fbpx

Britové vyvinuli „tekutou“ neprůstřelnou vestu

Materiálu se přezdívá „neprůstřelný puding“, protože použitá látka má prý charakteristiky tohoto dezertu. Funguje prý podobně, jako když někdo začne míchat puding – molekuly se pevněji spojí. Vědci zkombinovali viskózní chemickou sloučeninu s tradičním kevlarem a dosáhli toho, že vesta absorbuje sílu kulky tím, že v místě zásahu zesílí.

Britové doufají, že budou schopni díky tomu vyrábět mnohem lehčí a kvalitnější neprůstřelné vesty. Technologie byla vyvinuta lidmi v laboratořích BAE Systems ve Filtonu v Bristolu.

Stewart Penney, Head of Business Development for Design and Materials Technologies at BAE Systems, said: „The technology is best explained by the example of stirring water with a spoon. In water you feel little resistance to the spoon. Whereas with ‚liquid armour‘, you would feel significant resistance as the elements in the fluid lock together. The faster you stir, the harder it gets, so when a projectile impacts the material at speed, it hardens very quickly and absorbs the impact energy.“ The technology uses „shear thickening“ fluids which „lock“ together when subjected to pressure and enhances material structures like Kevlar.

Pokud by se podařilo zahájit výrobu těchto vest, mohlo by se značně ulevit všem, kteří musejí nosit současné neprůstřelné vesty v oblastech typu Afghánistán v létě. Výhodou „tekutých vest“ je i to, že díky potřebě menšího množství materiálu, je možné zakrýt větší část těla, aniž by člověk musel trpět tak, jako dnes. Navíc si zachová pohyblivost.

Technologii je možné integrovat do stávajících kevlarových vest, čímž se sníží jejich tloušťka až o 45 procent. Vědci zkoušeli materiál tak, že na něj vystřelovali kulky rychlostí 300 metrů za sekundu. Zjistili, že deset vrstev kevlaru kombinovaných s tekutinou „reaguje“ na dopad mnohem rychleji a nevznikne tak hluboká díra, jako u 31 neošetřených vrstev kevlaru.

Experts hope the research could also be rolled out to other lines of defence. Mr Penny added: „In addition to increasing the ballistic performance of combat body armour there is potential for developing a version that could be of interest to police forces and ambulance crews.“

8 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

8 Comments

  • Profilový obrázek
    HEDP
    16. 7. 2010, 20:17

    To F.Š.
    Trochu mě zarazil výraz ,,kulka,, .
    Vojáci používají v tomto slovním spojení a souvislostí slovo střela nebo policisté používají projektil ….
    Obojí je možné .
    Jak jsme humorně připomínaly vojákům . Kulky má pes…

    Nedávno zde prováděla propagaci pro naše silové rezorty a další složky státu ruská firma (její rakouská filiálka) která nabízí k prodeji vlastní konstrukci speciálních tkanin a materiálu pro svoje ochranné prostředky na bázi vícevrstvých tkanin včetně té která tlumí průhyb po nárazu střely nebo střepiny. Výsledek konstrukce je plná ochrana pro ráže 5,45 (ocelové kalené jádro) 7,62 x39 nebo 7,62mm kulometný taktéž kalené jádro , 9mm Makarov střela s kaleným jádrem a taktéž 9x39mm ,,pro Vintorez,, vše z blízkosti .
    Naprostý unikát je jich kombinéza z téhož materiálu a kombinaci s Nomexem. Mimochodem tato kombinéza (cena cca 2800 USD) je zavedena kompletně u ruské námořní pěchoty ve dvou variantách . Vesta z tohoto vrstveného textilu pro námořníky je vztlakově neutrální.
    Stejná skupina ochrany u konkurence obsahuje už desky (keramika ,titan… ) kdežto tento materiál je stále tkanina navíc tenká ….
    Po rozhovoru z konstruktérem trval vývoj cca 7 let a byl financován státem.
    Dále provádí dodatečné pancéřování kovovým pancířem taktéž vlastního složení proti 12,7mm B-32 střelám přičemž tloušťka tohoto pancíře je pouze 9mm. Srovnej odolnost našich konstrukcí ..
    Prezentoval při rozhovoru foto dveří auta s 9 zásahy z toho 3 do oblasti hlavy z 12,7 mm OSV-96 v Dagestánu dveře ze speciální ocele síly 9mm to vydržely. Výzkum je také v tom že do jejich laboratoře zasílají všechny nastřelené kusy včetně vest a velmi pozorně je analyzují a změny ihned zapracovávají do nových konstrukcí …
    PS: Kde je ta dravost našich vývojářů …že ?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    16. 7. 2010, 22:43

    To HEDP: Díky za připomínku, budu si to pamatovat. Nesmí se zapomínat, že jsem civilista, takže chybám se nevyhnu. Zbytek Vašeho komentáře je velice zajímavý. Jen PS, nevím, radši nic, než aby to dopadlo jako v Cimermanovi – před chvílí tu byl Eiffel…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    16. 7. 2010, 23:02

    to HEDP: to je zajímavé Ty vaše výše uvedené informace: A protože se nenacházíme v televizi kde reklama je regulovaná, název firmy je? Rád si natuduji další cenné informace

    REPLY
  • Profilový obrázek
    satan
    16. 7. 2010, 23:02

    nastuduji, děkuji

    REPLY
  • Profilový obrázek
    HEDP
    22. 7. 2010, 22:32

    To satan
    Marně hledám poznámky a kontakty které jsem pořídil na promo akci . Pokud je najdu tak hodím firmu. Stačí ?

    REPLY

Nejnovější komentáře