny jednotlivé složky sil, protože integrací by se ušetřilo:

There could be no bigger supporter of our armed services than myself. However, now is the time to amalgamate and streamline ALL the so called back office stuff and then move rapidly to a single Armed Force. We are no longer big enough to sustain three different components and, after all, we are all playing for the same team.

Mnoho nápadů, které vygeneruje dotazování veřejnosti, zapadne, což bude jenom dobře. Některé ale mohou být přínosné. Proč se tedy v Británii neinspirovat. Mít takový formulář na stránkách ministerstva financí s promluvou Miroslava Kalouska… Kdo by se nepodíval a třeba i nepřispěl pro dobro nás všech.

Co byste připsali pod šetřící položku „Defence“ a jak byste dané úspory chtěli docílit?

48 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

48 Comments

  • Profilový obrázek
    voják
    13. 7. 2010, 8:29

    Už se to tu mockrát řešilo.
    Začít seriózní diskuzi o zrušení univerzity obrany.

    V armádě se diskutuje o rušení brigád (plně podporuji vznik tzv. pltonučných brigád tak jak tomu bylo v minulosti), leteckých základen a v A-reportu vyjde článek o tom jak jsou tři školy vojenského vzdělávání v AČR potřebné……Neskutečné!!!!

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Xawer
    13. 7. 2010, 9:11

    ZRUŠENÍ:
    Armádní sportovní oddíl atletiky Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl cyklistiky Dukla Brno
    Armádní sportovní oddíl cyklistiky Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl kanoistiky Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl veslování Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl vodního slalomu Dukla Brandýs nad Labem
    Armádní sportovní oddíl parašutismu Dukla Prostějov
    Armádní sportovní oddíl moderního pětiboje Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl sportovní střelby Dukla Hradec Králové
    Armádní sportovní oddíl sportovní střelby Dukla Plzeň
    Armádní sportovní oddíl různé Dukla Praha
    Armádní sportovní oddíl lyžování Dukla Liberec
    VUS ONDRÁŠ – plánované náklady na činnost z rozpočtové kapitoly MO na rok 2010 činí 25 490 000 Kč
    Vojenská střední technická škola v Moravské Třebové

    REDUKCE nebo REORGANIZACE:
    Redukce vojenské policie
    Reorganizace (zrušení) Univerzity obrany
    Reorganizace (zrušení) současného brigádního sytému – vznik plnohodnotných brigád

    REPLY
  • Profilový obrázek
    vojáček
    13. 7. 2010, 9:47

    Za prvé – díky panu Šulcovi a mu podobným za takovéto „oči otvírající články“.
    Je jistě dobré se inspirovat, protože kolikrát není důvod vymýšlet již vymyšlené a jinde osvědčené, chce to jen vzít za správný konec a implementovat na naše české podmínky – to se myslím hodí nejen k tématu „zlepšujících formulářů na stránkách ministerstva financí či obrany“.
    Již před deseti lety, když jsem jako brigádník pracoval v jisté německé fabrice, jsem si všiml interní soutěže „o firemní zlepšováky“, kde mohl každý přispět a dokonce i vyhrát krásné ceny či peněžité odměny – prý to opravdu fungovalo – český národ je soutěživý a pro peníze je schopný dělat psí kusy…

    Za druhé – zrušit Univerzitu obrany v Brně možná ano, ale jen formálně. Myslím si, že by byla chyba úplně rušit něco, co se dlouho budovalo a mnoho stálo. Ale třeba by jen stačilo přeformulovat úlohu školy, změnit její mandát… vytvořit školu víceresortní a více „civilní“ – nejen pro účely ministerstva obrany, ale i pro ostatní složky – ministerstvo vnitra, zahraničí…pak by financování tohoto ústavu nebylo jen na MO. Myslím si, že kapacitu pro rozšíření oborů škola má, otázku o co rozšiřovat a na co se dále specializovat ať zodpoví jiní. Jen si opravdu myslím, že vychovat důstojníka není otázkou vysokého náborového příspěvku a ročního důstojnického kurzu ve Vyškově…Vojenská část školy by měla zůstat, i když současný systém vojenského vzdělávání podle mého názoru není ideální. Co zlepšit na UnObu by jistě vydalo na další článek a diskuzi…dlouze by se dalo diskutovat o vojenském personálu školy, či vojenském výcviku studentů…

    Za třetí – vojáku, zkuste mi prosím popsat alespoň účel těch tzv. plnotučných brigád jak tomu bylo v minulosti…? Podle mého názoru se budeme muset bohužel smířit s tím, že armáda už nikdy nebude co bývala, již nebude po ní taková „poptávka“, půjde se opravdu jen cestou specializace, formování menších, expedičních, rychle nasaditelných jednotek, schopných plnit široké spektrum úkolů…Dokážu si představit, že za pár desítek let bude AČR tvořena jen několika útvary speciálních sil. Ale fantazii se meze nekladou…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pepa
    13. 7. 2010, 11:22

    S vojáčkem plně souhlasím, jsem však přesvědčen, že rozhodující úspory lze nalézt úplně někde jinde a to ve správě nemovitého majetku armády a důsledným zavedením požadovaných standardů v sekci vyzbrojování MO, tam unikají nekontrolovaně potřebné miliardy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Pepa
    13. 7. 2010, 11:24

    Uvidíme, koho si Vondra vybere za náměstky a poradce. To ukáže, kde se budou hledat úspory. Pokud Kopřivu někdo vystřídá a provede se komplexní audit sekce, tak se najde peněz ke škrtání.

    REPLY

Nejnovější komentáře