fbpx

Zase se tváří, že Alky nechtějí

Finský Hawk na Random Air Show 2009; Foto Łukasz Golowanow & Maciek Hypś, Konflikty.pl (via Wikimedia Commons)

Už od loňska se sonduje možnost odprodat část nešťastných L-159 Iráku. Tu ten, či onen vysílal nadějné signály, až se zdá, že z obchodu pomalu schází, stejně jako z předchozích v jiných zemích (viz pěkná grafika ve výše uvedeném textu). A to mělo být rozhodnuto během pár měsíců. Podle zprávy UPI se chýlí ke konci jednání mezi Bagdádem a už spíše americkou, než britskou zbrojovkou BAE Systems, jejichž výsledkem by mělo být, že irácká vláda nakoupí 24 cvičných Hawků za 1,6 miliardy dolarů.

Defense sources said an Iraqi air force team test-flew and evaluated the single-engine jet, which is used to train pilots for supersonic combat, in Britain in May and June. But it isn’t clear when a deal for the Advanced Jet Trainer might be concluded. „BAE Systems will support Iraq’s requirements, including Hawk, as and when they arise in line with the export licensing requirements of the country,“ a BAE spokeswoman said… Building an air force takes years, possibly decades. Pilot training is a core program and the air force has opened a fixed-wing training school at a base near the northern city of Kirkuk. This is where the Hawks, if they are purchased, will be based.

Tuto zprávu je samozřejmě nutné brát s rezervou, protože může být součástí vyjednávací taktiky. Každopádně v uvedeném článku není o L-159, které měly být podle náznaků významným hráčem, ani zmínka. I to se dá chápat různě – buď významnost českých jednání přeceňujeme, nebo naopak, Hawk je schválně prezentován, jako prakticky jediná existující varianta.

O tomto obchodu se říkají různé věci, například i to, že britská vláda mu není příliš nakloněná. Irák po rozhodnutí nakoupit osmnáct amerických strojů F-16IQ a další zbraně za 4,2 miliardy dolarů se jasně orientuje v oblasti vzdušné obrany na USA a navíc panují obavy, že v případě konfliktu s Íránem, budou využity irácké síly, s čímž by byla britská vláda nerada spojována. Možná je to ale příliš složitá konstrukce. Možná L-159 přijdou Iráčanům jednoduše drahé, nebo Američané, kteří musejí kvůli technologii v Alkách obchod schválit, nechtějí, aby přebytečné české letouny byly prodány právě do Iráku. Mohou však existovat i další důvody.

The net effect seems cleverly calibrated to give Iraq an air defense force that can handle aging threats from Syria or Iran relatively well, and perform strike missions within Iraq, without being a serious threat to more advanced air forces in the region. Regional memories among its Arab neighbors, as well as Israeli concerns, make that a smart starting point. Upgrades can always take place later, and the F-16IQs have at least some of the equipment required to handle more advanced weapons.

Předminulý týden byla otevřena v Tikrítu Irácká letecká akademie, takže výcvik začíná na ostro a i potřeba proudových strojů je eminentní. O tom, které to budou, se rozhodne velice záhy, ale naděje českého státu, respektive Aera, které je na daný obchod „přisáto“ asi nebudou v tuto chvíli příliš vysoké. Každopádně, i když otevřela své dveře nová akademie, americké letectvo neočekává, že by se z oblohy nad Irákem, kde intenzivně operuje už téměř dvacet let, stáhlo.

Through the first seven months of 2010, according to statisitics supplied by the U.S. Air Force, American pilots flew 4,620 “close air support” missions over ground troops in combat. The airmen only fired their weapons only 10 of those flights — compared to 1650 such sorties in 2007. But the number of surveillance flights has soared: with 6,200 sorties through July 31st, American planes could surpass 2007’s total by 40 percent or more. In addition, U.S. aircraft ferried 470,000 passengers, and hauled 52,700 tons of cargo.

18 comments
Profilový obrázek
František Šulc
ADMINISTRATOR
PROFILE

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

18 Comments

  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    28. 9. 2010, 23:44

    Je třeba si uvědomit, že L-159 je prostě neprodejný letoun. Tam, kde by o něj měli zájem, nám Američané nedají vývozní povolení. A tam, kam by nám vývozní povolení dali, o něj zájem není.

    Navíc, je to již zastarávající stroj (vývoj začal již v první polovině 90. let), který ani není integrován s moderní protizemní výzbrojí. Vždyť první prototyp tohoto vzlétl již v roce 1997 – před 13 lety! Protizemní výzbroj – to je ostuda! (viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Aero_L-159_Alca#V.C3.BDzbroj ) Jediné o čem by se dalo tvrdit, že je relativně moderní zbraně jsou laserem naváděné pumy GBU-12/16 Paveway II. Zbytek je brak, nepoužitelný v soudobém boji (zejména s ohledem na vyžadovanou přesnost zásahů cílů, které se často nacházejí poblíž civilistů/vlastních vojáků).

    Smiřme se už konečně s tím, že vývoj a výroba „Alky“ bylo čistě politické rozhodnutí a nikdo od nás tento zastarávající „Albatros na anabolikách“ nekoupí. Pár kusů půjde do Leteckého muzea ve Kbelích (pokud vím, tak už dostali jeden kus – prototyp) a zbytek se sešrotuje…

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    30. 3. 2012, 20:28

    Další díl této zdánlivě nekonečné tragikomické telenovely: http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/irak-uz-nechce-vyrazene-l-159-756124

    REPLY
  • Profilový obrázek
    mu7705
    31. 3. 2012, 21:14

    Tímto chci poděkovat blbečkům z KDU-ČSL, kteří o resortu MO rozhodovali v kritických letech a podepsali tak debilní smlouvy, že ublížili armádě, protože má techniku, která je na houby a nikdo na světě ji nechce.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    mu7705
    31. 3. 2012, 21:41

    Jen doplním, že o projektech lehký bitevník L-159, modernizace tanku T-72M4CZ, moderní padáky VTP-100 rozhodovala vláda Václava Klause. Za doby jeho vlády byli ministři obrany: Antonín Baudyš, Vilém Holáň, Miroslav Výborný – všichni z KDU-ČSL. Všechny projekty stály rozpočet MO neskutečné peníze, s tím, že z prvních dvou projektů je využíván jen malý zlomek z počtů, o kterých se uvažovalo. Exportní potenciál, který byl tehdy hlavním argumentem, je parkticky 0. Vždy se o tom jen mluví, ale nikdo to nechce, nebo pokud chce, tak mateřská země některých použitých technologií to zakáže vyvézt. Tady se jen ukazuje, že vyvíjet vlastní techniku je jen zbytenčně drahá legrace, protože naše firmy nejsou konkurenceschopné.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Láďa
    31. 3. 2012, 21:44

    Ano, L-159 je i díky vyjářením pana Tvrdíka EX-ministra obrany neprodejný.
    Je potřeba si osvěžit proč byli nakoupeny a za jakých okolností.
    v r.1995 navštívil velení 3.sTL (3 sbor Taktického Letectva v H.K.) tehdejší premiér Zeman se svojí suitou.
    Tehdy prohlásil, že buď české letouny z Aera nebo NIC.
    Zvolila se varianta letouny z Aera.
    těch 72ks odpovídalo tehdejším propočtům, tehdy i AČR měla např. 600pilotů a bylo potřeba udržet rozlétanost.
    V záměru byl i nákup 36 stíhačů (nebylo rozhodnuto o Gripenu) později redukováno na 24 stíhačů a výsledkem je 14 stíhačů.
    pokud budeme uvažovat o L-159 za připomenutí stojí kauza „PLAMEN“
    http://www.mocr.army.cz/mo/tisk/areport/2002/6/14.htm

    Bez zajímavostí ani není udělení Zlatého Idetu právě pár dní poté co na zkušebních střelbách ve Skandinávii motor L-159 nasál střepiny z „Plamenu“a musel nouzově přistát.

    Letoun který nelétá je na tom hůře než pokud létá. jenom konzervace, odkonzervování, motorové zkoušky a zálety a opětovná konzervace už stály MO pěkný balík.
    Za připomenutí : stačí jenom kvůli udržení záruky u nepotřebných strojů byli ušity stany do ÚLů kde se musela udržovat teplota a vlhkost dle pokynů výrobce

    Pokud bych si měl vybrat letoun stejné kategorie, sáhl bych sem:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130
    http://czech.ruvr.ru/2012_03_29/70026349/

    Alcu zaplatí daňoví poplatníci a nepotřebné stroje, a současně neprodejné zároveň skončí ve šrotu.
    Souhlasím s panem Rovenským.
    Poprosil bych autora aby slepě nekopíroval texty, případně nepoužíval google a jiné překladače.
    A občas článek přečetl. I popisy pod fotografiemi.
    Viz. „Finský Hawk na Random Air Show 2009“

    Random je anglicky, český význam je „nahodilý“
    tady se však jedná o RADOM to je polské město u kterého se nachází letiště ICAO ID code EPRA
    51°23’19.78““N 021°12’41.83““E

    REPLY

Nejnovější komentáře