fbpx

(Ne)velké škrtání amerických výdajů na obranu

Zakoupené senzory na bezpilotní prostředky projdou kontrolou, aby se zjistilo, nakolik jsou dlohodoběji využitelné. Jde o jedno z opatření, které by mělo ušetřit peníze v rozpočtu na obranu; Foto Senior Airman Larry E. Reid Jr., U.S. Air Force

Po měsících dohadů oznámil americký ministr obrany Robert Gates první konkrétní záměry, kde se bude škrtat tak, aby se v příštích pěti letech ušetřilo sto miliard dolarů. I když se jedná o poměrně nevýznamnou sumu ve srovnání s celkovým rozpočtem – přes 700 miliard dolarů – přesto má velký symbolický význam. Za prvé jde o první škrty za posledních deset let kontinuálního růstu na ministerstvu obrany a příspěvek ke snižování obřího deficitu, který vznikl kvůli krizi v posledních letech.

Ale hlavně, tyto škrty mohou být také hodnoceny jak „vstup“ do poválečného období. Historicky, Spojené státy snižovaly výdaje na ozbrojené síly až po konci konfliktů, či těsně před jejich skončením. Nikdo nevyhlašuje nyní konec „války proti terorismu“, která ani válkou v pravém slova smyslu není, ale je možné, že oznámené dlouhodobé škrty vycházejí z předpokladu nasazování amerických sil v zahraničí, pokud to bude v budoucnosti nezbytně nutné jinak, než masově jako doposud (to by ostatně odpovídalo tomu, co prosazují lidé kolem viceprezidenta Joe Bidena, kteří chtějí používat speciální jednotky k honění teroristů a vyhnout se nation buildingu). Aby nedošlo k mýlce, „neukončuji“ americké angažmá ve světě. To, co naznačuji je, že USA k obraně, nasazování sil a výdajům na obranu budou přistupovat jinak a mnohem opatrněji, než doposud.

Robert Gates neoznamoval konkrétní částky, ale na čem by chtěl ušetřit. Opět, velkou symbolickou hodnotu má záměr zrušit Velitelství společných sil (Joint Forces Command) v Norfolku ve Virginii. V tomto velitelství pracuje 2800 vojáků a občanských zaměstnanců pro které „pracují“ tři tisícovky kontraktorů. Roční výdaje na velitelství jsou 240 milionů dolarů. Mimochodem, toto velitelství má převzít generál Ray Odierno, který odvedl velice dobrou práci v Iráku a nyní tam končí. Danajský dar.

Ministerstvo obrany také v příštích dvou letech škrtne 50 generálských a admirálských postů a 150 civilních seniorských pozic. Ministr obrany přislíbil, že pokud Kongres bude ozbrojeným silám ročně přidávat jedno procento očištěné o inflaci, on bude schopen najít dvou až tříprocentní úspory v byrokracii, které bude reinvestovat do vojenských sil (svalů). Rušit se mají i některé programy a hodně ušetřit se má na kontraktorech.

Ministr obrany Robert Gates varuje předtím, aby došlo k hlubším škrtům, protože by dlouhodobě ohrozily národní bezpečnost.

„Our country is still fighting two wars, confronts ongoing terrorist threats arend the globe, and faces other major powers investic heavily in thein military,“ Mr. Gates said on Monday. „I tis important that we not repeat the mistakes of the past, where tough economic times ort he winding down of a military campaign leads to steep and unese reductions in defense.“

Ministr obrany už v minulých letech zrušil či pozastavil přibližně 20 programů, které „pokud by se dovedly do konce, stály by více než 300 miliard dolarů. Tom Donnelly ze Center for Defense Studies tvrdí, že Pentagon je mnohem efektivnější, než jiné vládní úřady a že americké ozbrojené síly za méně, než pět centů z dolaru vytvářejí globální rámec, který zajišťuje bezprecedentní ekonomickou prosperitu a politickou svobodu.

Does the Pentagon need better bussines practices? Yes; of course. Will Gates‘ reforms make us safer? Only marginally.

Dá se očekávat, že škrty narazí ještě v Kongresu. Nikoli proto, že by si zákonodárci mysleli, že ohrozí národní bezpečnost, ale proto, že v jejich volebních okrscích přijdou firmy o zakázky a lidi o práci. Vzpomínáte co se dělo při ukončování programu F-22 Raptor?

Každopádně na šetření se už pár týdnů připravují všechny složky amerických sil.  Ty mají v příštích čtyřech letech ušetřit tři miliardy, 5,3 miliardy, 8 miliard a 10 miliard dolarů. Pěchota chce podle generála Petera Chiarelliho ušetřit především na rušení přebytečných programů a zbraní, nikoli snižováním počtů. I proto, že jednou z priorit je, aby vojáci po ročním nasazení v zahraničí strávili dva roky doma.

The reviews aim to figure out just what the Army owns, what is still needed and whether any of it overlaps, the vice chief said. The reviews have already resulted in one major program decision: the cancellation of a multibillion-dollar missile program, called the Non-Line of Sight Launch System. Chiarelli said it was after back-to-back briefings on individual precision rocket systems that he first stumbled upon what appeared to be a redundancy in capabilities. He decided that rather than looking at programs individually, they need to be considered as part of a larger portfolio, so that various systems and requirements could be compared.

Pěchota se chce pod drobnohledem podívat na jednotlivé systémy, které byly kvůli Iráku a Afghánistánu nakupovány „netradičními“ způsoby. Jejich dlouhodobá užitnost se totiž ukazuje jako velice sporná.

For example, 70 percent of the Army’s sensor packages for its UAVs were purchased off the shelf and rapidly sent overseas. Part of the review process is to determine which of these can be sustained through base budget funding, Chiarelli said. The portfolio review process may become a more permanent exercise so that requirements can be scrutinized on a more frequent basis to determine if what was needed five years ago is still needed at the same quantity, if at all, Chiarelli said.

1 comment
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

1 Comment

  • Profilový obrázek
    Bohuslav Pernica
    12. 8. 2010, 6:58

    K tomu škrtání generálský a důstojnických mist: USA mají Defense Officer Personnel Management Act of 1980 (blíže http://www.rand.org/pubs/reports/R4246/) a je docela zajímavé, že počty důstojníků a generálů po jednotlivých hodnostech jsou součástí schvalovaného rozpočtu. Tedy dohled orgánů civilní kontroly na ozbrojené síly je v USA poněkud přímočařejší než je tomu u nás. U nás by v případě rušení bylo asi přijato usnesení vlády zavazují ke zrušení x míst a nakonec by byla zrušena místa „pečlivě vybraná“ tarifikovaná v 5. nebo 6. PT.

    REPLY

Nejnovější komentáře