fbpx

Poloplná nebo poloprázdná láhev?

Světová finanční krize zanechala šrámy hlavně ve veřejných rozpočtech zemí Západu. Její obětí se stal veřejný sektor, a to včetně mezinárodních organizací odkázaných na národní příspěvky. Listopadový summit NATO v Lisabonu potvrdí očekávání šéfa NATO Anderse Fogha Rasmussena:

I expect the summit to agree to a substantially leaner alliance command structure and a substantial reduction in the number of agencies.

Jedni toto mohou vidět jako pozitivní efekt krize – snížení nákladů na chod společných organizačních struktur a v důsledku zvýšení jejich efektivnosti; jiní zase jako krok na cestě pomalého sestupu této organizace – peníze řídí tento svět a jejich nedostatek vždy omezuje. Konečně, škrty ve veřejných rozpočtech se dotknou hlavně národních kapacit, vojenských schopností potřebných pro vedení operací. Těžko rozhodnout, jestli je dnes mezi politiky, komentátory, vojenskými experty a akademickou obcí zabývající se otázkami mezinárodní bezpečnosti více optimistů věřících, že láhev je poloplná, nebo pesimistů myslících si opak.

V případě České republiky, jejíž vojenský rozpočet byl rovněž poznamenán škrty, by do určité míry mohl převážit i optimismus, byť to tak zatím nevypadá. Českou vládu opět čeká rozhodnutí, co se schopnostmi Armády České republiky a hlavně co se zbraněmi, zbraňovými systémy a vojenským materiálem, který se dostal na hranici své technické životnosti.

To v situaci, která je rozpočtově naprosto odlišná od prvních pěti let po našem vstupu do NATO. Jedno je tomuto období však podobné – bude tu existovat množství starší, ale stále ještě vyhovující výzbroje západní provenience, předčasně vyřazené z provozu západních armád kvůli rozpočtovým škrtům. V určitém ohledu se tak možná zopakuje situace po rozpadu bipolárního světa, kdy v důsledku výběru mírové dividendy byl trh se zbrojní technikou „zaplaven“ vládními přebytky. Zopakuje se pro Českou republiku příležitost získat více za méně?

4 comments

Ďalší články

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

4 Comments

  • Profilový obrázek
    HedonistImp
    26. 10. 2010, 18:52

    Britové budou vyřazovat až 200 tanků Challenger 2 a hromadu dělostřelectva – je na čase rozbít prasátko a vyrazit na nákupy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    sisa
    27. 10. 2010, 0:19

    v prvni rade musi byt zajistena nejaka kontinualni vize co s ACR,co si muzeme dovolit, kde chceme pusobit a pak muzeme vyrazet na nakupy.

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Dušan Rovenský
    27. 10. 2010, 11:48

    Ne jen těžká pozemní technika, ale i Eurofightery:

    The Ministry of Defence is trying to find a way out of a £5 billion contract to buy Eurofighter Typhoons from the consortium that builds the aircraft. Britain is committed to buying 88 more of the £60 million aircraft, having already bought 144 for the RAF.

    The MoD has asked what each aircraft would cost if it ordered fewer than 88. The MoD is also understood to be considering delaying or cancelling the order entirely.

    Defence sources said that the Treasury would not allow the MoD to buy both Tranche 3 of Eurofighter and the Joint Strike Fighter, which will be flown off the two new aircraft carriers being built for the Royal Navy.

    The MoD is working on a compromise that would enable it to count 72 Typhoons that it is about to sell to Saudi Arabia as part of its 88 commitment.

    (zdroj: http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/engineering/article2441602.ece )

    REPLY
  • Profilový obrázek
    Ivo
    27. 10. 2010, 13:41

    Jen kratka noticka:

    Urcite je pravda, ze stejne jako na zacatku 90. let se otevira okno prilezitosti jak nakoupit nejmodernejsi zbrane za hubicku, ALE.

    1. Je na to treba byt systemove pripraven. Bohuzel stale neexistuje Narodni urad pro vyzbrojovani, ktery by byl idealni platformou pro uskutecneni takovych nakupu za skutecne vyhodnou cenu. Nic proti firmam jako OMNIPOL, MPI a dalsim, ale pro modre oci ministra zadne obchody delat nebudou. Vyse provize bude dle zvykoveho prava spise vyssi nez nizsi. Takze bychom se prinejlepsim dostali na normalni cenu, zadny vyprodej by to nebyl.

    2. Je treba vedet co vlastne nakoupit. Dokud nevime, jake maji byt cilove schopnosti a nasledne organizacni struktury ACR, nemame sebemensi tuseni co vlastne potrebujeme. Dojde tedy logicky k plytvani obrich rozmeru, kupovani toho co nebude potrebovat ACR, ale toho, co ktera firma bude schopna protlacit apod.

    Jak je tedy zrejme, tohle okno prilezitosti muzeme vyborne vyuzit anebo spalit jako mnohokrat predtim. Ted potrebujeme Bilou knihu a Narodni urad pro vyzbrojovani vic nez kdy jindy.

    REPLY

Nejnovější komentáře