fbpx

Struktura Bílé knihy o obraně

Včera se objevil na army.cz text náměstka generálního tajemníka NATO a předsedy odborné komise pro přípravu Bílé knihy Jiřího Šedivého. Jeho součástí je i návrh struktury Bílé knihy o obraně, která by měla být hotova příští rok na jaře. Jde o jakousi kostru, která se nyní „obaluje svaly“ a posléze i „kůží“.

Proces přípravy tohoto koncepčního dokumentu je maximálně transparentní a zároveň co nejvíce otevřený. Proto jsem se rozhodl umístit návrh struktury i na OWOP a doufám, že si najdete čas a pokud budete mít chuť, napíšete, co si o něm myslíte, co postrádáte, co tam podle vás přebývá atp. Samozřejmě, nechci to přeceňovat, jde o návrh struktury, nikoli o finální text, ale začátek a vymezení problému je důležité. Zdaleka nejde o finální verzi, byť tento návrh prošel už poměrně rozsáhlou oponenturou jak v rámci patnáctičlenné odborné komise, tak i s dalšími bezpečnostními experty. Předpokládáme, že během „obalování“ kostí se budou objevovat návrhy na zlepšení.

V současnosti na jednotlivých tematických okruzích pracují, či začínají pracovat skupiny odborníků, jejichž návrhy se stanou podkladem pro jednání odborné komise. Ta bude tyto návrhy upravovat, či přepracovávat. Za několik měsíců proběhne konference, na které by se k Bílé knize, která bude stále ještě polotovarem, měli vyjadřovat zástupci širší bezpečnostní obce. V průběhu přípravy bude docházet i k politickým konzultacím a samozřejmě, návrh Bílé knihy bude představen poslancům, kteří budou moci navrhovat úpravy. A konečně na jaře by měla být kniha představena veřejnosti a zároveň by se měl rozeběhnout proces zavádění závěrů do praxe, což je možná ještě důležitější, než vytvoření dokumentu.

192 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

192 Comments

  • Profilový obrázek
    Jan Schneider
    22. 9. 2010, 10:41

    Bude zajímavo sledovat, zda bude BKO vycházet ze znění, nebo ze „zavedené interpretace“ článku 5 Severoatlantické smlouvy. Jinými slovy, zda bude podáváno, že smluvní státy „neprodleně podniknou takovou akci, kterou budou považovat na nutnou“, anebo bude interpretováno, že smluvní strany „se zavazují v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům“ (namátkou třeba zde: http://tiscali.cz/nato/nato_center_slovni.539466.html ). To bude dobrý test kredibility materiálu.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Roman
    22. 9. 2010, 11:32

    No jsem rád ,že se tam snad projeví konečně taky obrana území ČR.Věc momentálně prakticky neřešená, v rámci výcviku už vůbec ne …
    Mile překvapen jsem přítomností aktivních zálohy ve struktuře BKO.Snad se konečně vymyslí co s náma bude …

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Kalibas
    22. 9. 2010, 11:42

    Zdravím,

    bohužel mě překvapuje že v celé struktuře nedokážu najít žádný odkaz na řízení informací a rozvoj informačních technologií obecně.
    NATO představilo deset prioritních schopností rozvoje NATO a 50% z těchto oblastí souvisí s rozvojem informačních systémů. Tyto oblasti zahrnují sítě v operacích, systémy velení a řízení, cyber, early warning aj.
    Obávám se, že právě neznalost této problematiky u vrcholného managementu rezortu vede k tomu že se tato problematika odsouvá na poslední místa co se týče priority, což souvisí i s tím, že v rozporu s několika audity je stále gesce nad ICT rozstrkána po minimálně 4 sekcích v rezortu.

    Mmch v lisabonu se bude jednat o klasifikace útoku na infromační systémy dle článku 5 – a u nás na to není v bílé knize ani kapitola?

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    23. 9. 2010, 5:58

    Zdravim,
    jsem rad, ze sem byla struktura Bile knihy konecne umistena, uz vcera jsem si ji na army.cz procital.

    1. Struktura je dle meho soudu velmi vyvazena, nenapada mne nic, co by vyslovene schazelo ci prebyvalo.

    2. Ackoliv kazda z kapitol ma v dokumentu sve misto, vojaky bude bezpochyby nejvice zajimat „aplikacni kapitola“ c.4. Dle meho nazoru je srdcem celeho dokumentu. Pokud tato kapitola nebude bud dost podrobna ci bude vytrzena z kontextu zbytku dokumentu, odsoudi to celou BK k zahube.

    3. Jsem rad, ze krome obvyklych „povinnych“ kapitol c. ,2 a 3 nechybi kapitola c. 5. Ta doufam zajisti, za navrzena struktura sil nebude jen zbozne prani, na ktere nebude republika mit a ihned po zverejneni dokumentu se neprejde k permanentni improvizaci.

    4. A konecne kapitola c. 6. Doufam, ze ta pomuze zlepsit celkovou financni efektivitu resortu.

    Celkove velmi dobre, hodne stesti pri obalovani i realizaci.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    František Šulc
    23. 9. 2010, 8:02

    Ad Kalibas
    Díky moc za připomínku. Bílá kniha bude samozřejmě tuto problematiku řešit, měla by být v kapitole 4. Je pravděpodobné, že otázka informační bude „vypíchnuta“ samostatně (což ostatně byla, než byla „schována“ při několikerých úpravách struktury).

    Ad Ivo
    Díky za hodnocení, jsem rád, že se Ti líbí. Hlavně jsem zvědav co budeš Ty, i ostatní říkat výsledku. Be Safe.

    REPLY

Nejnovější komentáře